Коментари - Защо е важно да имаме антивирусна | IT.dir.bg
назад

Защо е важно да имаме антивирусна

Парадоксално все по-малко хора използват антивирусни програми, а днес те са по-необходими от всякога. Защо се получава така?

Обратно в новината

Коментари - Защо е важно да имаме антивирусна | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нали в уиндоус 10 има вграден антивирус? А безплатните си имат обновяване и поддръжка, просто опциите са по-малко?

Има си обаче е компрементиран от старите версии. Сега с 10ката всичко си е наред и се обновява редовно обаче все още хората си имат едно наум.

Дори официалният софутер в повечето случи държи връзка с кораба майка в името на подобряването му и комфорта на потребителят.

Колко глупости са изписани тук, че да ви убеди да купувате антивирусни. ;) Не че съм специалист по вируси, макар навремето да бяха ясни и сам можеше да си ги чистиш и къде в регистрите какво слагат. Най-вероятно още въобще не се самоизменят вирусите. Неправилно е дефинирано тук какво е червей и вирус. Най-общо вирус е прикрепен към файл, а червей е скрипт примерно през сайт. На последните голямото блокиране бе със SP2 на Windows XP, който блокира външен скрипт на страница да се изпълнява локално без разрешение. Разликите между платена и неплатена версия, най-често са това дали да проверява на момента при отваряне на страници например, без да ви пита. При неплатена сами трябва да си пускате търсене на вируси в последствие. Често точно тези проверки без да пита бавят най-много компютрите. Най-вече зависи от типа антивирусна, а не дали е платена. И от горното за проверките на момента платените могат да ви бавят повече. Windows 10 си върви с Windows Defender Antivirus, така че там си имате антивирусна от началото. Иначе често има и фалшиви обявявания на вируси. Най-често на кракове. Примерно си плащат от фирмите производители на игри на антивирусните, че краковете за техните игри да излизат като вируси. Не че не може да са такива. Има и фалшиви антивирусни, които пускат съобщения за измислени вируси и че платената версия ще ги изчисти. Реално след като платите, нищо не чистят - не е имало вируси, а целта е била да платите.

На това му се казва скапана платена статия. От антивитус има нужда.Обаче има едно голямо НО. Ако си с Windows просто си трябва. Работя в сферата от доста години и съм се нагледал на заразени машини. Обаче ако си с Linux или дори Mac въпрос на личен избор, особено за Linux. Не казвам, че няма дупки в сигурността и проблеми, обаче там антивирусноте са по-скоро да пазят Windows машините от колкото да пазят самия Linux. Освен това винаги го има момента, че най-добрата защита е добра до момента в който направиш някоя пълна глупост.

Много интересно, първо е статията за важността да имаме антивирусна, после следва статията за Chrome и Eset! Какво съвпадение, баси!

"Освен това те могат да работят в оперативната RAM памет." Бих желал пояснение на това. Не го разбирам, честно. Вирусите досега някъде другаде ли са работили?

""Вирусите досега някъде другаде ли са работили?"" - ми ако питаш титана на ИТ статиите Гогов, най-вероятно ще се окаже, че са работили в звуковата карта и захранването.

Които сме с Линукс хич не ни и дреме за ползване на антивирусни, даже сме и забравили какво беше това вирус.

Въпреки че сложих + на коментара ще Ви кажа следното - имате късмет, че сте малък на брой потребители и не представлявате интерес. Че и Торвалдс не мож' ви спаси.

Какво значи малък брой? Нали си имаш на представа, че почти всичкия ти интернет минава през ГНУ/линукс и подобни юникс базирани системи. Ако си мислиш, че тези системи не са обект на интерес 24/7/365 просто се отбий при някой твой познат администратор и го помоли само да ти покаже примерно извадка на грешките от auth лога на някоя машина с директно свързана с интернет. Няма да ми стигне мястото и времето да ти опиша колко е весело. Част от причините да има толкова голяма сигурност сред потребителите на линукс е, че те са в общи линии МНООООГО по-осведомени, образовани и спазващи правилата за правилна работа с компютър в рискова среда, както и че дори и декстоп линуксите -с изключение на мутанта андроид- не правят компромиси по отношение на сигурността заради улесняване на неквалифицирани и нежелаещи да спазват елементарни правила потребители. Не се заблуждавайте - факта, че заради опасната среда, в която ГНУ/линукс трябва да оперира 24/7/365 има разработен много сигурен дизайн, не значи, че е панацея. Той е МНОООГО по-добър по отношение на сигурността в сравнение с Windows и OSX/IOS, но в крайна сметка нещата опират до задклавиатурното устройство. Десктоп линукс от години не е сложен или труден за работа и си заслужава заради сигурността и лекотата. А кое е най-готиното: няма EULA, в което да пише, че си съгласен твоята информация да е и тяхна, както в EULA на Win10.

