Коментари - След голямата новина в науката: Морално ли е да модифицираме генно децата си? | IT.dir.bg

Коментари - След голямата новина в науката: Морално ли е да модифицираме генно децата си? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди години са смятали за неморално, даже за богохулствено да се прелива кръв от един човек на друг, после да се присажада орган на един човек на друг и т.н. Сега се чудим дали е морално да се присажда мозък и дали да се пипа ДНК-то.... След 100 години ще ни се чудят на акъла и как изобщо сме живеели без това. Но не виждам с какво този въпрос е свързан с морала и етиката. Та ние и сега лекуваме множество генетични заболявания, само че по други начини. Друг е въпросът дали сме подготвени научно и технологично за това. Но не сме ние, които да преценим доколко в тази най-сложна област на науката е достатъчно. Но едно е сигурно: за прогрес е нужна и смелост, и риск.

Не знам дали е морално, гласувал съм с НЕ, но хората нямат научни познания да пипат в програма, създадена от друг. За да прекроиш нещо такова, трябва да си го разкодирал на пълно, за си разбрал логиката му и да имаш познанията да го промениш. Нашите, човешки "учени", "знаят", каква е функцията на някой ген, но нито са на ясно дали има и други функции, нито какво е мястото му в цялостният пъзел. Ако искате да експериментирате, поиграйте си с функциите на операционната система на компютъра си и ще разберете ефектите.

Не защото не трябва да вървим срещо природата , а защото познананията ни за за нея са едва в началото. А това което са направили китайците е комерсиално.

Момчето е мъченик. Дали си имате на ум какъв хомот е сложил на шията си, какво робство търпи на държавния си пост и вместо да е милионер като връстниците си, сега трябва да стане милиардер, какво бреме са му притесненията за незаконно придобитото, каква робия му е присъствието на парламентарен контрол, какво тегло е да си инвеститор на малка спретната къщурка в Ярема, какъв гнет е да разпределяш държавни бюджети на този и онзи комисионер, какво иго е да присъстваш на партийни спявки, какво подчинение е да пиеш кафето си с Цвък Цвък в "Есте", каква зависимост е да има кръстници масони?!

Много тъпи отговори, не свързани с въпроса :)

Естествено че да, хората в този си вид не могат да заселят други планети и никога няма да напуснат Земята, генно-модифицираните ще са бъдещите колонизатори на нови светове.

Дано технологиите стигнат до имплантиране на екзокортекс на по-високи умствени и духовни нива, а не само до външни/физически дизайнерски хуманоидни ГМО-та.

ChatGPT

Морално е също толкова, колкото идеологията на Хитлер за висшата арийска раса!

Ние отдавна вървим срещу природата и се модифицираме генно без да искаме. Замърсеният въздух, модифицирана храна, антибиотици, радиация и различни облъчвания, консерванти, за които тялото не е подготвено да обработва и т.н. Защо има толкова деца с астма, диабет, наднормено телго и какво ли не? Гените ни постепенно мутират.

Ми има деца с астма, диабет, наднормено тегло и какво ли не, защото не умират. Ако умираха като едно време нямаше да има "толкова" деца с такива проблеми..

Еволюционният закон предполага да оцелява всичко, което се адаптира най-добре и да загива всичко, което не успява. Но хората са приели за морално и хуманно да подпомагат неприспособимите и въобще по-слабите към този неотменен закон. Така хуманизмът прераства в трансхуманизъм. Към момента технологиите, позволяващи изкуственото подобряване на човека са: Допинг Крионика Ноотропни средства Невропротезиране Неврокомпютърен интерфейс Изкуствени органи Пластична хирургия Екзоскелет С научния напредък се очакват скоро да се прилагат и следните технологии: Генно инженерство Качване и сваляне на съзнанието Екзокортекс

Морално или не щом едно нещо стане възможно за човека то веднага влиза в действие. Развитието на познанието на човека не може да бъде спряно с никакъв човешки закон. Единствените закони които човек не може да наруши са природните. Щом вече човек може да си изменя ДНК-то значи природните закони му позволяват това. А щом те му го позволяват никой не може да му го забрани. Морала е нещо което произхожда от човека за човека и няма нищо общо с "всичкото" и неговите закони. Обаче едно е сигурно.....последствия ще има. Дали те ще са добри или лоши ...ще видим .

