Коментари - SpaceX тества най-мощната си ракета | IT.dir.bg
назад

SpaceX тества най-мощната си ракета

Компанията SpaceX проведе първото изпитание на ракетата Falcon Heavy.

Обратно в новината

Коментари - SpaceX тества най-мощната си ракета | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Виждам: Ракетата Falcon Heavy (худ. интерпретация)! ;))

И на видеото под снимката ли пише така? ;))

Сериозна ракета, но отстъпва на Сатурн5 , а до Марс сигурно требе поне стотина тона полезен товар образно казано. Поне да се докаже хевито, ако всеки месец има успешни изстрелвания значи има бъдеще.

Сатурн 5 извеждаше над 90 тона на ниска орбита. Руската "Енергия" над 100 тона.

Сатурн 5 е по-товароподемен, обаче е възможен само на гърба на неограничено държавно финансиране. преведено в днешни пари всяко изстрелване на Сатурн 5 е коствало на американския данакоплатец 1,3-1,4 милиарда. Falcon Heavy струва само 0,1-0,15 милиарда. Енергия има горедолу същия проблем. всъщност това е смисъла на цялата Space-x програма. Да направи така че не само раздутите държавни бюджети да могат да си позволяват разходки в космоса.

Значи името трябва да е Falcon-Cheap.

Това е тежка ракета , Сатурн 5 извеждаше 140 тона и беше единствената тежка ракета по своето време за междупланетни полети. Действително Фалkон Heavy е евтина и най евтина от всички по мощни ракети. Но тя е евтина тежка ракета , s която могат да се извеждат евтино по тежки товари от Сатурн 5 и SLS. Та хем е тежка , хем е евтина , хем може да изwежда свръх тежки towari , хем е американска , което явно не ви харесва. Хем е частна , което означава , че ако си платиш и няма политически възражения може и да изведеш и да речем соларна централа на геостационарна орбита.

руснаците ще направят смартфон и гадове мръсни що биете негрите!

първо да направят автомобил, после компютър, за смартфон ще почакаме

въпреки че люлблю руснаците във всяка една област, почват да изостават до някъде, ма нали водката е блага ...

Водката е блага, ама боярищника е още по-благ.

Мъск ще изяде хляба на рашките но ако им изпие водката тогава ще стане ядрен конфликт. И все пак Русия ще стане клиент на мъск

Раша, Рашааааа... и "член не става от теб".

Както биха се изказали едни, пак пускат анимацийка, говорят за ЩЕ и така нататък. Иначе за по-голяма, естествено че могат да увеличат размери и да преизчислят здравината на материалите и дебелите им. Само че колко по-тежка става ракета, толкова повече товар носи (и себе си). Въпрос на необходимст е дали ще го прави някой.

Става дума за така наречената пълна тяга, при която загубите на старта намаляват (ракетата по бързо набира скорост). Би могло да се добавят два странични резервоара на последната степен за да се намали теглото на последната степен . когато лети от ниска земна орбита към Марс например. В този случай може да се използува и по скъпо но ефективно гориво JP 5 , неговата цена ще се върне и ако при 39 % тяга се постига 357 ISP , може и да се работи с такава тяга тогава, ако траекторията позволява едно гмуркане , та да се ускорява на малка височина с по висок ISP

не те разбрах ? , без плазмения двигател над който се отказаха доста...няма как да минеш 35 000км в час освен сорбитата на други планети и пак е все едно охлюв от Разло да отиде до Ню Юорк с милион почивки за бира тоест никога реално погледнат ..та ние не можем да стигнем една светлинаа година ти ми говориш за бензин .... или огъване на прстранството или нищо няма да стане каквато и скорст да се постигне дори на светлината...няма как 1000 светлинни години което е свръх близо се едно на комшията в дврора да се раждат деца и да умират хора в един космически кораб за да стигнем тогава когато земята може да я няма вечв

В този вариант Фалкон Heavy покрива изискванията на различни частни начинания , които предполагат последна степен на водород и кислород. Не е трудно да се забележи , че ракетата не отстъпва по ефективност за ниска земна орбита на SLS. Това е забележително , защото без прочутите руски двигатели , само с "газгенераторни" двигатели не отстъпва на ракета на водородна тяга с най ефективни двигатели , що се отнася до ниска орбита. Ако се използува и по ефективно гориво JP 5 например допълнителни резервоари , както и променливата тяга на последната степен , резултатът би бил още по впечетляваш. Ако е достатъчно надежден , без много шум Фалкон Heavy би взел решаващо предимство над конкурентите си на първо време.

Пиши на инженерите на Мъск!

Аз се мъча да отгатна какво може да се очаква. Но знам техните проблеми , които те дискутират. И споделям с българския читател. Едва ли те имат нужда от някой , който да ги учи какво са казали или писали.

Велик! Велик!

Преди доста години САЩ обявиха че ще преминат от НАСА към частни програми в ракетостроенето, разбирай държавни пари за частници и Мъск яхна вълната. Подобни далавери в БГ валяло.

и викаш нашите олигарси които точат държавни пари са същите? Пеевски = Мъск ? Да ти имам логиката крива, да ти имам..