Русия прави компактен суперкомпютър

Производителността достига 2,2 петафлопа, а обемът на вградената памет - до 2,2 петабайта

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

BajMihal

Разработват, проектират - това драги журналисти са две мноооого различни думички по значение.

Безаналогов суперкомпютър с изчислителна мощ от 2,2 petaflops, размери 1,9м/1,3м/5,1м и течно охлаждане , може да се премести до всяка една точка в света (със хирезвукова скорост)..., но след като се разработи. Досега са го докарали до кутията... Само че примерно сървърчето AGX-5 с големина на персонален компютър 448 мм/351.6 мм/850мм, е с изчислителна мощ от 2 petaflops в секунда, като се състои се състои от 16 Nvidia TESLA v100 Tensor Core 32GB графични процесори и две 28 ядрени CPU с въздушно охлаждане от 12 мм вентилатори... Мамка пак ли Тесла...

Ето това е новина която е безмислена и не съобщава по§ти нищо супер мини комп ма не казват нищо съотвтно предполагам §е ще сложат мити§ният Елбрус процесор

Браво на руснаците! Могат, правят...

Отде ви изравят с тия посрани напъни бе. Какво могат, да се опитат да го направят могат както се вижда от статията. Дори да сглобят нещо ще е поредната кутия клонираща нещо си отдавна направено, вървяща под чужда ОС, компилирана от чужд компилатор.

ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ... параметри - неть. Процесори - неть. ОС - неть. Мерак за сапунени мехури - многа.

Ами те и Кримския мост не построиха, и Турски поток не построиха и хиперзвукови ракети нямат, нали??? :))

Специално за защотковците-полуидиотчета руснаците ще дойдат да ви обяснят точно на вас, хаха!

Безаналогов е, защото не си наясно с разликата между тензорните ядра на нВидийската Волта архитектура и кога евентуално и върху какви инструкции за процесора могат да се достигнат тия 2 петафлопа, и това, което се гласят да направят руснаците.

K'o re4i ?

И ква е разликата, бе кретен? Работата с плаваща запетая ли? Че всички Суперкомпютри ползват такива чипове, при изчисленията. Това е реалността - съществуващата малка кутия и плановете на руснаците със 100 пъти по голям шкаф.

хиперзвукови ракети със сигурност нямат.....но все пак. Моля някоя начетена мурзилка да да им каже ИМЕНАТА и някакви ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ , вкл. ако може и на ОНАЯ С ЯДРЕНИЯТ ДВИГАТЕЛ, ако може и на онова мегаторпедо размери , маса , тип на двигатела и гориво , скорост ( и на каква височина !!! ) , продължителност на полета ( радиус на действие )....такива елементарни данни. И моля , без АНИМАЦИИ......

"защотковците" ????? дете малко... нещо си се объркал. Няма никакво "Защо" в поста ми. Явно татИ доста те нарича "защотко" щом си тръгнал да проектираш на ляво и дясно.

Какво правят? Какво могат? Що купуват совалки от Мъск? Супер балалайка ще направят, компютър - НЕ. От пияници, народ не става!

Какви процесори, каква операционна система, кой ще произведе паметта ... и да се похвалят, когато го направят и го покажат на изложение. И Русия е сред водещите в космическите изследвания, но воеща никога не е била. САЩ дори само с частните си компании са много по-напред. И колко товар могат да изведат във висока орбита, че новата ракета Ариана е готова:)

На колко неща сте викали ЩЕ и са НАСТОЯЩЕ! Що не викате така за разни проекти на САЩ и ЕС, докато ви пускат анимации? Освен това проектите са част от разработката. Решава се в даден момент кой е важен и практичен, и се развива.

До ехиден: Онова са оръжия. Да се крият характеристики, може да е стратегия, за да не се прави противодействие. Но дори преди само в един ден тестваха 4 ядрени ракети - едната пусната от Путин. Столтенберг от НАТО се оплаква края на предната година, как от 2014г. руснаците са построили 13 подводници. Инаш новини как 2 нови от предната година пристигнали в Средиземно море.

Хахахахахаха! Значи не съществуват, защото не могат да съществуват! Страхотен аргумент, преди време такива ги говорихте и за Турски поток...., пък тя каква излезе? :))

Не, не е това разликата. Но ми хареса как в момента, в който ти лъсна невежеството, взе да хвърляш обиди, че да не ти личи какъв си некомпетентен. Типове като теб неизменно си следвате едни и същи модели на поведение.

