Учени предполагат, че черните дупки са колапсирали вселени

Според тях е възможно нашата Вселена да изглежда като черна дупка отстрани

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Става ясно, че нищо не ни е ясно по въпроса. Просто, все още не сме дорасли, да осъзнаем Вселената и законите ѝ...

говори от свое шме....

Казва се "колабирали". Кой идиот измисли тъпизма "колапсирали". Стандартите се сриват във всички сфери на обществения живот у нас.

Трябва да измислят друга политкоректна дума. Не може да се казва ''черна'' дупка.

Черното си е черно, не може да му се измислят други думи. А негрите не са черни. Вместо за всичко черно да измисляш нови думи, измисли нова дума за "негър" и ще си улесниш живота. П. П.: А каква е гаранцията, че като измислиш нова дума за черно, няма да бъде използвана за наричане на негрите с нея? Всичко това с политкоректните думи е пълна боза!

Афро-американска дупка.

само не разбрах защо предходният ми коментар беше премахнат. Не е позволено да се противоречи с вашият редактор (което си е цензура) или не е позволено да се добавят линкове с отворен достъп (към статията която визирате)? Е, ще напиша отново: написаното от Вас е подвеждащо, и преведено от обръщението на автора към пресата, в което е наблегнато на ПР-а и метафизиката. Официално публикувана информация се отнася само за това, че е създаден числен модел който може да обясни (без да доказва абсолютно нищо) тъмната материя чрез създаването на черни дупки в ранната и плътна Вселена, които са сравнително малки и затова остват "скрити" от нас. Освен това, тези малки черни дупки в техният модел са семената за масивните черни дупки в центъра на галактиките. Това е интересно само по себе си, но всичко друго което сте написали е метафизична интерпретация, която не е оригинална работа на автора, а идеите произлизат още от 50те години на ХХ век, и нямат нищо общо с признатите от научната среда факти. Описаното е подходящо за научно-фантастичен роман, но тези идеи не са нито нови, нито научни хипотези (които могат да се тестват с факти).

добро утро аз отдавна тнърдя подобно нещо в моята авторска теория за кръглото време и по точно за това че всерената не е плоска а огъната по коорсинатата на времето а и че в черните дупки се крие голяма част от тъмната магерия по прастата причина че тя не можа да се види но всъщност е обекновена материя, и както при черните дупки имаме голямо изкривяване на пространство времето заради масата им и гравитацията така и в глобален план на цялата вселена има същото шзкривяване на пространство времетж и именно затова не можем да наблюдаваме огромна част от материята която наричаме тъмна но тя е просто обикновена но ненаблюдаема и всичко това е така заради това че има нов космологичен модел описан в теорията ми който не е модела на гжлемия взрив , който е погрешен

и да добавя че всъщност ако цялата вселева прилича на черна дупка то логикана е следната:черните дупки приличат на ураган с око в средата като центъра на окото е точката на сингулярността подобно на фуния в която се засмуква материя и "раздробява" до плазма, а сега си представете че вече засмуканата материя от долния край на фунията излиза и се развърта от горния край-разширявайки се непрекъснато-това най вероятно представлява нашата вселена и точката от която произлиза наричаме голям взрив

подобно на пясъчен часовник в средата и на фонтан който се разпръсква към периферияна като една динамична структура която постоянно се движи и самозарежда а "отдалеч " изглежда статична подобно на фонтан

Бате, опитай да намериш в клавиатурата къде са точките и главните букви. Че станах разноглед от твоите гениални теории, събрани в едно изречение.

Вместо да "огъваш" времето и пространството (което не е авторска теория, защото е доста стара), прочети малко и други, по-съвременни теории. Ще видиш, че има и много по-логични! Като тази, че "тъмната материя" си е обикновена такава, но се намира в междугалактическото пространство. Тя е страшно разредена и не я засичаме, но поради огромните мащаби на междугалактичното пространство, тази материя е страшно много и засичаме само гравитационното ѝ влияние.

аз съм първия който твърди и то доказва с формула от лоренцовите трансформации че времето се огъва до кръг а дочух че е имало предо това теория че е затворева крива но това е различно и не и доказаво с формула... колкото до разпръсната материя в междугалактическото пространство, тя не може да задвижва галактиките по начина по който се движат , истина е друга и е тази описана от мен на сайна ми таймиз сиркулар точка ком

А аз си мислех, че са колабирали.

Тъмната материя и големият взрив звучат смешно. Тез бастони като немогат да обяснят нещо , измислят ужасно глупави теории. А за черните дупки нали се знае че са колабирли звезди. Като се взривят едни се превръщат в неутронни звезди, а по масивните в черни дупки. Черната дупка е едно много тежко и тъмно небесно тяло.

плътски роден евреин от блудница....колко му е да се разтягат локуми и за Вселената? Кой ще излезе от Вселената и ще я погледне отвън?

Не ти работи пипето! :) Ако ние сме в черна дупка, не можем да излезем. Но тези, които са отвън, в друга вселена, те могат да ни видят. Нашата вселена е триизмерна (ако не броим времето), но навън ще е четириизмерна. Там времето ще тече с различна скорост, това което за нас е вечност, там може да е един миг. Този, който ни наблюдава отвън, за нас ще "изглежда" като бог.

Гледано отвън? Къде е това отвън? Може ли да има нещо извън цялото пространство на Вселената? Тогава Вселената е тя+ него и пак няма отвън.

а забелязал ли си че къщата на Флинстоун отвън е колкото беседка а вътре тича по 200 метра и подминава 5,6 прозореца ? :)

Тия учени дето само предполагат и гадаят не са учени а живи шмекери Не обиждайте истинските учени Тия са гадатели, на ръка на карти ... а сега и на космос гледат

Като не са се сетили да се консултират с тебе кого да хабилитират виж какви грешки правят, даааа. Я да си гълташ лекарствата и да кротуваш.

