Стартъп от Силициевата долина, наречен Oklo, планира да изгради миниатюрни ядрени реактори. Тяхната цел ще е да използват отработено гориво от много по-големи, конвенционални ядрени реактори.

Експертите са развълнувани от концепцията за микрореактори, защото ядрените съоръжения разчитат на икономии от мащаба - парадигма, която тази технология може да обърне.

Заводът на Oklo ще използва енергия от вече отработено ядрено гориво. Това е технология, която съществува от 50-те години на миналия век. Стартъпът вече е проектирал лъскави сгради, в които да се помещават реакторите. Друг любопитен факт е, че се очаква реакторите да работят автономно.

Oklo предвижда да работи с частни клиенти, включително комунални компании, промишлени обекти и колежи. Като за начало компанията ще използва повторно отработено гориво от Experimental Breeder Reactor II - реактор, експлоатиран от Националната лаборатория Аргон в Националната станция за изпитване на реактори в Айдахо между 1964 и 1994 година.

"Повторното използване на материали отдавна е опция за по-добро оползотворяване на природните ресурси, уран в този случай, както и намаляване на количеството гориво, което в крайна сметка трябва да бъде обезвредено", посочват в изявление от Националната лаборатория в Айдахо, САЩ. Оттам добавят, че това вече се прави в някои страни като Франция.