17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи ще има 100 ядрен процесор достъпен за всеки

Те американците затова ли купиха английската АРМ , за да могат да слезнат успешно под 14нм. Иначе производителността не зависи само от това и зависи от други фактори ама ако подкарат такъв чип ще си е голям успех..

Бях тръгнал да отговарям със стена от текст, ама се отказах. Изказването ти е толкова далеч от истината, че не си заслужава труда. Само ще ти дам малък жокер - ARM никога не са произвеждали чипове. Те проектират архитектури на чипове, но това е съвсем различно. Печелят от интелектална собственост, не от физическо производство. И втори жокер - американската компания AMD в момента продава на краен потребител чипове със ZEN 3 архитектура, чиплетите на която са произведени по 7nm технологичен процес. В момента се произвеждат се в Тайван. Но съвсем скоро ще има фабрика и в САЩ.

Какви американци бе? Собственикът на американците е китаец от Република Китай.

Само да отбележим за всички лаици, че тия 2 nm не са мярка за нищо (в наше време), а са чисто търговско означение, но все пак трябва да се отбележи, че 2 nm марка е по-добре от 10-7-5-3 nm :)))))) Тук е по-скоро интересно, каква гъстота са постигнали, спрямо сегашното ниво. За който го интересува - има си таблици в Интернетя.

А най-модерният руски процесор Елбрус го правят при китайците: 28 nm, TSMC process и вдига цели 1.3 GHz.

Всички русофоби ли сте се събрали тук? Слагате + на информация, която показва, колко технологичноизостанала е Русия?

За информация на лаиците - за одобрение се натиска + И на тава ли да ви уча?

Първи ще г го откраднат китаюците

Русия отдавна има 1.5 метров Нано чип. Може да накара саксофонист да натрупа 2 милиарда в сметки в Панама! Може така да направи милиардер от всеки! Може да накара орка да копае нефт Сибир за 500лв на месец. Може да напълни половината порнхъб с рускини! Може да създаде друг 1.45 метров Нано чип които са си направи къщичка за патици по голяма от средностатистически орка може да си позволи в най бедната страна в Евро съюза. Въобще те имат най големите Нано чипове на света и най великите и най безаналоговите. Иначе браво на IBM радвам се че прогреса върви напред все тая кои го движи.

поредният комплексар. не се смей на другите. кажи какво е произвела Велика България под ръководството на Султана от Белият Дом. опаааа. май нищо. май половината мацки са от Русия, а другата половина са от България. деца които благодарение на образователната система, разсипана от Султана от Белият дом, работят като проститутки в Холандия. много от момчетата са строители по Европа. малка част са все още умни и станаха IT ама не баш'. по скоро пишат нещо на парче истинските IT са другаде. истинските пари са другаде. ние работим на ишлеме и правим кабели за автомобили. така че не се смей на Русия, а се смей на тиквеника от Банкя дето го обслужват плеймейтки с пари платени от всички нас. руснаците и китайците като решат че им трябва, ще започнат такова производство. а ние.......ще си стоим на едно място и ще възхваляме Султана от Белият дом какъв му е голям и как хубаво ни чука.

Ай би ем е в гроба

А ти си на черешата.

Каза един световно известен капацитет, по цъфналите налъми. :D

BajMihal

Как са налъмите? Ще има ли плод тази година? Трябваше да са цъфнали вече и да връзват сега....

Toва даже в Софийските села го няма! Двама Нано на метър!

Общо взето, то не е проблем да минимализираме. Май проблема е с отвеждането на топлината.

Забравяш квантовите ефекти.

Един чип, който да е толкова малък и мощен и да има функционалности да контролира нещо в ума ти сигурно след 10 години ще може да се създаде, но ще струва да речем 1 милиард долара. А сега всеки да си прави сметката на кой му е нужно да вкарва безплатно толкова скъпо нещо в малоумната му глава.

Но да вземат да побързат, че някой "Филантроп" може пак да открие топлата вода, както го е правил в миналото. https://youtu.be/T5SADOyLwJs?t=385

Това е по-малко от широчината на микрофиламент в цитоплазмата на клетката.