Танасе, Танасе - от сума ти години слушам тази мантра - били сме малко. Ами напротив, ама Win юзерите нямат време да се поогледат, защото са заети да оправят проблеми с Win10 :) Като ми "вдигнеш" container, който заема 25 мегабайта RAM, и пише SQL Lite през NFS - тогава пиши пак тука ;)

Пишеш софтуер - нов щам, нов език, нов концепт. За каква антивирусна говорим - докато се вдигне шум, докато някой чуе нещо - защото в 90% от ситуациите се мълчи за действието на софтуера. Ако ще и платинена антивирусна да си сложиш - все същата.

В България народа е беден и няма пари. Няма пари за храна и минимално оцеляване, камоли да харчим пари за антивирусни програми. Това не важи за бедни държави като нашата. Българите ползваме безплатни антивирусни програми-например аваст е перфектна антивирусна нищо че е безплатна. Върши работа. Досега над 6 години проблеми нямам. Другия вариант е да се инсталира платена антивирусна но от официалния сайт изтеглена. Например касперски от техния сайт. Легална оригинална, не е пиратска, но платена. Просто не се ъпдейтва като няма ключ и си седят базите данни от последния ъпдейт, но си работи на максимум програмата. Това са двата варианта за хора без пари. Аз лично бях на втория с легалния платен касперски изтеглен от официалния сайт, но не можех да ъпдейтвам програмата. Вируси си засичаше. Но от 6 години съм на безплатния аваст и съм в пъти по доволен. Няма го вече онова дразнещо подсещане на касперски че не е активирана програмата. А дори и да имам вируси на компа не ми пречи. Не правя нищо важно с компютъра. Чат пак си вземам някой телефон например но с плащане при доставка. Тъй като нямам банкови карти и онлайн разплащателни средства, така че не ме бъркат вирусите.

От АВАСТ и АВГ по-долнопробни антивируси просто нЕма! Ако някой иска да си скапе инсталацията, АВАСТ е неговото решение. За капак двата боклука се събраха в обща фирма. На печелившите, честито!

Още един компетентен.....Плюе,защото всичко на компа му е крадено,и антивирусните му намират краковете.За лобизъм не можеш да ме обвиниш,и двете са безплатни...

Ползвайте линукс. На практика няма вируси, върви несравнимо по-леко, драйверите, лекотата на инсталация, употреба и т.н. от години не са проблем. А по отношение на парите - върви чудесно и на по-стари/евтини машини, по-рядко се прави upgrade, не се изисква нещо със захранване с мощност на термовентилатор или малък калорифер.

От къде може да изтеглим линукс? Не искам от торент сайтове. А от официални сайтове. В гугъл намирам само ubuntu за свободно теглене. Никой друг вид линукс. А аз искам друг вид, а не ubuntu.

Защо е важно да имаме антивирусна? Редактор: Стоян Гогов

Щом е Гогов исталирайте Касперски.Разбираемо-матрьошка.....

Преди това ще трябва и ъпгрейд на компа, че Касперски прави и от най-доброто PC което си имал - бавен охлюв. Страшно алчен за RAM и CPU. За нищо не става това кремълско творение.

в повечето случаи задклавиатурното у-во е вируса защото дори ав софтуера да го предупреди за опасност юзера си спира антивируса защото си мисли, че се гъбарка с него и не иска да му позволи да си инсталне краковете:)))

Разбирачите се наредили и тук... Абе все много знаете, все много разбирате и все си оставате неудачници... и що така? Никой нищо не ви кара да купувате. Ако щете. Колкото и да ви се обяснява ползата, ще го отричате. Защото мисленето е такова. Чипа е сбъркан!

