Обявиха кога ще е стартът на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс"

Изстрелването ще бъде осъществено с ракетата-носител "Протон М" с ускорителен блок "Бриз-М" от космодрума в Байконур

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Molotov Ribbentrop 2 ??????????

Предишния старт на Протон -М с ЕкзоМарс- 1 беше образцов, като по вода мина. После обаче некой от "западните" партньори разби апарата в Марс при кацането. Една от целите на мисият беше тест на нова система за кацане, способна да приземява на Марс модули от по 10-15 тона. До сега използваната успешно от САЩ система е добра за товари с малък тонаж, до 2.5 тона.

Не е имало никакъв тест за кацане на големи товари. Имаше опит за кацане с тест на скромен тонаж от около 500-600 кг. То няма ракета която да достави до Марс повече от около 4 тона полезен товар. Единствено американците могат да доставят до около 8 тона, ако ползват Делта Хеви или Фалкън Хеви. Вероятно с новата Ариана могат да доставят към 5-5,5 тона. Едва със Старшип и Вулкан ще могат да се карат товари към 15-20 тона.

И един грам полезен товар не може да се достави до Марс със Фалкон Хеви, защото не може посмъртно да го улучи.

А със СтаршиТ и Вулкан ЩЕ могат да доставят до Марс, ама друг път, когато тати ти купи колело. Единствен шанс за нещо по-голямо е Делта Хеви, ако НАСА успее да извади отнякъде половин милард да си я плати. И тъй като не може, продължава до ходи до Марс с РД-180 - ефективно, евтино и надеждно, ювелирна руска изработка.

Теста беше предвиден за нов начин на кацане, позволяващ по принцип приземяване на Марс на по- големи товари, а не че апарата е носил тогава такъв голям товар. Но капсулата така или иначе се разби от сбъркан софтуер на партньорите.

До тъпият путлераст. НАСА не ходи до Марс с РД-180, а с ракета Атлас, която ползва РД-180 и то първите 3-4 минути от над 300 000 минути полет. Естествено, че няма смисъл да ползват тежка ракета за сравнително лек товар. А и всички мисии са започнати и предвидени преди Делта да почне да лети и да се е доказала. Това са мисии по които се работи и десетилетия. Ето примерно Джейм Уеб ще лети с Ариана, защото това е предвидено преди 2о години и са сключени споразумения и е заделено финансиране.

Е нали "УЖ" имаше "санкции - Или те са само да БУДАЛКАТ НАИВНИЦИТЕ ?!

Преди да врякаш прочети какви са санкциите. Ама що ли да четеш като врякането хем е толкова лесно хем това ти е работата.

Тъпунгер, гледам това е днешната опрка на тролетариата или на откачения от четвърти километър. Проекта е от 2001 г и според него Руслямска държава поема разходите по изстрелването на апаратурата за Марс. Какви санкциите те мъчат. ЕС спестява пари за ракетата и за упавлението на полета до Марс, а това са 200 и повече милиона евро. Руслямска държава си плаща участието в престижен проект. В случая към Руслямска държава няма пренос на технологии и техника, а и договора е от 2001 г много преди санкциите.

Смешно е да се говори за пренос на космически технлогии към Русия от Франкислямски Магреб. Руска е не само ракетата, но и спускаемият апарат и платформата за кацане, за да не стане издънка като предния път. Френски е само марсоходът и ако французите го отложат за трети път, руснаците ще си го поръчат от Али Експрес сами.

Точно това казвам, тъпунгер, че няма пренос на технологии, ама си достатъчно тъп за да не разбереш какво четеш.

Путин да прекрати всякакви разговори и съвместна работа с мръсниците от ЕС и НА Т О

Е тогава вече ще трябва да закрие Роскосмос...

Коментара е прекрасен няма какво да се добави!!

Руско-европейска, а не американско-европейска! ХАХАХА!

Че мозъчето не ти стига да ме имперсонираш си знаеш, ама толкова ли не ти стигна поне да спреш да опитваш да скочиш извън гьола си бе.

Всъщност е ЕкзоМарс 2, че ЕкзоМарс си мина и си го пратиха, но си разбира спускаемият апарат Скиапарели и се изпокараха италианци (направилите го) и румънци (дето трябвало да го тестват). Последните се оправдаваха с ... Крим и руснаците. ;) Не бяха изчислила малката гравитация там и кога да се отвори парашута. Та бяха решили този път от ЕКА на ЕС и спускаемият апарат да е руски. А какво е крайно, не знам.

BajMihal

Програмирането беше правено от индийци, какво очакваш?

Мъск ще кацне преди тях. Лично.

И аз викам да лети сам там, а да не праща хора в добрият случай да умрат там - билета бил еднопосочен според Мъск. Ама ме обвиняват, такива като теб.

Канчето -> леглото.

Руска ракета, руски ускорител, руски космодрум, руски екипаж, "съвместна" мисия. Какво стана със санкциите?

Санкциите са срещу руски организации, фирми и физически лица, имащи отношение към окупацията на Крим. Роскосмос не са участвали в окупацията и засега не са санкционирани.

Интересно как руснаците ги санкционират избирателно само като нямат нужда от тях. "Роскосмос" е руско държавно предприятие, а Крим си беше върнат обратно именно от руската държава.

Ментето е толкова тъпо, че чак и екипж прати на Марс. Поне знаеш ли какви са санкциите. Путлер им наложи по-големи санкции на руснаците.

Нали, таквоз, санкции ? Заради новичока ? Ама иначе няма с какво да лети европският апарат, пак до руснаците опират ...

BajMihal

Говориш. все едно на пазара купуваш чушки. Ама мозъка ти не може да стопли, че има договорни отношения, и тези неща се планират с години напред. Та не са "опряли" до руснаците, просто са си платили на таксито. Колкото до другата опорка - санкциите приятелю, са срещу определени ФИРМИ и частни лица, имащи пряка връзка с окупацията на Крим (е, на теб не ти светва крушката каква е разликата между частно и държавно, но нищо - простено ти е, те комунистите не се славят с особени интелектуални способности)

Не му обяснявай, той е от кухократунковците.

Да си платиш на таксито е като имаш избор. Когато единственият ти избор е или да си платиш колкото ти кажат (ако благоволят да те вземат), или да ходиш пеш, не е точно "да си платиш на таксито"

BajMihal

Явно си дебил за да не можеш да направиш разликата. Европа си има и своя супертежка ракета. Дали руснаците са се примолили да участват, че и те да се покажат, че вършат нещо извън проектите на СССР, можем само да гадаем (не обичам конспиративните теории). Просто ти дадох пример, в който се вижда как руснаците могат да са догонващи. Лесно може да се види в близкото минало колко успешни руски мисии извън ниска околоземна орбита има, и те не са хич много.

Има с какво да летят европейците, но проекта е от 2001 г. На руслямците са дали възможност да направят единственото което могат от времето на СССР. Няма проблем руслямците да се откажат. Апаратите на ЕС пак ще има с какво да излетят, но Руслямска държава няма да участва в проекта. Затова Роскомикс се натиска, като поема разходите по изстрелването на ракетата. ЕКА е доволна че спестява пари за ракета или към 150 милионадолара, Роскомикс е доволен че участва в престижна мисия и е готов да поеме разходите по своята дейност.

Успех!

И да има успех - няма да разберем. Най-много 4-5 секунди екранно време по 4-та програма на БНТ. Обаче, ако се разбие, недай боже, стой та гледай - та клетви, та обвинения, та разследвания кой счупил на европците харапаратурата ... :) И пак санкции :)