филаментите са протеинови влакна, които изграждат цитоскелета на клетката и служат като "релси" за транспорт на молекули, везикули и др.

Няма нищо лошо става въпрос за пари който Байдън ( 20 милиарда долара ) обеща на Интел които са на кота 14 нм - САМО 7 пъти разлика от IBM. IBM e сериозно технологично чудовище, което ЛЕКО напомни кой кой е в Америка. Това обаче е още във фаза на разработване. На тази фаза TSMC - Тайван имат 3 нм, която обещаха да пуснат в производство 2022. Не е изключено това да стане по-рано. В момента поръчващите фирми, с изключение на Епъл за някои неща, още не могат да препроектират чиповете си на 5 нм, това е проблема. TSMC обещават проектите от 5 нм на 4 и 3 нм да се запазват почти в същия вид. Проектирането на чипове също не е проста работа и изисква време. Не е ясно Лентовата технология на IBM ще изисква ли сложно пре проектиране на чиповете от FiFET и GAAFET технологиите. Все пак състезанието е много интересно !!!!!!! Не може да се отрече, че времето в което живеем е много объркано и много интересно.

не е объркано а еднопосочно и интересно. С 2 nm технология, САЩ ще направят това, което М-р Рейгън направи с намаляне размера на....нефтените цени. Енергийно и технологично превъзходство на САЩ.

А руските процесори колко нанометра са?

Руските са лампови.

68 нм по технология на Интел. Опитват се да правят и на 28 нм.

А нашите ?

Ние сме по софтуера. Големината има значение.

са най-големите в света!

Гледам надолу почитателите на фантастика са се вживяли с примери. Няма да е лошо да покажете линк с работещо устройство , черпещо енергия от топлината на човешкото тяло, видимо с микроскоп и разбира се - 3 Д антена, “говореша си” с 5Г клетката наблизо. Ахахаха. Сега се сещам да патентовам мини кръвно-флуидни електроцентрали., подобни на ветровите генератори - фундамента е забит в артерията, която служи за основа, а нагоре се издига видима под микроскоп перка, която се задвижва от движението на кръвта. Целта производство на ток. .......а тамкива устройства има ли?

сега да очакваме и бил гейс да разработи нов уиндос с още по-син bsod работещ с този вид чипове на айбием... който направи от бил гейс това, което е той днес - бездарник и лешояд с много пари. :-)))

Прост си като налъм бро. Windows е най разпространената OS и работи безпроблемно . Този BSD съм го виждал точно 5-6 пъти от windows 3.1 насам, а ти през повечето време си бил клетка в ташаците на баща си. Бачкам в ежедневието си освен на windows и на OS X и определено говориш пълни глупости. И след 1000 години няма да стигнеш чича си Гейтс по интелект.

Андроид и е Линукс базирана. Облачните технологии ползват Линукс, включително и облакът на Майкрософт ажур, също и гугъл, амазон и т.н. Това, което твърдиш може да е вярно за десктоп компютрите, а може и да не е. Броят на линукс машините не може да бъде контролиран като при Уиндоус, където има следене. Всички сериозни неща са на Линукс базирани ОС и се знае защо. Всички суперкомпютри в топ 100 са на Линукс.

Браво !

Предполагам това е дължината на канал в MOS тр-ра ...

Да.. Подобрен 5нм нод

Спомням си преди години бяха обявили че чипове под определена граница не могат повече да се минитюаризират поради негативни квантови ефекти които почвали да се проявяват. Не си спомням точно колко нм беше но доста над 2нм. Радвам се че човешката изобретателност научния метод отново и отново успява да опровергае скептиците и нещата се движат напред.

Ефект на "ТУНЕЛИРАНЕ" или "Тунелен ефект" ставаше въпрос за гейт на MOS транзистора под 5 нм

В света на електрониката всичко, което е физически възможно, се усвоява за производство страшно бързо. Невъзможното отнема малко повече време.

IBM от САЩ, а не разни колхозни примати от чайна или сибирь! А!

