Коментари - АНС поставяла ”бръмбари” в рутери и сървъри | IT.dir.bg
назад

АНС поставяла ”бръмбари” в рутери и сървъри

Американската Агенция за национална сигурност тайно поставя "бръмбари" в рутери, сървъри и друго оборудване US производство преди изпращането им в чужбина.

Обратно в новината

Коментари - АНС поставяла ”бръмбари” в рутери и сървъри | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз не съм тесен специалист, не разбирам от технологии, но ако сноудън лъжеше, едва ли китайците, индийците, евреите, че и руснаците щяха да монтират само мрежови устройства в държавните институции, произведени в страните им, даже вече и операционни системи си правят сами, за да нямат вземане даване с големия брат. Честно казано в коя да е себеуважаваща се разузнавателна организация - в нивата секретно и строго секретно, и над строго секретно - отдавна не се ползва конвенционален (сериен) хардуер или софтуер. Всичко е преправено, препрограмирано, и разбира се не е свързано с интернет :) тези пробиви дето ги слушаме из американските служби, все си мисля че са яко дезинформация или нарочно оставени "honeypots", да си мислят "комунягите", че американците трева пасат и другите да наливат милиарди в киберармии. Представете си оперативен служител от ФБР или ЦРУ, да ползва сериен лаптоп, с windows примерно и да има достъп до документи класифицирани с гриф "top secret". Towa даже и по филмите не съм го виждал.

кой лъже не знам,но моите рутер,клавиатура,мишка,записващо устройство и др.п. са китайски; ел.лампите (икономичните) са също китайски;климатика ни е корейски и почти винаги се чува един шум ,а вечер в последно време е след 1 часа,а преди беше след 22,30 вечер и т.н.

Общо взето няма сървър, дето като дойде да не е отворен за нещо от сисадмините. Админите аджеба кьорави ли са и трева ли пасат да не видят 1е вътре има допълнителни компоненти които не са поръчвани в състава на сървъра. А дали е в сървър или рутер - нали съотв. оборудване генерира на свой ред трафик, който няма как да не бъде уловен. Колкото прихване - толкова и ще изпрати към където се отчита. И ученик ще се усети че трафика му кляка

АНС нямат нужда от хардуер за да следят трафик, всичко си имат на ниско ниво в софтуера. Това няма как да се проследи, защото никой няма да предостави инструменти за подобен мониторинг. Трябва да се мери потенциала на линията и да се броят единиците, за да се отчете такъв трафик, или с прецизен спектрометър на оптиката. По скоро тук става дума за поставяне на класически бръмбари, маскирани като стандартен компонент, или вградени в такъв.

Вероятно отваряш всеки рутер и проверяваш дали няма допълнителни компоненти по платката. Също така на всеки сървър дъното го проверяваш по схема, дали и там няма допълнителни компоненти. :-)

по-скоро сменят целя софтуер (нарича се фирмuар) на рутера, в които има добавен троянски кон. никаква хардуерна модификаця не е необходима,

Това, че всеки рутер, PC и т.н. прави живота на ползвателя си публичен - за публиката с права на достъп де, очевидно в щатите имат баш правата след като от там идва софтуерът който е вътре - е очевидно много отдавна, мнооого години преди Сноудън. Сравнително новата беля е, че вече хората са дресирани да носят със себе си проследяващото устройство, кой излиза без телефон - а кой телефон е без микрофон, камера, GPS...

Ама нали само в злия съветски съюз подслушвали хората ? Или някой вярва, че само рутерите за ИЗНОС били чипирани от АНС ?

Трябва да си кръгъл идиот, за да вярваш на подобна глупост.

Там записваха разговорите, предполагам на лента, и не го и криеха. По него време в щатите не го правеха, не беше практично. След падането на стената по немската ТВ гледах зали със стени с касетофончета за целта в ГДР. Днес всеки записва всичко до което има достъп, в БГ също.

Ами,Русия,Китай,Израел къде ги оставяте?!Те сигурно лапат мухи?

Те не могат да се мерят по обем информация и пари които се дават за подслушване в сравнение с американците.

Подслушване и шпиониране не е разришено по европейските държави. Аде сега един колективен иск от няколко държави срещу производителите, които са допуснали такова нещо. Па те да се оправят с техните си агенции. Естествено иск за милиарди, не за 5 лева... това си е сериозно нарушение на човешките свободи. При повторно откриване на шпиониращи уреди - утрояване на глобата. Ха да фалират масово доставчиците, па да видим дали няма да започнат да се интересуват какво се случва с продукцията им по пътя до клиента. Ако самите те са предоставяли гаранционни лепенки ... ми да плащат. Ако не ... нямат право да продават в ЕС. Толкова са прости нещата... ама за ниско наведени политици и магистрати... май никога не може да става това.

Бъзикаш се нали? Когато американските тайни служби правят нещо Европата козирува и мълчи, о неосведомени. Те за кво са законите и човешките права ако не за да се променят.

ами то вече се резбра, че ЕС е най-голямата колония на САЩ.

Глупости!! Аман от едноклетъчни шпиономани, замръзнали на нивото "микрофон в лампата"!! В днешно време има хиляди пъти по-ефективни начини за получаване на информация от това да разопаковаш кашони и да разглобяваш компютри. Авторът се подиграва с читателите.

Личи си, че си страничен наблюдател. Във всяка себеуважаваща се служба за сигурност има технически отдел, който разглобява и преглежда всяка закупена техника. Използват се специализирани тестери и други методи за откриване на "неспецифични функционалности". Не се закупува хардуер от определени производители или серии продукти на един производител.

Я сега се опитай да свържеш експертното си мнение с твърдението че тия служби монтират бръмбарите. Аман от "компетенти" ламери.

Да, само дето от наш'те заводи всичко отива до потребителя.

Това е стара практика в Германия. Всички рутери на fritz box са оборудвани с подобен вид шнифер. Нищо ново.