17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Основен проблем на тези реактори е ниската ел. мощност, като се счита т за нерентабилни. Явно, обаче, с навлизането на електромобилите цените на тока ще станат космически! Единствено руснаците имат реактор от подобен тип, който е над 700 МВт, което се считаше за практически максимум на тази технология.

Според специалистите, енергоблковете с реактори на бързи неутрони имат големи преимущества за развитието на ядрената енергетика. С тяхна помощ може съществено да се разшири горивната база на ядрената енергетика и да се намали обемът на радиоактивните отпадъци, чрез реализирането на затворен ядрен горивен цикъл. Реакторът БН-800 е опитно-промишлен реактор на бързи неутрони с течнометален топлоносител натрий и мощност 880 мегавата и се създава на базата на реактор на бързи неутрони БН-600, който бе единственият в света действащ промишлен реактор на бързи неутрони. Реакторите на бързи неутрони се наричат „реактори на бъдещето“, защото от една страна изгарят плутоний, което позволява усвояване на натрупаните вече и намаляване на бъдещите високоактивни радиокативни отпадъци, генерирани при преработката на отработено ураново ядрено гориво, както и от военния комплекс. От друга страна реакторите на бързи неутрони намаляват необходимостта от използване на свеж природен уран с до 30%. И не на последно място затвореният горивен ядрен цикъл с използване на МОКС-гориво повишава ефективността на изгарянето и намалява количеството на ядреното гориво в обръщение до 100 пъти.

Бабите ви едно време все стартъпи правеха и с тях сте закърмени . Ама то мисирките са си мисирки.

Отработеният уран може да се ползва в реактори на бързи неутрони. Два такива промишлени реактора вече работят в Русия, единият от доста време.

Я ни кажи името на един. Само един и къде се намира. Ние ще проверим дали си ЛЪЖЕЦ или казваш истината.

Твоето е елементарна реакция на елементарен тъп трол който бърза да обвинява. Не съм ти училище! ако искаш потърси примерно БН-800 в Белоярската централа (може да съм сбъркал някоя буква в името ама пак ще го намери) Има инфо и в Google, ако не ползваш Яндекс.

Реактор БН- 800, Белоярска АЕЦ, Свредлавска област. Работи от 2015 г., реактор на бързи неутрони, работи с гориво тип МОХ, смес на уран- 235 и плутоний. Топлинна мощност на реактора 2100 мегавата, електрическа мощнос 800 мегавата.

И къде тоя реактор дето го споменаваш е написано да работи (цитирам статията) "Тяхната цел ще е да използват отработено гориво от много по-големи, конвенционални ядрени реактори"

И да попитам - в какво съм те обвинил.я пак прочети поста ми тъп троле.

"Два такива промишлени реактора вече работят в Русия, единият от доста време" Де каьа че е втория? Да ти помогна? Ми няма втори. Ако въобще първия за който говориш е такъв въобще. На неговата википедия пише - 1. Ама нали трябва да хвалим началника...

Отдавна е ясно, че отработеното гориво е ценен ресурс - не само за правене на бомби. Ако не беше не би било активно и не би имало приказки на тема колко е опасно. Дойде му времето да влезе в работа.

Не се правят само бомби от него, правят се и снаряди. Бронебойни, от обеднен уран. НАТО стреляше с тях по сърбите, после в крайграничните райони на БГ по сръбската граница имаше бум на рак.

Имало бум на рак от обеднения уран с пренебрежимата му радиоактивност, LOL. Кой имбецил ви спуска тия непохватни лъжи на щатните врякалници бе.

Що не го ядеш обеднения уран с пренебрежимата му активност, а d-ърт p-едалаино?

> 2021-07-01 19:19:00 >dp=d-ърт_р-едал (нерегистриран) > >Що не го ядеш обеднения уран с пренебрежимата му активност, а d-ърт p-едалаино? Дори на тебе не ти се налага да ядеш боклуци, ако и да мизерстваш със заплатицата си като ненаврещял се щатен врякалник. Вместо да вряскаш предай нагоре по веригата на тия дето ти съчиняват нескопосаните лъжи да не опитват тая, не може да мине.

Обеднения уран от боеприпасите попада във въздуха , водата и почвата, а от там в растенията и животните и от там в храната. В крайна сметка го ядеш, дишаш и пиеш, но за съжаление не само такива урунгели като тебе, а и други хора, в т.ч. и деца.

Дааа, няколко кила снаряди отравят цяла околия с уран, та и обеднен. Естественият уран в почвата е несравнимо повече и не е обеднен. Ненаврякал се щатен врякалник ей, бе послушай ме и кажи на тия над тебе да не ти спускат тая глупост пак защото не можеш излъга никого с нея.

Урана е рядък елемен дъртии педалино. Среща се в много малки количества, остатък е от избухване на свръхнови. 1-2 кг уран в един снаряд се добива от доста голяма маса скала и то сравнително богата на уран. Дисперсния уран в незаразена с уран почва е в много ниска концентрация, 1 ppm или по- малко. Например, в минерала циркон който е рядък минерал и в който урана е в значително количество, средното съдържание на уран е само около 300 ppm (parts per milion). Не се напъвай да спориш с по-умни и по- образовани като мен, на които науката не е хоби а професия.

А бе врякалник къде си тръгнал с общи приказки попрочетено оттук-оттам за няколко минути акъли да раздаваш и ти. Нали си знаеш, че си врякалник и че не знаеш за какво врякаш. Да, средната концентрация за планетата е няколко ppm. Ако беше някога мерил гама спектри в стая без оловен екран щеше да видиш колко уран има само в стените; снарядите с обеднен уран са обеднени, и цял тон снаряди да изгърмят в едно село повишението на концентрацията е нищожно и то спрямо средната за планетата. Има места където уранът е много пъти над средното (например в Иран) и там хората са... дълголетници. Това врякане преди 20+ години го врякаха троловете на green peace, на хората с образование им беше писнало да отговарят на идиотщините им. И сега са ти спуснали все същия стар, отдааавна осмят от всички врякот. Кажи им да измислят нещо по-реално. Жертви на обеднения уран няма, освен сред екипажите на танкове ударени от такъв снаряд. Ако искаш да продължа да ти отговарям спри да врякаш като папагал изтърканите отдавна лъжи и посочи едно проучване (не статия ма макфърсън или подобни шарлатани, peer reviewed проучване) което да сочи някаква връзка между амуниции с обеднен уран и някаква повишена заболеваемост.

НАТО хвърли в Сърбия над 15 тона обеднен уран. На местата където е бил използван сърбите правиха обезаразяване. В следващите 10 години Сърбия зае първо място по ракови заболявания в Европа на глава от населението. Всичко това са данни на ООН, тези неща дълго бяха жбсъждани там, търси си ги и си ги чети малоумнико. Та, толкова е безвреден обеднения уран.

и аз искам да откра..пардон да усвоя едни пари с някаква тъпа или невъзможна идея....

Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей. Виж се какви ги плещиш бе, то да ти излезе късмета с тъпа идея как да е но ти никаква идея нямаш, само врякаш.

Спешно ми трябва туба отработила нафта!

Те руснаците вече направиха такива реактори, този стартъп ще е някаква пирамидка предполагам

За руснаците знаем Всичко е ЩЕ при тях..