Разбира се. Това е бъдещето и спасението на човечеството. След отказа на цивилизованите да се размножават и появата на разни N-полови, трябва да се въведе изкуствен начин за размножаване с контролирани резултати.

размножат Баце край с мъките,демек ще ни командват само свръх човеци.

Такава страшна мутация се среща веднъж на 100 милиарда. Макар, че за наш късмет ние си имаме една почти същата - заместникът му.

Тоа вопъл да не върим срещу природата тряба се съобщи на откривателя на огъня... Тъй де, месото не се расожда печено! Ама го идети, нали? А на тез, дет ще кажат, че са суровояди вегетарианци е нужно да се напомни, че човека е мършояд, т.е. те вървят срещу природата ни!

хубаво ,бих продал на тъщата апартамента и бих поръчал за сина си сини очета и един голям черен атрибут , за другото господ каквото даде се е добре . Да ,ама оня един ден ще дойде и ще каже тате пък аз искам да съм гей ,като батман сезон 2030 например .

А при грешки и брак на "продукцията" какво?

каквото и сега като се родят деца с дефектирали гени по естествен път.

Нов Закон против дискриминацията и в защита на ГМО хора. И майките им отново по площадите как "системата ги убива" или майките на нормалните, пардон обикновените генно-нередактирани ще стачкуват и ще се молят да оцеляват?

Зависи според кой морал! Според нацисткия морал - може! Според кАманистическия - може би! Според християнския - Неее! Според ислямският - Сакън нИдей!

Всичко скандално, което правят Русия и Китай открито, САЩ го извършват от години прикрито.

Точно обратното е. Затова путлерастската сган скача точно против Запада, щото там нещата са открити, а в Путлеристан и Китай засекретени. На запад за такъв експеримент щяха предварително да съобщят и вие боклуците да наскачате да плюете. Китаеца го е правил тайно и сега ръкоплещите, като само преди дни плюехте по ГМО храните, СЕТА с TTIP

като знам системата в която живеем-капитализъм, нямам доверие априори , мисля че може да е пълна лъжа с цел родителите да си плащат а после ако има проблеми да кажат "просто вашето дете е уникално и природата е взела връх , затова не се е получила промяната" 100% целта е печалба

Всички избрали "Не, не трябва да вървим срещу природата" - да се съблечат голи и да идат навън в гората да видят колко време ще изрържат там. Всички "научни" постижения са с цел подобряване на качеството на живот.

Начетох се на коментари от хора които хабер си нямат от CRISPR/Cas9 системата. Просто виждам, че няма нужда да се коментира в тази тема.

Очевидно ти разбираш. Моля те, осветли нас невежите...

Те китайците и рашките са генно модифицирани, ама много неуспешно.....грозни и прости като гниди !!!

Ти нали си ни красив и ненагледен ! - кой знае какъв си урунгел !

Яко завист, а?

По морално е да успеят да се преборят с болестите и да се вдигне нивото на ,,здравеопазването,,най-вече в България.А всички тези нови ,,технологии,, ще могат да си го позволят само богатите...

Съвсем скоро ще си модифицират и нещо между мъж и жена. Хем с женски, хем и с мъжки полови органи.

Ти май прекаляваш с шимейл порното ?

1 Не е постижение, защото в САЩ и ЕВРОПА вече е постигнато технически, но не е прилагано върху човек , по етични съображения. И е незаконно по тези причини. 2 Още не е потвърдено от независими източници че действително го е направил. Дотогава оставаме скептични, защото има доста измами в науката в името на това да си пръв.

