САЩ вади от хангара пенсионирания стелт F-117

Америка използва самолета за тестване на нови технологии

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искат да проверят, дали стелт самолет може да бъде улучен. Ще похарчат сума пари, с които биха могли да лекуват по-възрастните от 80 години американци (бяха писали, че покрай коронавируса такива пациенти въобще ги отсвирвал). Затова аз давам безплатен отговор на въпроса, нека парите ги насочат към възрастните: Да, може!

Пак невярна информация в статията и направо идиотски тролски изпълнения при коментарите. Добре де, толкова ли е трудно да се намерят източници и да се осмисли написаното в тях? И какво се печели от писане на щуротии? Първо и основно - факта, че снеха ф1117 от въоръжение показва, че точно тази идея за СТЕЛТ-технология - пасивната, не става за нищо. Само паралел - ф18 е много по-стар, нали? Относно бойната ефективност на самолета в Ирак, посочена тук - откровена лъжа. Мисля, беше от порядъка на 35% срещу 90-98% на крилалите ракети, взависимост от базирането им. И при положение, че имат еднаква идея за използуване в конфликти, фактите са налице. За нападението над бивша Югославия - там, освен военни, имаше и чисто пропагандистки цели, водещата от които беше да се обезцени всичко, свързано със СССР, Русия чрез наритването на най-верния им съюзник в Европа. Там решиха да проверят доколко летателни апарати с използуване на тази технология ще са успешни при въздушни удари срещу Русия. Локалните военни конфликти са и за това - да докажат/отхвърлят заложените в оръжията възможности и свързаните с тях виждания за водене на военни операции. Идеята на ф117 и подобни беше скрито нанасяне на обезоръжаващ удар. Такъв с КР е невъзможен - не могат да се скрият кораби, стратегически бомбардировачи или наземни ПУ при заемането на позиция за атака. Какво отчетоха военните - фактите говорят и не е нужно да героизираме или пък сриваме със земята една идея. Според мен - залагането само на пасивната компонента на СТЕЛТ технологията при самолети е несъстоятелна.

да им изкупи залежалите боклуци...

тиквата не е идиот, а продажник

с кухите русофилистични кратуни сте много умни, нали?

Никакви жълтурчета... ! Тогавашният министър-председател на Русия - бивш началник на Външното разузнаване, летя до Белград и натовари останките в неговия самолет. Свалилите стелта въобще не са местните пенсионери-ловджии, които сърбите показаха по телевизията. Тези хора и глиган не могат да видят. За мен една от целите във войната беше руснаците да вземат останки на Стелт - след това излезе руски кораб-стелт. А САЩ даваха мило и драго да изгонят руснаците от базата им за подводници в Риека. Обаче имам чувството, че руснаците май си запазиха и тази база.

глупост след глупост , пълни небивалици......кораб-стелт , една от целите на войната ( на кого ? Защото е обикновенно на този който я почва ) , местни пенсионери-ловджии ( със ЗРК ) , кои са били героите - руснаци ли ? :))) . База за подводници в Риека , Хърватска ? Секретна ли е , че и сега май още я ползвали. Баси глупендера :)

Тия невидими Ф-117 нещо падат кат камъни в Сърбия а? Те и затова ги извадиха от въоръжение хамериканците, защото се оказа че всеки може да ги види и да ги свали, дори с примиртивни ЗРК от 50 години.

Друга държава няма разработени стелтове, гроздето е кисело.

Гроздето е кисело за тия дето не могат да мислят! И защо ти е да имаш такъв самолет който лети с ниски скорости, трудно се управлява и в крайна сметка се оказа че не е проблемно да бъде свален! Лично винаги съм се смял на пропагандата на САЩ за невидимия самолет дето го пускаха само вечер! КАЖИ ЗАЩО САМО ВЕЧЕР ГО ПУСКАХА ДА ЛЕТИ ВЕЛИКИЯ Ф117?

И други държави ИМАТ "стелтове" винарю-краварю! Даже го пише в статията... Научи се да четеш, поне! А за твоя инфо, радарните и други технологии за разпознаване на цели са вече толкова развити, че няма "невидимки", което донякъде обезсмисля СТЕЛТ технологията, освен ако не я доусъвършенстват и нея скоро. Това е надпреварата в технологиите при военните - действие-противодействие...

