Завръщане в миналото с руската ОС "Елбрус"

Всеки може да изтегли свободно операционната система

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някои се хващат за игрите.Ама засега Ебрус е предназначена за армията и администрацията.Какви игри? В работно време.

Лошо, толкова много коментатори, а само 5-6 правят разлика между OS и Desktop Enviroment :( И аз ползвам Xfce, просто няма толкова бърза графична среда.

Руснаците не си падат по дизайна. Иначе аз винаги съм слагал на Уиндоуси "класик мод". Винаги ми е бил по-удобен от разните изчанчвания. Плюс черен екран за десктоп, вместо разни глезотии с картинки. Понякога ми е бил запълнен до последното място с иконки и даже като места съм правил директория за стари където да ги хвърлям. Сега гледам да не прекалявам. Тук гледат да е руски, че нямат доверие на други. Имаха и разни издържащи на стотици градуси температура, ставащи за ракети. Дори да са най-лошите процесори на света, важното е, вършат ли им работа и имат ли им доверие. Ние например нямаме процесори и ОС изобщо сега. Както и мнозинството страни от ЕС. Че кой в ЕС произвежда процесори? Основно имат САЩ и Канада, плюс азиатците. Освен това, това е процес, сега може да са зле, а след време да са добри. От някъде трябва да тръгнат.

Теглете бе, разбирачи http://mcst.ru/programmnoe-obespechenie-elbrus

Каквато "държавата", такава и операционната система, хахахахах!

Какъвто коментиращият, такива и коментарите му.

свободно свободно, колко па да е свободно. барем линковете да работеха

Бре майната му на OS - са ама какво е това PC дето струва 3000$ бре!? Ба си Те някой геимърски лаптопи са по евтини!!! Явно ше да е нещо по-по-най! Ако някой го е виждал и ползвал моля нека сподели! Предварително благодаря!

Единични бройки, братле. Такава е цената. Плюс ръчна изработка.

И какво общо има графичния интерфейс и операционната система ? Мега хипер гига умен редактор ....

пишман писачи - да съдят за ос-а по интерфейса.

що само интерфейса , има и кои игри може да играеш ?

Помня от детството една приказка, която често се чуваше "Хубаво ли е или е руско?" :)))

абе то и за китайците така пишат.. през направените в китай телефони и пц-та.

Още един гений с 'китайски' компютър :))) Дай да отгатна - и направен от руски суровини!

1=един изстрел. 5=пет изстрела. 5X6=5 калашника правят по 6 изстрела.......

Значи чакаме сега Майкрософт да фалира.

Поредната руска кражба на западни технологии и безочливо присвояване на западен труд. Като на Хюго Шмайзер и екипа на фон Браун. Да напишат ОС от нула бе. Нали са "майстори"... да ама не... прост народ.

Айде русофилистиците го налазиха веднага! Сега инсталират.

В случая не дизайнът е важен, а липсата на "задни врати", чрез които някои организации в САЩ да имат достъп до съдържанието на компютъра, чрез ОС.

Да бе да. Портнали някакъв линукс и айде вече няма задни врати, LOL. Тия дето са я "правили" тая ОС не знаят какво прави и 10% от кода дето е в нея. Не можеш да имаш ОС на която да се довериш ако ползваш чужд код, толкова просто е.

Ти май не ги разбираш много тия работи, а???

до #либераленшит пък като те четем , много технически грамотен ми стоиш ... тц , тц , тц ...

а бе селски дебил вчера научил се да трака по клавишите-ти изобщо идея имаш ли ЩО Е ТО ОС???Или заради копейките не е важно какво ще изхрачиш а колко пъти

Освен че е по-шарен и изисква повече ресурси, каква друга съществена разлика има между Windows 10 i Windows 98 ?

Ти сериозно ли питаш, прочети някоя книжка по темата :)

Думата "съществена" позната ли ти е? Речник трябва, тълковен, не книжка!

