Разработват достъпни батерии без тежки метали

И трите ключови минерали за направата на новите батерии могат да бъдат извлечени от обикновена морска вода вместо от мини и кариери

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Giga factory ще се преквалифицира на - пакетиране на пуканки и друг вид снакс

Сакън, Мъск ще му умре цицката

Мисля ,че още дълго ще караме на бензинови и дизелови батерии ама дано да не съм прав.

Вече има такива български батерии от институт на БАН нямат пари за производство .

BRCK

Ако се появи такава батерия - Тесла фалира. Защото са инвестирали милиарди в Литий и инвестицията им ще се срине.

Абе едно нещо си личи като четеш тая статия и то е, че е писана от журналист, дето и не може да превежда! Та така!

Не става ясно кои са тези три минерала, които ще извличат от морската вода, но това явно е фирмена тайна за момента. Аз лично се надявам тази разработка да е по-бърза от останалите, които бяха обявявани в последните десетина години и така и не видяха бял свят. Графеновите батерии, например, така и не стигнаха масово разпространение, въпреки че ги разработват от близо десет години. Е, да, Samsung пусна една графенова батерия за телефон през 2017 г., както и някои други фирми пуснаха собствени графенови батерии, но всичките са с малък капацитет и лимитирани серии. Обещаната преди повече от 10 г. графенова революция така и не се случи. Аз лично съм фен на графена заради практически неограниченото му приложение, устойчивост и изключително ниска (или никаква) токсичност, както и пожаробезопасност (последното е особено важно за електромобилите).

Относно тежките метали, по лек от Литий няма, искали са да кажат вредни метали, но колко по тежко звучи "тежки метали". Журнализма е заболяване, карат ги постоянно да акцентират върху "твърди прахови частици, взривоопасни газови уредби, замърсяване с радиоактивни отпадъци " и т н. Положителни новини само в краен случай!!!

Всъщност говорят за никел и кобалт в тоя контекст, не за литий - не че са особено тежки метали и те но са по-тежички от лития все пак.... (поне на атомно тегло, не ми се гледат относителни тегла сега).

става въпрос за електродите. Там се ползва примерно кобалт

Дори и хипотетично да е открита такава технология, кой ще им позволи? Пък били те и IBM. Не става въпрос за простите камилари, които много лесно се подкупват като на 30 хиляди от тях им дадеш по едно бентли и златна тоалетна хартия, а останалите да мрат. Тук говорим за правителства, чиите гръбнак е петродолара ... ако този лост се срути, ефектът ще е непредвидим. Няма да бъде допуснато. Екотата да правят като вятъра и да се грижат за живота на магаретата на остров Санторини. Ще си замине по каналния ред, просто човечеството не е дорасло за такива неща - в момента управляват безскрупулни хора, за които идните поколения не значат нищо, и ще задържат нещата така с цената на всичко!

аз много не чаткам от батерии ама петродолара какво общо има с въпроса за батериите? пп. приказките ти са абсолютно лишени от смисъл и каквато и да е връзка с реалността. ако трябва да изброиш какви стари технологии са пенсионирани само предните 20-30 години, ще стигнеш до извода, че няма как някой да спъне нещо което наистина е по-добро от наличните в момента аналози.

Toва го слушаме от години ( не за IBM ) , дано вземе та стане най-накрая.

Верваме...

Самолет на батерии - тралала!

Наскоро имаше тестови полет на един такъв. Не си спомням в кой сайт го публикуваха.

https://it.dir.bg/tehnologii/testvaha-parviya-iztsyalo-elektricheski-grazhdanski-samolet-video

Колкото и тестове да направят, аз на такъв самолет не се качвам. То телефона ми дори да е на 100% си нося зарядното винаги с мен.

На обикновения самолет горивото също може да свърши! Аз не виждам проблем! Даже на обикновения не можеш да доливаш по време на полет, но на този батерията може да се дозарежда в движение.

Ако това се случи, автомобилите с ДВГ ще заминат много бързо в историята.

Докато има петрол няма да ДВГ няма да изчезне. Докато има петрол е-количките ще ги карат само тежкари с изобилие на кинти.

Явно не си чувал за Тесла

IBM си прави реклама без пари. Потребителите четат с удоволствие фентъзи сюжети, а новинарите това и чакат за да преекспонират.