Откриха шест машини Енигма в Балтийско море

Устройствата ще бъдат реставрирани и изложени на показ. Археолози смятат, че има още много такива в германски води

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди да започнат да ги използват военните, тези машини са се продавали свободно за осигуряване поверителност на кореспонденцията между търговски дружества. Показвали са ги и на търговски изложения. Били са сравнително доста разпространени, докато вермахта не ги е харесал. След това са произвеждани само за военните. Притежанието на машината не решава проблема с дешифрирането на машинният код, който е използван. САЩ също се имали такива машини. Най-интересното е, че дълго време никой не е предполагал, че германската армия използва тези шифровъчни машини.

Кода се разбива лесно, само требва да знаеш че всеко съобщение завършва с "хайл хитлер".

80 години по-късно :)) да ги бяха намерили 1941ва, можеше войната да е по-кратка

Ей се им се такова таковата на немците! Никва тайна вече нема да могат да запазят, сичко ще им е наяве...

Ама голямо откритие,значи,как ние неосведомените ще я преживеем?Баламос-баламос -баламос,какво разбираме ние от ръждясали Енигми?

верно всичкото червен глупак е истински тъпак! чета ви и не вяряам на "ушите си". не 80%, а 100% сте дебили, както казва вашия професор.

Че то на сметището накрая на нашто село видях миналата година същите такива пишущи машини , 5-6 бройки бяха.......

А във вилата на Божков археолози откриха 2000 безценни артефакта на хиляди години и какво.....?Дрън, дрън, намерили 5 раждясали пишещи машини и..... голямата работа

пак счупия тапамера!учихме енигма още във ШЗО! основното различие е смяната на кода на картата за шифроване!!!

До пуйките... В школата,там в Плевен,да ви бяха понаучили и на четмо и писмо! От 3 изречения,нямаш нито едно правилно. Да не говорим,че нямаш видимо никаква идея, какво точно е "Енигма".

Този л@йнар не е бил в школата. Ако все пак е бил, то е бил там или в ареста (временно) или в обслужващата рота аскер, които подържаха школата и въртяха дежурства между годишната смяна на школниците.

и как така тогава поляците не са знаели че ще ги нападнат? 39та като са я разкодирали в началото на 30те???

Те са знаели, ама не са искали да се издават:)))! Нещо подобно на сегашната пЛандемия от коронка, в която уж вече всичко сме видели, ама само така си мислим:)))!

Ебати ташака сега щее кажат че поляците с бжежински и войната са спечелили койоти скапани.

Статята не е добре написана, както много неща в този сайт. Истината е, че в Англия по време на Втората световна война работи група от математици дешифровчици, между които и поляци. Та тази група успява разбие кодовете на германците, като решаващо се оказва пленяването на една такава машина от потъваща немска подводница. Тези машини са ползвани главно за връзки с подводниците...След разбиването на кодовете съюзниците успяват да локализират подводниците и започват да ги унищожават. И благодарение на това в СССР са доставени огромни помощи, което изиграва лоша шега на Запада след войната....

много филми си гледал баце...направо изби рибата

Тоест нищо не са разбили а просто са пленили една и са ги разшифровали,защото вече са знаели кода.

За успешно дешифриране ти трябват и устройството и текущият код - ключ, тъй като те са се сменяли периодично. Борбата е за бързо брутфорсване на кода-ключ, преди да е изтекъл за да може от машината да излезе декриптирано някакво смислено съобщение. Затова в Блечли правят един от първите компютри за новата енигма с четири ротора. Кодовете за предишният модел на машината с три ротора полските математици са го пресмятали ръчно, на хартия и за това немците добавят още един ротор в новия модел. Машина без код-ключ и код ключ без машина не ти вършат никаква работа.

за наште избори да ги земат хем!

Те поляците имали кода 30 години, а Хитлер ги ползвал до 40 без да се усети! Затова ли са вадили подводници и кораби за да се докопат до тая машина през 40 десете след като са си имали кода още 30 години?

полските криптографи Мариан Рейевски, Йежи Рожицки и Хенрик Зигалски от полското Шифрово бюро (на полски: Biuro Szyfrów), които разбиват кода през 1932 г. През юли 1939 г. Полша споделя с Великобритания и Франция разработените дешифровъчни методи и им предоставя реконструкции на машината. Така за британското военно разузнаване става възможно да добива информация чрез дубликат на Енигма, разработен в Блечли Парк и наричан УЛТРА (ULTRA). УЛТРА е използвана за декодиране на съобщения, кодирани с по-късната версия на Енигма, на базата на шифровъчна книга, спасена от потопена немска подводница. Към края на Втората световна война в отговор на подобренията направени от немска страна върху Енигма, във Великобритания бива разработена една от първите електронни изчислителни машини – КОЛОС (Colossus). Бе четете преди да ръсите "гениалности"

нац- после и ти, трола миризлив да извадиш от историята нещо вярно. ама пак си си мизерник де.

Ти пак не разбра! Поляците са разбрали как работи и как се кодира с нея. Без ключа, който е бил в книгата не ставало! Хубаво си копирал, ама прочети всичко а не само първите 5 изречения. Да не говорим, че те са разбрали кода на енигма 1 а те са много версии. Ако си гледал филма ще видиш че без ключа ядец!

Леле колко ценно

Колкото свиня разбира от кладенчова вода, та и ти.

В началото на 30те ги разгадали, ама друг път.

Ако надникнат в трезорите на швейцарските банки, първи съратници на Хитлер....

Глупак.