Виетнам превръща изтребителите МиГ-21 в дронове

Азербайджан вече е превърнал много стари съветски самолети Ан-2 в безпилотници

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Води се много успешен изтребител, който можел да лети 100 години след създаването си. Първи полет 14 февруари 1955. И най-много произвежданият - 11 496 броя.

Велик народ! От руини, превърнаха държавата си в Рай, а свинете от СДС-Шайката, от Рай,превърнаха Родината ни в кочина! Анатема на СДС-Шайката!

Май си требе да купим от Виетнам тази технология.

КОЙ наряза самолетите България ?

Да, безспорен е успехът на МиГ-21 като бойна машина. Но ми прави впечатление с каква сила навлизат дроновете. Там разбира се пак сме на кота 0. Няма военна област в коята да имаме какъвто и да е напредък или поне да сме на едно ниво с държавите от нашия калибър. Очевидно ролята на дроновете в следващите конфликти ще бъде много много голяма и то по ред причини. Първото им предимство е това, че в тях няма човешко присъствие. Втората е свързана с първата - напредъка на технологиите създаде и вкара в употреба много добри, точни и надеждни системи за прехват от земята. Реално всеки един изтребител(вкл и т.нар. американски невидими стелтове) може да бъде прехванат и свален - гарантирано. Затова дроновете ще бъдат много често използвани, дори и да бъдат свалени няма да е голяма загубата щом в тях няма пилот. Произвеждат се на поточна линия. Мисии като разузнаване, наблюдение, високоточни удари, дори и просто бомбардировки ще се извършват само от тях. Само във въздушния бой и завоюването на бъздушно превъзходство още не са ги усъвършенствали достатъчно, но мисля че и това ще стане скоро. И така - респект ++ за машини като МиГ-21! Все пак гордо защитава небето на България 50 години!

Наистина прекрасна машина, особено МиГ-21ПФМ! Изящен акробат, много ми харесва. И спарката на снимката не е лоша Миг-21УМ.

Технологията я имаме още от 80-те години на миналия век. Тогава използвахме за мишени Миг-15. На нищо ново не могат да ни научат виетнамците. И в момента имаме достатъчно Миг-21бис и УМ, които без проблем можем да направиме дронове. Въпросът е дали ни е необходимо и дали си заслужава да вкарваме пари.

Кви бомбандировки с ПРЕХВАЩАЧ ти виждал ли си този самолет,сядал ли си в кабината му силно неповрътлив за въздушен бой и не дай си боже да изгасне двигателя-пада като пирон...колко гордо е защитавал ....като срещу него не е имало някой иначе на учебни прихвати е победител

родината ти е рашата, безродник!!!

Много се палите по тия дронове, стелтове и тем подобни. Просто си трябва само един вирус и всичко е точно!

Това е само носталгия ,командире действителността е друга

Какъв рай бе! Ти ходил ли си във Виетнам? Типичен пример за трагедията на комунистическите държави! Вземай си куфара и заминавай да и се радваш.

Кажете ми колега, каква е "действителността? Ако сте дали поне 100 бойни дежурства и сте направили поне 10 "прехвата" с МиГ-21 и сте живели поне 10 години в авиогарадок аз ще повярвам на ВСЯКА ваша дума!

Срам ме е да го напиша, но една част от нашите МиГ-23 си ги нарязахме НИЕ, българите! Останалите продадохме в Африка, пак ние!

МиГ-21 съвсем официално се води най-успешният изтребител на всички времена. Свалял е свякакви самолети, включително много по-съвременни от него. Вече е стар, но е за такива цели става :)

Чудесен дрон-камикадзе ако се натъпка с тротил и пирони!

кога и от кого се е случило това което пишеш в първото изречение?