оффф , идиот неземен.... 1/ падали като камъни....колко ? ЕДИН !!! 2/ затова ги извадили от въоръжение.....дурачоооок :) Къде е 1999 год. , къде е 2008год. , има-няма ДЕВЕТ години. Малко бавно са ги извадили.....а дали не е щото правят 25 год. служба ( 1983-2008 год.) , наличието на по-модерен ( Ф-22 ) и предстоящото приемане на въоръжение на още по-модерен ( 5-то поколение , Ф-35 ). Даааа , точно заради един свален след стотици полети над Сърбия ще да е......

25 години леле и само вечер го пущаха че нещо се бил виждал много през деня

По-големи глупости рядко пишеш, но винаги си на върха на простотията! Признавам те, поне имаш стил на глупак, който има стил...винаги е интересно да видиш и чуеш върховна глупост в чис вид! Благоварение на твоето участие винаги се откриват нови хоризонти!

Аве какво, цолажа ти цъфна от това че краварските щайги са ги сваляли дори с антични руски зенитни ракети ли ве педик?:) Цолажат ти го разшириха яко а?:) Се едно от този факт са те клатили стадо негри а?:)

"Умнико", ти като се кичиш баламски с този ник, знаеш ли кой е конструктора на АК 47???

поред слуховете, части от унищожения стелт са продадени на Китай, заради което американците бомбардират китайското посолство в Белград - в желанието си да унищожат пленените технологии, преди те да са напуснали Сърбия.... Ммм даммммммммм....Съвсем случайно го нацелиха посолството лудите кравари....

А по сръбските телевизии показваха сандъците, с останки от самолета на които имаше надпис "На Москву"...

Аз пък вчера видях едни сандъци на които също пишеше "На Москву". Казаха ми, че вътре има поне 2 самолета F22 и F35. A утре ще ми покажат още 2 сандъка, в които ще има НЛО с технологии от след 3 века.

Мъката по неосъществимата възможност СССР / Русия да са господари на света е вечна и терзаеща "нежната" душа на българомразеца - русофил.

По скоро мъката на говедарския хамерикански педоджендър козяцки некрофил, и за неговата мъка по парчетата от краварската супер пупер стелт бракма Ф-117 става дума..Свалена от антично руско-съветско джепане от 60 години на миналия век С-125 Нева!

Гогов, я прочети кога се ползва пълен и кога кратък член! "Америка използва самолетА за тестване на нови технологии" - правилно. "СамолетЪТ се ползва за тестване на нови технологии" - правилно. "Америка използва самолетЪТ за тестване..." - грешно!

От 4 десетилетия предлагам следното лесно и бързо решение на вековния проблем - премахване на непълния член и оставяне само на пълния член в писмения език. /Известно е, че исторически съществува само пълен член, а измисленото правило за пълен и непълен член е изсмукано от пръстите/. За да не се налага промяна на устната форма, трябва само да се разреши пълният член да може да се прозинася като непълен, както е в живата реч - т.е. : писмена форма - само пълен член; устна форма - само непълен член и точка.

Най-простия начин, да разбереш, дали трябва да позлваш пълен член е, като провериш, дали може да се замести съществителното с "той/тя/то". Ако може - пълен член. В случая, за да се запази смисъла: "Америка го използва за тестване на ..." - не става. но във втория ми пример може: "Той се ползва за...". Лесно е!

А Сърбите знаят ли, че е невидим??? Тъй де, да не вземат да го гътнат ПАК.

"По-проблемна се оказва войната в Югославия" Действително възниква "лек проблем" при срещата между този боклук и руското оръжие. Друго си е да бомбиш арабите а те само да гледат...

Над 2000 полета през войната в Югославия. 1 свален самолет! Руското оръжие!

И какво? От 200 полета, един свален, при това вражески, си е голям успех! Обикновено свалят някой приятелски....

Само че забравяш едно важно нещо, как спираха радарните си системи и умните ракети на САЩ продължаваха към София !! Тактика, стратегия и т.н.!

Все пак да не забравяме че "стелт" технологията е теоретично разработена от РУСНАК, дтн. (доктор на техническите науки) старши научен сътрудник (професор) Уфимцев и се дължи на ПЪРВИЯ компютърен превод. Така е има прогрес. А за технологийте. Ами този който го е измислил винаги е с "едни гърди" напред. А за формата - това е онова нещо което е накарако руснака да се откаже от "ИДЕЯТА'.