Не могат да предвидят дългосрочните промени. Може после да им порастнат рога. ;) Не е ясно в какво ще се изроди. Сега тези деца са опитни зайчета. А на известните ХИВ позитивни, трябва да им се забрани да имат деца, а не да се търсят извратени решения.

Прочетете и дано нещо ви влезе в главичките. Това ще доведе до тотална духовна деградация...

Човека си е генномодифициран вече така или иначе, създадена е тъпата, болнава и глупава версия на човеците. Науката трябва да се опитва поне да разбере как са били нанесени щетите на ДНК и да да се опитва да ги коригира, но всякаш все още е на светлинни години от решаването на проблема...

Да ти обясня как са навлечени щетите върху днк. Отклоняване от Божия път за човека, сиреч, отклоняването от интересите на Духа и душата в името на квилинетъпотии. Натрупването на негативна карма. Духа и душата създават тялото, не е обратното.

Добре е, че винаги има някой (по правило - вещ в енергии, аури, карми, полета, невидими за обикновените сетива), който да ни обясни защо е така.

Морално ли било! Ибаси тъпнята... Морално ли е да носим очила? Или да караме коли? Или да се чешем, като ни сърби? Ще се случи и толкоз. Ще е риск, ще има нежелани генетични ефекти, ще се мине през съпротива и накрая ще стане нещо нормално. Който не го направи - ще изостане и ще пасе трева. Тук няма морално-неморално. Просто това е положението. Не трябвало било да вървим срещу природата. Ами айде тогава да се качваме по дърветата и да се замеряме с лайна, защото всичко останало, което човекът е направил, е било срещу природата!

И ако всичко е ок, тогава и други.....колкото сте по- прости, толкова сте по- самонадеяни и опасни за околните

Спокойно! За тебе не се отнася каквото съм писал. Ти не си слязъл от дървото, очевидно, така че си прав.

Пише се досега, а не до сега. Безплатен съвет - наемането на грамотни служители може би ще ви излезе по-скъпо, но пък няма да се излагате.

бих казал "съгласен", ако само се избягват болести, без да се модифицират наследствени физически черти, психика и характер.

но пък тогава ще се вдигне главоломно прираста. Какво ще стане с равновесието?

Ние пък искаме да се модифицираме. Пък и кой знае какви ще са страничните ефекти от генната имунизация. Старостта, например, е болест. Какво, ако поискам имунизация срещу старост?

са следствие на отклоняване от истинския , духовен път. На човека му е дадена способността да живее вечно. Включително и физически. Джокер - дух и душата създават тялото, те са вечни ...

Аз съм против генната модификация, ама само ако е извършена от Китай и Жужето. Можем да си представим как Жужето ше модифицира пяните мужици и наркоманизираните тьотки матрьошки в ботоксови безполови жужета на високи токчета с жартери . ха...ха...ха... Тогава няма да има спасение от азиатската ислямоправославна кочина - жужета ще плъпнат като резпрани към западна европа, провирайки се по дупки и ровове на границите. ха.ха..ха... Освен това има сигнали, че Жужето щяло да модифицира нефта от сибирската клоака в първокачествен препарат за миене на кенефи бояришник. за да задоволява пиянските инстинкти на омаймунчения си алкохолизиран електорат. ха...ха...ха.... Обръщам се към всичко евопейци - време е да почнем да се учим да ходим на кокили поради бъдешето нахлуване на генно модифицирани ботоксови унифицирани рашистански жужета, които ше ну се моят по краката и ше затруднят придвиждането ни. ха...хба...ха...

Мислех да ти предложа да се генно модифицираш, ама като те гледам - то ще е направо прераждане.

Ужасно е ..... Едва ли можем да обхванем в мислите си цялостно последствията от подобно издевателство върху природата :(

бяха разработили генномодуфицирана царевица, която се размножава 2-3 поколения и спира.

И това беше съвсем целенасочено програмирано, защото тая царевица нищо не можеше да я умори, и ако не спираше след 2-3 поколения, щеше да задуши всички растения в района! Ама това не ти идва до главицата, пък и не си дочел, а?