ТОВА Е ВАЛЕНТНОСТ,ВИКТОРЕ ВАЛЕНТНОСТ ВИКТОРЕ , ТОВА Е ГРЕШКАТА КОЯТО ОЧАКВАХ ДА МИ КАЖЕШ ВИКТОРЕЕ

Точно така и като имаш в предвид че БКП свали Живков може сам да разбереш и генералите със съветски школи от който зависи съдбата на самолетите каде са били през цялото време. И отговора е един и същи като на въпроса кои се къпе в шампанско за 40 000 евра бутилката в швейцарските Алпи под звуците на люта чалга. Аз ще ти кажа БКП!

Хахах СДС правителството беше с най много ДС ченгета в него. Пак по времето на СДС се оказа че всички приватизатори са ДС БКП хора. Дори шефката на БКП е била в схемата :) :) няма западняци няма американци все наши каскети се оказаха приватизаторчета.

145, доколкото сфатам, пишеш, че си имал нещо общо с ИА от ВВС на БНА. Та да те попитам само. Колко МиГ-21 бяха необходими за успешно противопоставяне на един Ф-16? А за да свалят една КР "Круз"? А за да свалят един Ф-117?... Спомням си, че имаше един докЮмент, където тези работи ги пишеше. Спомняш ли си го? :)

Имам семейни приятели между оцелелите последни пилоти на МИГ 21 в България. Само хора, които НЕ са летяли, а са командвали от земята и политически комисари могат да пишат подобни хвалебствия за този допотопен самолет. Успехите му се дължат единствени на факта че е максимално опростен като конструкция и управление за дая бъде евтин и да се произвежда в огромни бройки, което го прави много трудно пригоден за различни бойни задачи. Иначе пилотите, които летят редовно на него го наричат "летящ ковчег". Знаете ли колко невинни пилоти е погубил заради дефектите и опростеното устройство? Само в България на колко места има паметници и възпоменания за загинали пилоти на МИГ 21. Но от безродни продажници такива неща никога няма да чуете. Те ще пишат хвалебствия уж за нещо велико но нарочно пропускат факта, че е продукт на същата съветска технология, с която навремето са правели и известните камиони Молотов, най-добрите камиони на света до днес, нали?!?!

носа виетнамски маркави маратонки 3 години! айфоня на внучката вътре пиши -пак там??

А за тези супер невидими самолети дето ги предплатихме заслужават ли си парите?

Гогов, те точно затова са в добро състояние бе, орбитална епилепсия такава. Въпреки факта, че всички виетнамски МиГ-21 са изпратени за съхранение, повечето от тях са в добро състояние.

Красавецът от снимката е български. Явно от преди нашите педерасти, вместо да ги модернизират, ги бракуваха. Сякаш са нищо.

Летящ ковчег е прозвище дадено от германците за щатски изтребител. Стига лъжи.

До Вярно ли?: До ниво полк документът се казва "Курс бойна подготовка" и това е "библията" на командира на полка от ИА. Ниво дивизия и нагоре "книгата" се казва "План на бойните действия" и това е документът, по който работи командващият (в случая) на ПВО И ВВС.

щурман-целта на 3км пред вас-145имам захват,наведение грубо,високо ФКП...пре„и„хват

Всичко, което ще защитава България си заслужава парите. На времето един Миг-23МЛА за България струваше 5,5 милиона преводни рубли т.е. долара и тогава закупихме - 90 (ДЕВЕТДЕСЕТ) броя. Заслужавало ли си е, как мислите?

Индексът е на командир а тези думи съм ги чувал в далечната 1984 или85година от к-ра на авиополка с позивна Журнал

Интересно ми е какви са сега бившите курсанти Бин и Зум ,вместо тях се возих на МИГ-15,че бяха на АЛК дали са станали големи началници във Виентам,щото след тях бяха никарагуанците и никои не е останал жив след като Даниел Ортега загуби изборите.

Старецът ,а уморените коне кво ги праат?