И сърбите извеждат от кръчмата сърбинът Золтан Дани тогава.

Самолета над Сърбия е свален защото пилота забравя да затвори отсека от който са паднали бомбите и така е засечен. Последвалата кампания от страна на сърбите е доста забавна и може да намерите материалите в интернет. Неща от сорта на "Сори, не знаехме че е невидим" и т.н. Разбира се след това руснаците го набарват и технологията е компрометирана. Един интересен фанкт е, че има страни от Европа които са могли да го засекът когато времето е с висока влажност и полета е значително под тавана на самолета. Ф-117 найстина е скок в технологиите, като се има в предвид ниската му скорост и липсата на каквито и да е защитни механизми освен стелт ,1 свален самолет в 2 войни не е никак зле.

В 4 войни. Ирак, Сърбия, Афганистан, Ирак

Виж това е все едно да кажеш, сред четири мъже, само един еба майка ми и аз се родих. Голямо постижение за майка ти. нема що.

Погледни поста на 7000.

“съществува закон, който задължава САЩ да унищожат всички бройки от самолета или да ги направят негодни за военни цели до края на това десетилетие...” 2020 е последнатагодина от второто десетилетие, което означава края на годината стават негодни аконяма грешка в превода...

a 2000 година към коя декада е? Та дали наистина 2020 е последната от второто десетилетие.

като не вярваш е не мислиш ходи да четеш в уикипедия. милениума започва на 01.01.2001...

The millennium celebrations were a worldwide, coordinated series of events celebrating the end of 1999 and the start of the year 2000 in the Gregorian calendar. The celebrations were held as marking the end of the 1000s millennium (January 1, 1000 – December 31, 1999) and the beginning of the 2000s millennium (January 1, 2000 – December 31, 2999).

това е статия кога е празнувано е не кога е в действителност тъй като масово не се разбира, че няма нулева година. по тази логика на 12ия месец от раждането си трябва да получеш торта със свещичка 0 ... www.scientificamerican.com/article/when-is-the-beginning-of/

ето го просто написано и на бългаски https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BA

От случката в Сърбия най интересно е послеслучката в китайското посолство и в днешен ден стелт технологията на китай пред тази на СССР 1.9

Други възстановяват С-125, разработван 50 години на предният век и на въоражение от 1961г. С него свалят Ф-117 в Сърбия. Циганите останали недоволни от него, че почти нямало метал по него. Цитат: "Веднага реших, че никой няма да купи тия пластмаси - оплака се циганин. - Затова с тия табла покрихме свинарника, а комшията Славко сложи невидимото крило на своето WC. Правихме и тв-антени от алуминиевите части. Докато един ден войската дойде и ни прибра всичко, така че файда не видяхме - разказва циганина Радослав."

Ф-117 е разработван 60-те години на предния век. И си личи. При над 1000 полета и бомбардировки на Сърбия, сърбите свалят само един след свадбарска стрелба по небето

Само да не го пращат в Сърбия!

Що ? Сърбите веднага ли ще капитулират?

това което САЩ имаше 84та година руснацире още не са го стигнали. А дори плюеха по този вид самолети както плюеха по ракетите за многократна употреба. В края на краищата се вижда кой е прав и кой върви по пътя които другите са прокарали.

Тогава краварите да изпратт 2-3 такива смолета и да изгонят руснаците от Сирия щом те са толкова слаби.

За какво им е? Не е като да не са го правили. Питай Вагнерчетата.

Казаха че са се попикали от смях в Източна Гута.

За какво им е на краварите ти Източна Сирия?