а нормално ли е здравни министри работещи за лекарската мафия тьргуващи с ОРГАНИ И АЛЧНИ ЛОБИСТИ БГ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ да ни АГИТИРАТ да се ДАРЯВАТ ОРГАНИТЕ на БЛИЗКИ СЛЕД ВНЕЗАПНА СМЬРТ

На кой с акъл му пука за псевдоморал? С или без одобрение, в евгениката е бъдещето на Човечеството. И да, с нея може да се злоупотребява. Като с всичко друго, с един нож например. От НАС зависи дали ще направим децата си по - здрави, умни и дълголетни, или ще ги превърнем в безмозъчни машини. Възможни са и двата варианта.

Мислите ти са прекалено дълбоки за плиткоумието на тая загубена (с изключение на един-двама) шайка дървени философи отдолу.

Работата е, че няма "Нас" тука. Ти ще платиш някакви пари, за да се роди здраво детето ти, от което ще бъдат щастливи вашето семейство и приятели. Американското, руското или някое друго правителство ще плати някакви пари, за да си роди армия от мускулести терминатори, които се подчиняват безпрекословно на заповедите, и ще я изпрати да воюва с другите армии от мускулести терминатори, отгледани от другите държави.

Човекът е прав, че това е проблем на морала на човеците, а не на технологията. Примерът с ножа е напълно уместен. Генното инженерство е инструмент и той по никакъв начин не носи вина за това как бива използван.

Иване, не прекалявай с научната фантастика. Няма плът, която да устои на куршуми. Годзила малко се опъваше, ама й видяхме сметката !

Морално ли е да има антибиотици?! Само преди 200 години нормалната преживяемост е било 45 години.

Има лееека разлика между генните модификации и антибиотиците. Генната модификация се прави завинаги! Не можеш да кажеш после - ама аз не искам. Нещо като да си купиш кола или да си вземеш жена - първо ги взимаш и след това разбираш какво си взел.

Това не е вярно. Генната модификация не е еднопосочна.

Ама не е и татуировка.

Верно ли не е татуировка?! Ти си бил доста наблюдателен!

Супер, джендърите сега ще могат да си поръчат и мъжки и женски полов орган и да се онождат сами.

Истинският въпрос е: Морално ли е да МОДИФИЦИРАТ генно децата ни??? ... ХАХАХА ..., а коментиращи ми събратя: Нима вярвате, че ще Ви ПИТАТ дали да модифицират генно децата ВИ??? ЗАЩО си мислите, че точно ВИЕ сте ИЗБРАНИТЕ да ИЗБИРАТЕ??? ... ХАХАХА ..., КОЙ ще ВИ даде това право??? Сега ядете ГМО-храни без да Ви питат!!! Живеете живот, който НЕ харесвате, защото Ви го налагат!!! СВОБОДА и ДЕМОКРАЦИЯ ... ХАХАХА ..., но всеки сам решава за себе си и за децата си, Аз казвам НЕ БЛАГОДАРЯ!!!

Не ми е много ясно точно за какво се бориш, но не бих избрал генна модификация за децата си. Има по-интересни начини да се предпазват от СПИН.

Бате, ако можеше генно да се модифицира простотията, ти щеше да си първият кандидат.

Гмо храните не могат да го докарат на вкус като природните,и с гмо хората ще е така външно човек,а от вътре бъг след бъг.

Бай китаец каквото е докоснал , го е усрал. Не искам да притежавам нищо китайско, макар че това е все по-невъзможно напоследък. Китай е олицитворение на племе което се опитва да прави всичко, но не прави нищо както трябва. А тази история с модификацията на гена трябва да бъде и последната!

Това е толкова морално, колкото ако се избиват задължително всички деца родени със здравни проблеми!

Морално е да се модифицират само червените каскети с увреждания на кресливата ниновица и то само с инструмент -мотика 5 между зъркелете ,докато им фръкнат всички чукове,сърпове,копринки и бузлуджи от тъпите кратуни!

