Китайският учен Хе Цзянкуй обяви създаването на първото в света генномодифицирано бебе. Технологията зад това - генният редактор CRISPR, вече има безброй успехи в ДНК модификацията на растения и животни, но до сега не е бил използван върху хора.

Цзянкуй е приложил технологията, за да създаде дете с имунитет към ХИВ вируса. Много учени теоретизират, че на практика голяма част от болестите могат да се елиминират чрез генни модификации. Други заявяват, че технологията може да се използва за създаването на по-умни и способни свръхчовеци.

Сред учените има и критици, разтревожени от непредвидимите обстоятелства, които могат да възникнат в следствие на генното инженерство върху хора- какво би станало, ако някой диктатор си създаде армия от предани супервойници или пък с течение на времето се проявят нежелани дефекти в ДНК на поколенията на хората с модифициран геном.

Значението на постижението на китайския учен е толкова голямо, че на практика касае цялото човечество. Освен научна, въпросът има и своята морална страна. Затова Dir.bg го задава и на многобройните си читатели.