Нормално, руснаците изпреварват в технологиите еврокончитите и говедарите, и това са факти. Руснаците преди няколко седмици пуснаха първата в света плаваща мобилна АЕЦ, а са имали и такива мобилни сухоземни варианти на шасито на танкове. Мобилен суперкомпютър си е предимство и удобство, особено ако създаваш градове,фабрики,заводи или бази в труднодостъпни райони.

Защото когато Cray например обявят, че разработват нов суперкомпютър, обикновно в указаният срок той е на пазара. Напоскедък руските проекти са все в бъдеще-нестанало време и все по-малко хора им се вързват.

В статията се казва "разработват". Но споменават твърде конкретни неща. Вероятно вече е налице, поне като прототип. А сега се изпипват нещата. Точно изпипването на нещата, често бавят много крайната фаза. ЩЕ-та бяха за моста при Крим. За Турски Поток. За Су-57. И него докато го разработвали, имали 8 прототипа. ЩЕ бе за ракетите Сармат. ЩЕ бе за ракетата Ангара, а Путин си правеше старо интервю пред такава. САЩ и ЕС не ги е страх от ЩЕ-тата, а от настояЩЕ-то. Какви подводници произвели. Какви Искандери. Какво за смущаване на GPS-и. САЩ защо толкова изостава в ядрените ракети. Ето това ги смущава.

Кво купували от Мъск?! Единственото, което може да им предложи той е от много яката трева, с която се е напушил напоследък.

Мноооого са напреднали ! Обикновения човек ще има голяма полза , ще му напълни и джобовете , ще му повиши и заплатата и хладилника ще му напълни . . . .

Голямо изпипване ще падне.:) Дребните подробности кой проектира кримския мост и строи Турски поток ще ги пропуснем. Това, че Су-57 го зарязват след като не можаха да го докарат до 5-то поколение по никой от критериите явно не сте чули. А трябваше да е в серийно производство от 2017г. Армата също. Така, че там вече неЩЕ.:) Пред Ангара Путин може и занапред да се снима спокойно, никъде няма да полети. :) Разработват я от 1994, глътнала е 5,5 милиарда долара и има 2 старта, ЩЕ се произвежда серийно след 2020г. Мъск започна 2002, с 200 млн. долара и 35 пъти по-малко хора, вече държи 45% от пазара. Сармат също е с 2 старта и ЩЕ постъпи на въоръжение някъде след 2020г. И още много такива. Затова когато от SpaceX обявят нова ракета или Cray нов суперкомпютър хората вярват, а когато чуят руското ЩЕ се усмихват подигравателно.

Невежество е твоето, бе тъпак. Двата най-бързи суперкомпутъра Сумит и другия не се сещам за името са със същите Nvidia TESLA v100. Явно си голям разбирач. Бегай да им кажеш на Ай БиеМ, че компютъра им не става и да си вземат руското несъществуващо нещо.

Тествали са 200 ядрени ракети, щеше да е същата лъжа. И как разбра че са ядрени?

"Назадничавите" американци правят СТО пъти по малки компютри със същата производителност, като AGX-5 и дори не го наричат суперкомпютър с тези параметри. Смешник.

Преди години жена ми много хареса една руска суперкола. Много красива била. Като прочетох статията, се оказа руснаците тъкмо започвали да я разработват. Сега ДИР не пише нищо за тази кола, защото нашите "освободители" са зарязали проекта. Да, ама те мислели да започнат да правят суперкомпютър. Щял да бъде по-икономичен от сходните нему. Само дето нямало снимки. Е, след няколко години ДИР ще пише, че са замислили да правят суперсмартфон, а за суперкомпютъра няма повече да чуем. Обикновено, когато някой изкара продукт на пазара, тогава се пише за него. А за руснаците ДИР ни облъчва, като започнат да мислят за нещо, което евентуално, в далечно бъдеще, биха могли, при подходящи условия, да проектират и може би да произведат (в единични бройки, разбира се).

Колко души ще могат да го носят?

Първо, научи поне малко руски и после прави опити да пишеш на този език /с една сгрешена от четири букви/.

Колко души ще могат да го носят?