Американците имат едно, руснаците друго. Въпрос на приоритети. Когато военната ти доктрина е нападателна в своята същност тогава невидимостта на атакуващият самолет за теб става приоритет. Когато е отбранителна тогава приоритета става друг, и той се нарича маневреност, и добро въоръжение за близък бой. Между другото тази разлика в методологията на водене на въздушния бой не е от вчера. Вие вероятно сте млад, и нямате лични спомени за Виетнамската война. Това американците решиха че времето на близкия въздушен бой е отминало, и техните най-модерни самолети F-4, Фантом, нямаха оръдия, и картечници. Бяха въоръжени с ракети въздух - въздух за водене на бой зад границата на пряката видимост. Реалния живот обаче показа друго, и руските Миг-ве, въоръжени с картечници, и оръдия за близък бой, започнаха да свалят Фантомите като круши. Наложи се американците в спешен порядък да правят модернизации на своите самолети и следващите F14, F15, и F18 имаха на борда си картечно и оръдейно въоръжение. Горе долу същото ще се случи и с " невидимостта". Самолета може наистина да е " невидим " за радарите, но новите поколения радари се научиха да откриват нарушената хомогенност на въздушното пространство през което минава самолета. Сега американците отново разчитат на правилото - "Пръв открил, пръв стрелял " и продължават да залагат на Стелт технологията. Руснаците са убедени че това не е достатъчно и правят самолетите си максимално маневрени, което е голямо предимство в близкия бой. Всички световни авиационни експерти са единодушни че F 35 не успее ли пръв да открие Миг-а, или Су-то, и да стреля, в пряк двубой няма никакви шансове за победа.

BajMihal

Гроздето кисело викаш... А защо тогава се пънат да направеят ПАК-ФА, СУ-57 или там както го именуват последно? Защо се пънат да е "стелт"? Нали за отбрана уШ? Ако руснаците не искаха да е стелт, щяха да са го пуснали с двигателите на су-35 (с които е в момента), ама на, не искат. Искат стелт да е, ама пък не могат пущините, вече 20 години се пънат и не могат.

Нито МиГ - овете нито F-4 са имали картечно въоръжение. Миг-21ПФ и Миг-21ПФМ нямат вградено оръдейно въоръжение. F-4Е има един интегриран Vulcan.

Време за платена реклама ! Да, срещу камилари, които нямат радари е мнооого ефективен, но не и срещу сръбските радари чешко производство. Но удобно, не се споменава !!!

Така е удобно не се споменава че летят над 1000 пъти над Сърбия и по тях са изстреляни стотици ракети. Важното е, че веднъж заради пилотска грешка сърбите свалили един.

Не ставай смешен! Такива самолети не се свалят просто така. Самолетът беше спрян от производство, а една технология за която бяха похарчени милиарди се изля в канала! Митът за "невидимостта" отиде по дяволите още тогава.При това сърбите го направиха със стара руска техника!

Технологият си я има. Само тъпаците мислят че е излята в канала. Пък Ф-22 и Ф-35 си летят, китайските също, руслямците и те се напъват вече 20 години.

Целият мит за "невидими" самолети умря в небето на Югославия! Ако американците го бяха използвали срещу сериозен съперник по-рано от '99г., то митът щеше да бъде убит и по-рано!

мърлю, това е бомбардировач за специални операции. Не ти ли прави впечатление какви са му данните? Сигурно затова щатите си ги произвеждат стелтовете вече почти половин век, а рашландците, ето, вече 40 години, не могат и не могат да откинат. Жалка работа сте. Кисело е грозгьето, а?

Първо, правописът ти е по-жалък от самия теб, но това са подробности. Второ - защо програмата е прекратена след злополучното сваляне на "невидимия" стелт с допотопни съветски ракети ? Трето - виж хиперзвуковите ракети на Русия - просто обезсмислят всякакви летящи обекти.

ти ВИДЯЛ ли си до сега тези ракети. Аз мога да ти кажа, че до сега не са ползвани веднъж и всичко е само ТЕОРЕТИЧНО. Фактите показват други неща - их там ниеть, ооо.. свалихме си самолета от тази криеница пльос... до Кузя.. .за 3 ти път.. Самолететотрошача после сам братно на поправка

Абе ти и това, което ти влиза отзад не го виждаш, но се радваш

ти по-добре земи напиши в търсачката КЪРВАВАТА КОЛЕДА в МАКЕДОНИЯ

Толкова е "невидим", че сърбите го свалиха със съветско ПВО Нева модел 57-ма година.

Ти, баш като в оная приказка: Биха ни с 1000:1, ама какъв гол им вкараамеее!...

А 650 самолета срещу 20 е много трудно. Мисли малко бе човек. Айде сега да се пробват. Познай кой е там в момента

ПВО са самолети така ли, тъпчо?