Това, че ти си неудачник не значи, че и ние сме като теб. А това, че си достатъчно тъп, за да не разбереш колко е смешна тая статийка си е твой проблем (и на близките ти).

"Но най-големият проблем с безплатните антивирусни програми е друг - те не предлагат поддръжка. Това означава, че ако компютърът ви се зарази вирус, криптиращ цялата ви налична информация, то няма да има към кой да се обърнете. " Ако си с платен антивирус, и ти се криптират файловете може да се обърнеш към: 1-во -> производителя на антивируса и да му кажеш, че не струва и да го наплюеш, че не са те предупредили, че няма антивирусна, способна да спре криптопрограма. 2-ро -> към този, криптирал ти файловете- да му платиш, ако са ти ценни данните, и да се надяваш, че въпреки плащането, ще получиш декриптор за файловете. Всичко останало е лъжа и измама.

Точно за крипто бацилите помощ не чакай, ако случайно излезе декриптор то ще е след сумати време. Не лъжи хората, единственото спасение срещу криптобацилите е бекъпа.

Най-добрата антивирусна е задклавиатурното устройство.

Нека умникът, писал "това" нещо, ми обясни как платена антивирусна програма ще помогне при криптирани от рансъм-вирус файлове, след като твърди, че безплатната не може, защото била "орязана"!?!? И как безплатната е по- тежка, след като платената включва двойно- тройно повече защитни компоненти, изискващи двойно- тройно повече процесорно време и памет от рекламите, пускани в безплатната версия? Този "материал" може и да мине пред някоя баба... или африкански бушмен. Бъртвежи нек'ви... просто да се запълни място...

Ти си лайк, ама с главни букви... поддръжката ти гарантира, че най-малкото ще ти обърнат внимание и като им изпратиш sample файлове ще се постараят да напишат декриптор и да ти го предоставят преди да го пуснат публично. Имаше такъв случай вече с малък бизнес в Чехия... Ама май пак опираме за чукчата, писателя и нечетенето...

дкми

Поне да бяхте написали и името на антивирусната :) Ползвам Мак. Антивирусна не ми трябва. И никога не ми е трябвала. Криптовирусите НЕ са вируси, а криптиращи програми!

И кво кат ползваш мас? Сложи си Sophos и ще се изненадаш какво си имаш в градинката. А, софос не се инсталира толкова лесно, щот не е в ап-стора..

"Ползвам Мак. Антивирусна не ми трябва. И никога не ми е трябвала." Колеги, не стреляйте по пианиста (мак-виста), той толкова си може. Саше, само лекинко да ти намекна: Адроид е базиран на линукс, чиято сигурност е съсипана от overuserfriendliness, заради най-люхите lusers. Същото важи и за OSX/IOS, само че те бяха базирани на FreeBSD. Независимо от опитите на Купертино да си прикрият оакаите задици, излязоха пробивите, излязоха и статии на експерти в сигурността, дето директно си казаха, че където са били М$ преди 10 години, сега са crApple. Няма застраховка срещу вируси, червеи и т.н. на масови ОС. Ползвайте си антивирусна, особено "разбирачите", дето си свалят игрите от торенти и слушат инструкциите да си "изключват антивирусната" при инсталация на въпросната игра.

Стоянчо Гогов пак цепи мрака...:)

Леле колко глупости ... Като се почне от заглавието и се мине покрай бъркането на понятия вирус/червей/полиморфност. В съвременна ОС да се слага допълнителен антивирус е по-скоро вредно, отколкото нещо може да помогне. На потребител с добра хигиена не му трябва антивирус, а на останалите не им помага. Не помня някой антивирус някога да е спрял примерно червей. Те обикновено се възползват от дупки в ОС, а то като се разберат тия дупки, така или иначе или си изгорял и антивирусът не ти е помогнал, или са ъпдейтнали ОС и са запушили дупката.

Има безплатни и то с 24/7 поддръжка за Вин 10 - комодо. Аз съм с Линукс ама си имам и антивирус та даже и хваща разни прикачени по мейла екзета.

безплатни? Като сиренцето в капана? На платените поне слагат луканка.

Парадоксално, но Гогов все още пише ИТ новини...

