Учени се обявиха срещу дроновете убийци

Призивът на изследователите е направен по повод скорошен инцидент с турски военен дрон

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След Идиокрация филмите за терминаторите са следващите, които от фантастика се превръщат на документални филми.

"Скорошният" инцидент е от миналата година... и от тогава се чудят как да ни го съобщят;)

Каква забрана! Това е бъдещето на военните действия. Със сигурност е свързано с по-малко грешки и по-малобройни цивилни жертви отколкото при традиционните, управлявани от жив човек оръжия.

го правят терористичните щати но срещу хора населяващи Афганистан Ирак и Африка, избиват десетки хиляди невинни.Но защо не отидат да го напряават срещу т.н.си врагове -например Русия, Китай или Иран??Защото ще глътнат вода с обратно засмукване от първоизточника.

каквото и да си говорим добре/зле, хуманно/нехуманно или каквито други епитети измислите по повод автономни военни дронове реалността си е една. те са бъдещето на военната индустрия, поне за следващите 50тина години. един войник, първо трябва да се роди, да го храниш, поиш, отглеждаш, възпитаваш 20 тина години, да мине военна тренировка 4-5 години и тогава уверено да го пратиш на бойното поле. един американски войник струва на САЩ стотици хиляди долари още преди да е стъпил на бойното поле. Пък дрона, строиш завод и той бълва колкото можеш да си позволиш дронове на минимална цена и в кратки срокове за производство. Да роботите имат бъгове, слабости в програмите и тн., но пък нямат морал, не противоречат, нямат чувства, умора, инстинкт за самосъхранение, няма майка/жена които да плачат пред пресата и безброй други ненужни на бойното поле човешки черти. Всяка държава, която има нужното технологично развитие би предпочела роботи. Можем да си се залъгваме и да задължаваме роботите да имат оператор който, да взима някои решения вместо тях. Без съмнение един ден това ще бъде някой случаен редник, който си е опънал краката на бюрото и с едната ръка помпи бутона за съгласие на 100-200 дрона без дори да поглежда екрана. пп. всъщност моето мнение е, че използваме автономни роботи, които убиват по свой избор от отдавна. Например повечето видове мини са точно това. Автономен механизъм за задействане + експлозив. Пускаш и от там на татък всичко е автономно. Мината сама си върши работата - убива хора, поврежда техника и тн. Повечето мини също не правят разлика мои, твои, врагове, цивилни. щом се окажеш на грешното място ... еми оказал си се на грешното място, лош късмет за теб. никой не спори дали е правилно, хуманно ... много ясно че не е, но повечето армии по света имат на въоръжение мини и това няма да се промени.

има множество най-различни видове врагове - военен, икономически, идеологически ... мисля дори от изказването ти личи много ясно кого САЩ смята за военен враг ... няма логика САЩ да прати дронове в Китай, защото не ги кефи техниката на Хуавей например. Има си други начини. Само между другото, чете ли статията? САЩ не се споменава в нея, за разлика от други държави!

"Всичко това, в комбинация с възможното наличие на бъгове, прави използването на такива технологии изключително опасно. Пропускат и фактът че ако софтуерът е писан от някои прост турски абдал то тогава шансовете за разяпзнаване (свой-чужд) на тоя дрон са на практика нулеви". Ще има много странични жертви от приятелски (дронски) огън и пропуски ако противника е запознат с тези дронове и е облечен в униформа на турската армия.

Съгласен с всичко но не и с това че този тип дронове са достъпни само до високо технологични държави (което Турция примерно определно не е). Погледнете историята за дронове за последните 30г. Първата държава след САЩ да "направи" дрон в модерният смисъл (в кавички защото тези неща могът да се правят от всеки с вносни части и уайт лейбел решения) беше Катар! Всички знаем и сме чували за известните катарски учени ;-) . Компютърджийте тука ще разберат че програма за разпознаване на лица е достъпна за всеки (особено правителства) който пожелае...безброй фирми има на Запад които се занимават с продаването на този вид технология на държави като Турция и други от региона. Опасноста на дрона е че е лесно достъпно оръжие за почти всяка държава. Всяка държава може да има ефективна и добра програма за дронове на много ниска цена, стига да пожелае (макар че повечето нямат нужда)! Така обаче не стои въпроса с изтребителите например....4-5 държави могът да ги произвеждат а другите само да купуват завършеният продукт. Дроновете свалят прага който се изисква да водиш война от въздуха и го прави достъпен буквално за сульо и пульо! Турция е прекрасен пример за това. Турският военно промишлен комплекс умее да произвежда на 100% самостоятелно, само малокалибрени оръжия, артилерия и съпровождащите ги амуниции...за това не им трябва никакъв внос и не зависят от никого. Но за всичко останало обаче, зависят от внос както на части и критични компоненти така и на знания. Много малко в турският Байрактар е направено в Турция (освен корпуса на дрона). Всички други компоненти са внос от САЩ, Германия, Канада, Англия и още 1-2 от Западна Европа. Но цената и лекотата на сглобяване, силно намалява нуждата за сериозен и напраднал военно промишлен комплекс, което ще доведе до поущряването на все повече и повече държави да правят дронове. Особено държави които водят партизански войни и нямат капацитета и парите за правенето и поддръжката на изтребители (които пък реално са overkill технически и финансово за борба с партизани като кюрди, арменци и палестинци).