Изстреляните ракети са няколко - сърбите са пазели радарите си да не бъдат разпознати от НАТО. Има и свален Ф16. Очевидно доста ефективно за допотопна система. Къде видя 1000 ракети бе, тъпунгер ?

Изстреляните ракети по този самолет са няколко. При 1000 полета на самолета опитите са били хиляди. "Допотопната" система е от времето на разработката на Ф-16 и Ф-117.

Не, с С-300

Да го пуснат над Сърбия

е пуснаха го иди да видиш в Белград сградата на Гей-щаба им Още стои- оставиха я така да им държи влага и да им напомня кво ще им се случи следващият път, ако случайно забравят

Пуснаха го и после го спреха набързо. Защо ли

Защото Сърбия капитулира. Или за вас тъпаците трябваше да продължат да ги бомбардират?

Свалили един самолет, но загубили войната, всичките си самолети + летища+флота +80 процента от територията на ЮГОСЛАВИЯ Мога да си представя кво щеше да е ако бяха свалили 2 самолета

За тенекета

Бръкнали са в твоя г..з и това те кефи.Ф-117 летят още 10 години и унищожават армията голяма и добре въоръжена държава с 1 милионна армия, с ракети Скъд, ПРО дори по-добро от Сръбското и кво стана. Със 100 000 войници ги размазаха. Айде бегай да гушкаш Садам. Съседа Югославия който ни отне вероломно Македония, Западните покрайнини, няколко пъти ни напада непредизвикано и който насила помакедончва милиони Българи. Костов трябва да бъде направен светец. А срам са боклуците като теб.

Да, но ако знаеш как са бръкнали в г..а на американците ! - повече от 10 милиарда инвестирани в това и с един замах изхвърлени на боклука. И - да си видял САЩ да нападат голяма и добре въоръжена държава ? - какво кати си голям и силен и ходиш да биеш децата !Тази война е също огромен срам за България - Иван Костов и министъра на отбраната - Георги Ананиев допускат американски самолети да използват въздушното пространство на България за бомбардировки над съседа си - Югославия.

Бръкнали са в твоя г..з и това те кефи.Ф-117 летят още 10 години и унищожават армията голяма и добре въоръжена държава с 1 милионна армия, с ракети Скъд, ПРО дори по-добро от Сръбското и кво стана. Със 100 000 войници ги размазаха. Айде бегай да гушкаш Садам. Съседа Югославия който ни отне вероломно Македония, Западните покрайнини, няколко пъти ни напада непредизвикано и който насила помакедончва милиони Българи. Костов трябва да бъде направен светец. А срам са боклуците като теб.

Абе все пак дори след сваления самолет, Ф-117 продължават да летят и да удрят цели където си поискат в Белград. Уцелват дори китайското посолство, уж погрешка, а всъщност за да унищожат евентуални останки от самолета, които са били продадени на жълтурите. Общо взето ПВО на Сърбия не оказва кой знае какво противодействие, изстребители им МиГ-29 също сваляни всеки път като литнат.... И реално няма нито една провалена ударна мисия , а всички важни цели в Сърбия са поразени.

А ся сме 2020-та и братушкити ощи нямат такъв самолет и както се вижда от изявленията русглавком и потвърдено от русглавтрол и прочее ...опол. Скоро нама и да имат

те си имат космически войски,о тдавна са надживели ертаа на самолетите.

снощи ги видех да крачат по небето ама после се оказа че е мъск :)

"Това нее първият път, в който очевидци виждат F-117" Гогов, по-добре си гледай там ладичките и миговете. С тази твоя неграмотност не си за писач на статии за важни неща!

боце да е поискал да купи и тааа антика?

да им напишат f16 по крилата. Само трудно ще ги климатизираме.

да си пробват пвото,имат опит

Тааа антика струва колкото БВП на Раша за месец. Затова и още нямат такъв а са с истински антики на ниво малко след ВСВ.

е построен със руската технология подфърлена на сащисаните като ненужна,ама нали трябва да намешаме рашките

нямаш реална оценка на нещата,,струва колкото струва снаряда ,който може да го свалиа той е стотинки!

имаш грешна оценка з нещата, тоя кошник струва кокото е цента на един снаряд, с който ще го свалят.

Това за Пак-Фак ли се отнася. Викаш струва колкото един снаряд, а? Ей, по-тъпо от путлераста нЕма