Абе, парцал, кажи кога почиваш, че да те избягвам!

С коментарите си.Или както е казал шопа пред жирафа “ е нема такова животно”.

още не можем да пътуваме бързо и свободно до съседната ни планета, ама сме се засилили вселенски въпроси да обясняваме

Нали същите твърдяха, че Вселената се разширява... Е, може ли едновременно и да колапсира? И какво е това "погледнато отвън", когато всичко е "ЕДНО" къде е това "отвън"?! Илюзионисти... Науката е религия, в която Човекът се е самообявил за Бог. Истината е, че Природата е безразлична към Човека и не се вълнува и съобразява със самочувствието му, основано на енергийни отржения в несъвършеното му съзнание... Та по-кротко с идеите...

Мале мале.

не стана ясно как са се получили черните дупки преди да има звезди.

Искам да се запиша за курс по български език при другарката Катя. Моля помогнете ми.

Тупка ми сърчицето. Не знам ще колапсирам ли, ще колабирам ли или просто ще се камбична от вълнение... Хъри, хъри... Плийз хъри!

Единственото, което постигна с този пост е да покажеш, че си пак ти. Забрави, че щеревата идентичност предполага кофти владеене на езика :-). Но нищо де, то си се знае и без това.

Deus Vult

Ай ся.... колапсирали вселени или звезди? Последно какво е? Моля да не забравяме какво предсталяват чените дупки - огромна маса, свита в безкрайно малка точка (т.е. тя дори не е дупка)... И по-скоро наподобява представата ни за вселената ни ПРЕДИ големия взрив

Не са това черните дупки. Черните дупки имат различни размери според масата и са далече от безкрайно малка точка. Друг е въпроса доколко са реални

До колкото знам имат различно проявление и външен ефект спрямо масата но не и различни размери.... Демек дупките с по-голяма маса въздействат на по-голямо разстояние и гравитационна сила и ефекта е че изглеждат по-големи.

Не разбрах с какво черните дупки образували се при самото зараждане на нашата Вселена са по-различни от другите?

Гледам тук е пълно с филолози. Хайде тогава дайте българския вариант на международно използвания термин във физиката - колапс, че ми е любопитно...

Свиване

По-скоро сриване. Но колапс е по-лесно да се свърже смислово с това, за което става въпрос, защото просто такъв е езика на науката. Нещо като компютър или изчислител.

Именно. Едно нещо претърпява колапс, не колапсира. Такава дума не съществува(ше). Тия веселени може и да са колабирали. Може да са припаднали. Може да са претъпели и крах/разрушение. Един термин се употребява като такъв и по никакъв начин не дава зелена светлина на една "авторка", с ограничен езиков запас и още по-бедни възможности за работа с него, да си измисля думи. Когато журналистиката се практикуваше от образовани и можещи журналисти, списващите се консултираха със специалисти или с речници. Човек можеше да си свери знанията и правописа с написаното от такива хора. Г-жата/цата е журналист, колкото аз съм специалист по студен термоядрен синтез.

Ми не е точно така. Колапс - колапсирам - колапсирали (претърпяли колапс) Колабиране - колабирам -колабирали (претъпяли колабиране) Припадък - припадам - припаднали (претърпяли припадък) една и съща форма на думообразуване съществително-глагол. Няма измисляне на думи. Авторката е използвала правилен термин.

Срив, сриване

Има колапсирали неща. Не, не са няк`ви си вселени. Нещата имат пряка връзка с интелигентността, грамотността и речника на "автора".

На 9г възраст напуснах България и от тогава до сега (вече 30г) живях, учех и работех в Англия. С български от 3-ти, дори аз намирам за тъпо и нелепо да се ползва думата "колапсирал", все едно в българският няма подходяща дума. Въпроса непреиятен..ако един с образование по български до 3-ти клас, може да види пропуските в българският на журналист, какво говори това за журналиста и въобще цялата държава?

Това не ми е хрумвало, но е единстваната възможна вероятност да си обясним донякъде как така вселената е ''безкрайна''?! ... и все пак това в което се намират вселените трябва да е безкрайно :)))....или нашия мозък и възприятия не са пригодени да схванем абсолютното пространство ?!

Под безкрайна се има предвид, че разширяването е по-бързо от скоростта на светлината (което е позволено за пространството) и не можеш никога да достигнеш края. Не че е наистина безкрайна.

Не могат хамерика и гейропа, но руските ракети са толкова бързи и невидими, че могат.

Все пак нашия мозък е създаде така че, винаги да се запитваме - ''Ами зад/отвъд това нещо какво има?'' ;)

тоест-светлината колкото и да бърза , мракът винага я чака

Руски кораб вече патува кам парвата черна дупка и скоро Русия, както със Спутник, ваксината Спутни, ще е първата нация достигнала черна дупка и ни подала информация от първа ръка за нея.

По супер "грамотното" ти писане може да се съди и за интелекта ти!

Пропусна да спомененш, че корабът е с платна и търси черни дупки из чукотския полуостров.

Пияния мужик не може да намери черна медубедрена дупка, камоли нещо друго.

Знам че не си виждал, но там междубедрените дупки са бели, другарю трезвен индобайганец.

По неграмотна, безсмислена и объркваща статия не бях чел наскоро. Ще колапсирам!

КОЛАПСИРАЛИ ?!? Редакторите тутакси да си скъсат дипломите. Бре използвайте ги тези речници, бре!

И аз предполагам много неща, но.........