IBM обяви, че е постигнала значителен напредък при полупроводниците със създаването на първия в света 2 nm чип. Според компанията това е позволило събирането на 50 милиарда транзистора в чип с размерите на нокът. Разработката може да доведе до появата на процесори, които са с 45% по-бързи при консумирането на същата енергия като сегашните 7 nm чипове.

Мобилните устройства с 2 nm процесори могат да осигурят 4 пъти по-дълъг живот на батерията спрямо тези с 7 nm, твърди IBM. Според компанията те ще могат да се зареждат веднъж на 4 дни, което определено звучи интригуващо. Подобрения ще има и при лаптопите, а автономните автомобили ще могат да разпознават обекти на пътя и реагират още по-бързо.

Засега не е ясно кога първите 2nm процесори ще достигнат до крайните устройства, защото въвеждането в експлоатация на новите технологии отнема време. IBM изтъква своя принос при полупроводниците чрез разработването на първите имплементации на 7 nm и 5 nm процеси, single cell DRAM, многоядрените процесори, embedded DRAM, 3D чиповете и други.