МиГ 21 да стане безпилотен дрон е страхотна идея. Може да се ползва за разузнаване, близък и високорисков бой, да се разкрият позициите на противника-като го обстрелват, или директно-за таран. Азербейджатн го направиха. Пращаха на таран безпиилотни стари самолети-вклч и срещу групи танкове-значи можело. България също да превърне старите Миг 21-има още няколко непродадени, предполагам в безпилотници. Кой противник би ни нападнал, акщо знае,че този самолрет може да бъде безпилотно насочен и изторпилиран в центъра на неприятелска столица?

Да, но този самолет виетнамците го правят на дрон-без пилот.

Бе той и Форд, Модел "Т" е много успешен модел, ама сега некой кара ли го?

Може, но индексите се сменяха всеки месец за всеки авиатор отделно. "Антена" - моето поделение. Журнал, ако не ме лъже паметта, беше аеродрумът на учебна ескадрила. Може и да греша, много време мина...

Така е бате. Хубава машина, но вече морално остаряла и почти никой не лети с нея. Но както и при колите и тук има десетина модела, които си остават класика. За мен лично това е F-4 Phantom II.

До 345: Произвище измислено от германските драскачи на жълти новини. В You tube има маса интервюта на германски пилоти летяли на F-104 и от тях няма да чуете нито една лоша дума за самолета. На кого да вярвам?

Не са глупаци виетнамците...Не са..... Дори и за сегашните стандарти, МиГ-21 е доста добра машина и по свойте скоростни и маневрени харакерситики, и по бомбовия си товар превъзхожда 99% от дроновете които се използват за военни цели...А ако го превърнат в удареан дрон, за нанасяне на удари по наземни цели с управляеми боеприпаси, ще стане съвършенно друга машина.

Ми питай какво ги правят ве! В кравария сигур затова има едно огромно гробище за самолети в пустинята Невада! Само дето малоумняк може да каже гробище, за самолети на огромна стоянка на която стоят хиляди законсервирани самолети, чакащи нова война!

До е23: Ееее...чак пък летящ ковчег. Познавам лично пилоти летяли на Миг-21, уважават го като самолет и нищо лошо не казват за него. По принцип авиаторите си обичат самолетите. Особенно ако са ги "вадили" от безнадеждни ситуации.

Ми вярвай на СТАТИСТИКАТА МОЙТО МОМЧЕ! Не случайно на Ф-104 са му викали Уидомейкър! Производителя на вдовици! И това може да прочетеш и намериш в Туба!Why Germany had so many accidents with the F-104 Starfighter https://www.youtube.com/watch?v=It0r3pNmeN8

Я кажи гориво за колко време полет има че забравих...не на форсаж...там е по-друго

Даваш мнение за непозната материя.Самолета не е автомобил,летеца от един модел сяда в друг модел и пилотира същото е и за техническия състав.От миг15 на миг21 три месеца със съответните изпити.Даже богата Америка неможе да си позволи това ретро

Всичко за желязо като циганите. Нали имаме нови ф16 те и за дробове не стават ,чува се че от Меркел ще взимат самолети останали от втората война ,но тя се дърпа заради музеите.

Влизаш в уикито и четеш. Какво обсег от 1200 км малко ли ти е? Та колко модерни дронове имат такъв такава далечина на полета a, с такъв бомбен товар? или обясни колко дрона в света развиват свръхзвукова скорост от 2200 км в час....щото май май за момента няма такива! А това което правят азербайджанците А сега и виетнамците в един момент ще се превърне в масова практика, и всички страни ще започнат да преоборудват старите си бойни самолети в дронове.

За това което четеш 20 г. съм работил и даваш дилетански мнения

Личи ти..... колко години си работил в авиацията...На някой кукурузник нали........

Нито един сериозен боен пилот - изтребител няма да рече машината си летящ ковчег .Нито българин - нито германец - в случая с F 104.Летците обичат буквално самолетите си.Миг 21 е най масово произвежданият изтребител в света доказан в десетки конфликти.Проблемите за които говорите ги има при Миг 23 особено при първите му модификации- изменяема геометрия на крилата -усложняване на конструкцията, въобще сложен за подръжка изтребител.