да се надяват дроновете убийци да не се обявят срещу учени.

Ако не си разбрал ОПЕРАТОРА който управлява дрона не е УЧЕН а просто един оператор като на плей стейшъна и дроновете са х'американски с техния софтуер и обучение та явно си доста далеч от тази материя и за това по-добре не се излагай публично

Абдал е на маkа ти путката, която те е изсрала - гьотверен гяурски.

_stankow

slaughterbots се превежда по-добре като "касапи"

_stankow

По вашите думи излиза, че един дрон замества един войник. Истината е, че един дрон (в зависимост от сложността му) се обслужва от отделение до рота войници, т.е от 10 до 100 души. Оператори, техници, аналитици, пускова команда, търсеща команда, охрана, свързочници, обслужване, водачи на машини. Бойните са към най-сложните. За тях трябват и оръжейници за подкачване, команда за подвоз и охрана на боеприпасите и т.н.

"способността им да вземат правилно решение кого да убият" Така написано се получава, че проблемът не е убийството на хора, а убийството на непланирани за убиване хора.

А защо същите тези учени първо не се обявят против терористите, убийците и психопатите, които не заслужават да живеят, защото смисълът на живота им е да убиват невинни?

Това е робот. А къде е Първия закон на роботиката? Май си остава само в научната фантастика. Това з апореден път показв, че която и да е технология. попаднала в ръцете на воернните е опасна, дори и първоначално да е замислена като мирна.

ДИР.БГ Къде Ви е цензурата. Вие знаете ли, че по закон нямате право да разрешавате публикация на подобни писаници. Вие сте публична медия и при публикуване на подобни нецензурни коментари подлежите на доста сериозна санкция. П.С. Пуснал съм линка и към съответните инстанции за проверка и надявам се солена глоба.

Гнусно анадолско циганенце

Работата отива много на зле! Предполагам скоро английските гимназии изобщо няма да имат ученици - достатъчно е да си имаш един телефон с Google и толкоз. (б.пр. slaughter=клане, slaughterbot=кланица, source Google translate)

Надявам се Законът "НЕ УБИВАЙ!" да получи ответно наказание незабавно, защото хората (в това число и военните) помнят 3 минути. Ако стартовата площадка на такъв дрон убиец бъде унищожена, заедно с персонала за управление, МОМЕНТАЛНО след изпълнение на "мокра поръчка" едва ли ще се намират самоубийци за вършенето на работата на такъв полигон.

Защото от гледна точка на Османската империя, Левски и Ботев да били терористи. От гледна точка на Великобритания, терорист е бил Джирдж Вашингтон.

До "ЦЕНЗУРА" - какво стана бре Абдал гяурски? Ти и подобни на тебе гьотверени можете та псувате, да ругаете на религия и нация свободно тука! Но, като ви се отговори подобаващо - ЦЕНЗУРА, не е било демократично! Когато псувате, подигравате се и ругаете на раса, вяра и нация - това за вас и подобни е свобода на словото! Двуличници с немити задници сте всите.

До "Умирай в кофите" - хей гръцки педал еван от гнусна и грозна армянска космата горила. Мурзилка лайняна - ти мреш от "KARGU 1". Вече е на въоражение KARGU 2 - още по-умен и с четири AI - изкуствени интелекта. Направиха ги специално за таковане на гяури.

Млъквай, потурнак нещастен.

да и аз на твое място бих забравил, че съм писал този горния пост. вероятно много преди 3тата минута

не се спомням баш всички разкази на Азимов от сборника "Аз роботът", но сякаш в никой от тях не ставаше въпрос за военни роботи. това само по себе си е фантастика. колкото и да му се иска на Азимов в реалния свят винаги ще има войни, е поне докато нас хората ни има.

Свиквайте, това е бъдещето. А не 40-годишни самолети, стари и тромави, едно малко дронче може да ги прати в небитието !