Меко казано ПР статия. За нормален потребител и при съвсем мъничко кулутра на ползване във всички ОС в момента има защита в ядрото. за пример в уиндоус това е дефендера. Ако не си търсиш белята из мрежата.... вероятно никога няма да имаш пробелм с бацили. Що се отнася до корпоративни мрежи, там вече е съвсем друго, но и там защитата си е на корпоративно ниво. Потребителя на машината няма никакви права върху ОС-то, така че един бацил не може да направи кой знае какво поражение. Така че .... много... ама много намирисва на платена статия.. и като се съпостави със другата... вероятно от ЕСЕТ са дошли паричките :) в което няма лошо... рекламата е нещо хубаво, но е добре да си има и белег че това е реклама, а не статия за необходимоста от защита.

Като се претеглят ползите и вредите от антивирусите става ясно защо не се ползват.

LOL, антивирусаджиите са я закъсали яко - две рекламни статии за един ден. В днешния си вид са пълна безсмислица - ако човек знае какво прави няма нужда от тях, ако не знае няма да му помогнат така или иначе.

На тоя палячо - авторът на статията, коя софтуерна фирма му плаща, за да ни агитира да си купуваме платените недодялани антивирусни програми? Всички доводи са ти смешни и недомислени, тъпунгер малоумен! Като не разбираш нищо, то поне съвети не давай, смешкоо. Ходи да пишеш хороскопи, там може по случайност да уцелиш нещо...пикльо!

Free Kaspersky antivirus. Щом Фашингтон го забрани, значи върши работа и не може да се хаква от хегемона на земното кълбе заради него...

Благодари на Фашингтон че забрани Касперски за да има днес безплатна версия.

Какво би била каква да е статия в дир без тъпотиите на някой шибан руски трол.

От малкия ми опит с тая антивирусна съм запомнил, че ако я сложиш после не можеш да я махнеш...

Само частично я махаш. Остават сървиси, които не е ясно точно какво правят и на кой от ФСБ снасят. Мърляво написан софтуер, маскиран като ''антивирусна''.

Проблемът е че повечето антивирусни програми създават много проблеми - къде заради ресурсите които заемат, къде заради умишлени действия от страна на създателите им. Отдавна е известна играта "създай проблем и после лекарство". И това ще е така докато това е бизнес. В началото антивирусните програми наистина вършеха работа но бяха създадени от идеалисти и без комерсиална цел! И колкото и да ви звучи като клише - не разчитайте за сериозен бизнес на ОС като Windows.

Ми.. според мене мр. Робот никога не си и помирисвал корпоративна мрежа и "сериозен" бизнес. Ми... там на 99.99% се вижда хегемонията и силата на Майкрософт. А за това дали една система е добра, лоша или слаба.... добре е че не зависи от хора като тебе. За Майкрософт, мненията на такива като тебе означават точно толкова колкото мнението на прасето за свинската пържола

А аз си мисля че ти доскоро си търкал масите в някой университет. Има време... ще понавлезеш и ще разбереш на какво се дължи хегемонията на Майкрософт, особено в "големия" бизнес :). То са заробващи абонаментни договори, комисионни.... Там такива неща движат нещата и в никакъв случай качеството ;) Жалкото е че на днешно време на младите хора не им отварят очите в университетите. И защо ли ? Ами много просто, който плаща той поръчва музиката - сещай се безплатните машини оборудвани с безплатни развойни средства които се предоставят безвъзмездно на училищата и то от кой...Майкрософт. Нали се сещаш как това в същност е една супер изгодна инвестиция - всичко което тези хора се научат да създават после ще изисква и от евентуалните им клиенти да ползват кое.... Windows разбира се. А колкото до моя опит - не се напъвай, започнал съм когато компютрите бяха още 8 битови, а мрежите тепърва прохождаха... И като за накрая - "X" операционните системи - това е свобода. Но както винаги свободата иска жертви - в случая труд и разбиране. А корпорациите не искат това. Всеки който се е докоснал мисля че ме разбира и няма нужда от повече. А на останалите - успех с Майкрософт ;)

Пълна малоумщина! Така е като ползвате миниатюрно-меки прозорци:)

Пълна малоумщина! Така е като ползвате максимално-твърди врати!

Я чекайте и аз да се запиша.