И обърква активирането на клетките произвеждащи антитела при нужда от защита....също от този ген зависи правилното делене и диференциация на левкоцитите, което поставя това дете в бъдеще в риск от рак на тея бели кръвни клетки....

На тебе същият един по-долу не ти ли каза да вървиш да дадеш акъл на генните учени бе "умник"?

Притеснявали се от последствията от ГМО храните, но от последствията от ГМО хората не се притеснявали... Поне Гатака не сте ли гледали? Ами например, ако ГМО хората не ги хващат вирусите, но предизикат някоя смъртоносна за другите мутация в тези вируси? Те и сега разни грозни малоумни хора се мислят за велики... Представете си егото на ГМО човека :)) Ако това се беше случило в САЩ, щеше да сте по-подготвени :))) Но, когато няма опорни точки е различно :)))

В "Гатака" аутсайдерите бяха именно ония, които бяха имали нещастието малоумните им родители заради някакви изсмукани от пръстите идеологии да не ги пуснат през предварителни генни манипулации, гарантиращи им нулева податливост на патологии. И те въпросните цял живот си теглеха от това. Главният герой например беше късоглед, докато човечеството беше оставило този точно дефект зад гърба си преди десетилетия.

голдмансакс го казаха ясно: "компанията няма интерес от това, хората да се лекуват напълно!". тоест, труповете от предотвратима смърт са база на "икономическия модел". даже и зад резултатите тук, прозират тролските машини за масово промиване на телешки мозъчета. дебилите са емоционално контролируеми и съответно, първосигнални. не слушат разума. разбира се, че не им пука за болни и инвалиди. индоктринирани са с правилните "ценности"...

Човешките гени са били модифицирани в миналото. Не случайно по време на изучавнето на генома, учените са открили такава промяна и връзка в гените между почти всички хора от преди хиляди години. Цялата екосистема на земята е изкуствено създадена, а смъртта е заложена в гените ни. Това доказва, че ние сме създадени за роби, но не изключва да се освободим от оковите си и да живеем вечно.

Живеем вечно.Топлата вода,е открита

Бог бисекс ли е? В смисъл, кого чука, че да създаде поколение?! И Адам и Ева, кого са еВали, за потомството? Щото те имат само синове. Честно ли децата са дрънчали майка си ?

Факт си е - Адам и Ева са извършили кръвосмешение, и децата им също, и децата на децата им. Не знам как вярващите са способни да почитат такова природно и социално уродство, но... те твърдят, че това била волята на бога им, пък той бил безгрешен.

Като цяло ако става въпрос за рак, ХИВ, диабет или нещо от този калибър - да с две ръце. В противен случай - за сини очи... Твърдо не.

все едно... морално ли е да пушиш по време на бременност или... морално ли е да се боцкаш с хероин по време на бременност или...

Ново запитване: Защо сте против ГМО храните, а не сте против ГМО хората? 1. Защото сте малоумни тролове и овце и никой не ви е настроил против ГМО хората. 2. Няма бюджет за плюене по Китай. :)))

Защото ГМО храните безогледно унищожават локалната екосистема именно заради абсолютната си приспособимост и издържливост. Човеците не са ти растения, ако не си забелязал.

Не мога да повярвам... бъдещето настъпи... Спомням си преди години четох научнофантастична книга в която се описваше преборване на всички болести със помоща на генетиката. Тогава си казах.. - каква утопия.. И да стане това ще е след стотици , ако не и след хиляди години. Като си помисля колко съм бил заблуден.. И като си помисля че китайцте - не кой да е са го постигнали. Преди време четох материал че Китай ще е най развитата страна - беше по комунистическо когато китайците умираах от глад. Помислих си - брех къв идиот го е писал това. Ама сега определно вече нещата хич не са така и автора ще се окаже прав. А ние си тънем в мизерията на собствената ни злоба и малодушие в кочината на коята се обърна държавата ни след "светлото управление на комунягите" и постомунистическата крадлива герберска измет ...