"Приматите" от TSMC за който говориш, ще пуснат 3 хп в производство в края на 2021. Иначе ги имат в пробно производство. Да прочете някъде кога IBM ще започне да произвежда чипове по технология 2 нм. ???? Освен това преводът на статията е не пълен. Става въпрос за друг вид технология с Лентов гейт, тя различна от FinFET i и GAAFET. Какво съм седнал и аз да обяснявам на семпъл Майорски мозък, та си губя времето. Няма нищо лошо става въпрос за пари който Байдън обеща на Интел които са на кота 14 нм - САМО 7 пъти разлика от IBM. IBM e сериозно технологично чудовище, което ЛЕКО напомни кой кой е в Америка.

казваш Тайванците били китайци? Иди кажи това на тайванец!!! В Тайван НЯМА ПРЕСТЪПНОСТ и Комунистически Биг Брадър. Затова този остров е Остров на технологиите и Свободата.

Нямало микро чипове във ваксините ли казаха?

Умнико , дай отговор на следните въпроси, че ми омръзна да слушам тъпи конспирвтори: 1. Като ти вкарат микрочипа в теб , чрез ваксината, същия от какво ще черпи енергия. 2. Този микрочип какво точно ще прави? 3. Този микрочип как ше комуникира с други електронни джаджи 4. Всеки един чип сам по себе си не може нищо да направи, предполагам знаеш какви са чарколяците в един компютър, та и такива ли ще вкарат в теб.

Тъп въпрос зададен от теб може сам да си отговориш

BajMihal

Кухата глава се обърква, защото заглавието е сбъркано. Едно е да кажеш "2nm чип", друго е да кажеш "чип създадено по 2nm технология". Първото предразполага кухите глави да си мислят, че самия чип е с размер 2nm. От там и теориите на конспирациите. Кой да се сети да чете нататък, че в процесор има милиарди такива "чипове".

Това с чипирането е тъпо, обаче доводите са ти абсурдни. - на една полупроводникова подложка може да се постави всичко необходимо за да функционира чипа - и сега има миниатурни импланти които можеш да видиш под лупа; - необходимата енергия може да се получи от човешкото тяло - вече има такива работещи разработки; - комуникацията също не е проблем, тъй като отново е полупроводников модул, т.е. може да се изработи както и процесора - антените са 3D миниатюрни, разгърнати на съответната площ, като колкото е по-висока честотата (например горната 5G граница) толкова по-малки могат да са.

С други думи, към днешна дата, вероятността някой да може да създаде толкова малък модул, който да окомплектова цялата тази функционалност, с оглед, че за сега се говори едва за 2нм технология е практически невъзможна, но след време това нещо е напълно възможно да бъде част от ежедневието.

BajMihal

Ти виждал ли си колко е голяма една антена за 5G? Отвори един смартфон и ще видиш. Единствените чипове, които могат да се вкарат в тялото, са rfid, за които няма нужда от захранване за да подадат информацията, която е в тях, НО те не са чипове, с които могат да те контролират :). И все още не става със спринцовка, както си го представят шизофрениците. Вземете прочетете малко техническа литература, вместо да гледате тубата или фейса. Много ще ви е от полза.

Керамичните чип антени са по няколко mm (понякога и под mm). За целите на съвременните устройства тип мобилни телефони, които трябва да поддържат голям обхват, включително планини - достигат до 5см. Разработките в областта на 5G и 38GHz изработена по 28-nm CMOS е само 0.95 mm × 4.75 mm. Както казах чип антените използват 3D обема за да направят антената голяма като полезна площ, в малък обем. Според физиката - дължината на вълната (еквивалентно в контекста на честотата на носещия сигнал) зависи пропорционално на дължината на необходимата антена, така, че има на къде още да се смаляват имплантите. Отделен въпрос е, както подчертах по-горе, че в контекста на ваксините е абсурдно да се говори за "чипиране" :)

Няма нужда от чипове във ваксините. Тебе специално могат винаги да си те управляват през фейсбук. Откъде например се сети за чипове във ваксините? Сам ли си го измисли, или го прочете там?

Пък руснака днес ще се напие по случай Победата, ще набие жената, ще се изпикае зад коптора в който живее и ще легне да спи.

Ти явно си обсебен от руснаците, но нас твоите фантазии не ни интересуват.

Също така вероятно ще ти се измоча в устенцето

Браво.