_stankow

Дрон да свали самолет ? Нещо грешите. Няма в момента и не се и предвиждат даже дронове-изтребители. Повечето от бойните дронове са за атаки на земни цели, т.е нещо като щурмовици. Най-простият боен самолет превъзхожда с пъти дрона по скорост, маневреност и далекобойност на оръжията. Също и по мощност на РЛС. Превъзхожда го по средства за РЕБ, средства за предупреждение от облъчване, средства за целеуказване и т.н. Дронът работи по земни обекти, ако тръгне да се мери със самолетите - няма шансове.

_stankow

Аха, разбрах как е станало ... :) Аз пък се чудех защо не са се опитали да измислят нещо, е, може и несполучливо, но поне да покажат че мислят, и да развеселят хората. Например каса-бот, клано-дрон, катилобот, килърбот, дронкасап - може пък и да попаднат на добро попадение. Така с механичното, пардон, "електронно" превеждане - не е интересно ! ;) Творчеството, къде е ? :)

Това, по което превъзхожда самолета обаче е, че в него няма човек. И че е евтин и се произвежда масово на поточна линия. Един самолет е изключително скъпо удоволствие, обучаваният с години пилот - още повече. Срещу самолета има измислие средства - ПВО, срещу ято дронове обаче няма. Да унищожиш няколко - какво, бълха ги е ухапала, а те в отговор ще ликвидират и като минимум ще целеукажат твоето РЛС и разположението ба живата сила и техниката. Изобщо ятото евтини фронове сменя смого неща във военното дело и който закъснее с тази технология добро не го чака.

Един дрон не замества един войник. Ято дронове, управлявани на ниско ниво от изкуствен интелект и човек за вземане на генералните решения - това е тренда. Тоест, дроновете, снабдени с камери, инфрачервени датчици и т.н. дават базовата индормация, тя се обработва и подава в синтезиран вид на оператора. Той задава "стреляй тук", а ИК решава кой да думне - дали с някой от дроновете, дали самолет, летащ някъде в небето или артилерия на 20 километра от мястото. Тук новото е, че дори определянето на целта става автоматизирано, тоест командата на човека е "зачисти тази територия" и ИК оттам нататък си знае работата - всичко, което има температура над 35 градуса да бъде освиткано.

пълни глупости! и по-новия MQ-9 Reaper и по-стария MQ-1 Predator са напълно способни да носят и стрелят ракети въздух-въздух съвсем конкретно стандартни AIM-92 Stinger, абсолютно същите ракети които масово се ползват във въздушен бой от всички американски истребители. И двата имат необходимия радар сами да си намират цели, без те да им бъдат целеуказвани от друг радар. всъщност конкретно Reaper вече имат записани въздушни победи. бъркаш възможности с това за което обикновено се ползват дроновете. все едно да кажа че истребител става само за битки въздух въздух и е невъзможно да му окачиш бомби и той да ги метне по цел. Не че не може, но А10 или някой дрон ще се справят по-добре. Реално и Predator и Reaper са направени за да изпълняват на бойното поле роля аналогична на А10. Това не значи че скоро няма да има дронове с роля аналогична на истребители.

БРАВО ЕРДОГАНЕ МАЙНАТА МУ НА САЩ И ЕС.

НЕЩО МАЙ САЩ И ЕС ИЗОСТАНАХА В ТАЗИ ОБЛАСТ И ХОП ЗАБРАНЯВАТ. ДАВАЙ ГАЗ ЕРДОГАНЧО СТОТИЦИ ДРОНОВЕ ЕДНОВРЕМЕНО АТАКУВАТ ВРАГА НЕЩО ЗА КОЕТО НИКОЙ В СВЕТА НЕ Е ПОДГОТВЕН САМО ТУРЦИЯ. БРАВО КОМШИИ.

Не бълващата огън пушка убива, а този, който натиска спусъка. Не е вярно че е без намеса на човека. Някой е направил дрона. И го е програмирал. И като някой иска да те убие всеки е в правото си да се самозваните. Дори убивайки този, който се опитва да го убие. Да не би учените да са направили дрона?

Много по-опасно е ако софтуера е писан от умен мунчо фатмак размахващ юмруче. Който иска да въведе ред и порядък.

Малко сте в грешка. Ако цар Бомба е пуснат сега ще спре всякаква електроника. Има електромагнитни умпулси които могат да блокират електрониката и на дроновете, така че е въпрос на време да се създадат такива устройства който в определян радиус ще спират всякакви електронни устройства. В такива случаи аналоговата техните ще има предимство.

в първото си изречение си го написал много вярно, после някви смешни глупости. няма значение кой какво е произвел, програмирал и на какво си мисли че има право. Въпроса в случая е кой дърпа спусъка за всяко едно конкретно убийство. Оператор (човек) или софтуер?