Съществена разлика има между всичко базирано на MSDOS - 3.11, 95, 98 и последвалите NT базирани продукти. Първите са пълна подигравка с техниката, самата ОС се държи като упражнение на не особено способен ученик. Вторите са далеч по-добри; и те са пълни с видими недостатъци - за външния (живеещ/отрасъл в друга среда) наблюдател най-видими са мърлявата (но докарана да работи доста добре) концепция за поддръжка на прозорците, напълно непредсказуемата латентност, раздутия до безумие като обем код - сигурно мога да се сетя и още. Но вършат работа, то на днешния хардуиер колкото и да омажеш нещата ако не ги сговниш та да забива системата всичко може да изглежда, че работи добре.

Каквато е разликата м/у Ф-35 и Бойнг. И двата са самолети, с реактивни двигатели и летят... няма СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА, нали?

Няма разлика - идиоти си играят с UNIX-a.

Поредното заглавие-лъжа. Уж руска ОС а всъщност поредната линукс полюция (добре де, дистрибуция да е).

Ей го и тоя, ако поредния трол не изврещи няма да се мине. Линукс не е виждал, ама от дистрибуции разбира, че и епитети им лепва, а не се вижда, че е прост, та скърца. Абе, откъде ви изравят такива?

Де съм виждал аз ОС и подобни, дааа. Я марш оттука,като се напъваш да ме плагиатстваш на какво се надяваш, че не личи, че си все същият щатен трол/кенефен поет/Стенли Кубрик и т.н., знаеш си.

РОССИЯ и ТЕХНОЛОГИЯ равно на ОКСИМОРОН.

"Оксиморон" е добро име за нова операционн система. В началото може да свири няколко ноти от съветския химн за настървяване.

Верно ли е, че новите 50-годишни изтребители F-16 се стартират с 5.25' дискети с капацитет 360 KB?

Не, грешиш много: дискетите са с капацитет 160 кВ, и са необходими минимум 3. След което пилотът въвежда 30-40 байта машинен код за стартиране на системата. Процедурата е много бърза - не повече от 45 минути, а ако се свалят пилотските ръкавици (за да не се натискат по 2-3 клавиша едновременно), може да тръгне за около 30 минути. След това старт на двигателите, реглаж и тримиране на уредите - общо излита за по-малко от час.

не, на 8" е стртовия пакет тъпо зомби но май ти си на 5" дискети още

Я кажете, машините на американските военни с каква ОС са?

Те не ползват машини, а само тефтер и химикал! Било най сигурно! Така работят от 18 век насам!

muhoebec@

F16 -f18 QNX операционна сисема.....

Не че нещо.... ама това си е абс нормален линкукс десктоп. Моят е същия. И на Уиндоуса ми (7ца) е същия практически. Махнал съм аеротото на 7цата щото само ме дразни. Десктоп за работа, а не за лигавщина си изглежда баш така. Ако това е Линукс (сигурно някакъв Дебиан), то там десктоп мениджъри има 100 вида, за всеки вкус дет се вика. Що се тонася до игрите - руския процесор НЕ е съвместим с Интел. Това е РАЗЛИЧЕН процесор. Игри за Интелски проц, там ше вървят само в режим на софтуерна емулация на x86...... и е крайно удивително че изобщо работят.

защо след като е изцяло руска ползват обозначения на английски? ами да си ползват корень и /уст/сда тогава!

Според критиците дори севернокорейската операционна система RedStar има по-модерен дизайн. A-xa-xa-xa-xa :))))))))))

Само да попитам разбирачите, този сайт като стана по-шарен с новите си възможности, повече информация ли намирате в него, по-интересен ли е или някаква придобивка за вас?

за намиране не знам, ама розовата гей-лесбо-кич секция 'нарязания шпек' се вижда по-ясно. и да не искаш и да искаш ..

Ами нормално. Каквито са им милитъри анимациите, такъв им е и дизайна, пък и процесорите. То на тази територия кадърни хора не останаха, всички се спасиха кой както може.

Те за това не разчитат на анимации, за разклика от някои други....

че какво му е на десктопа бре, нали е за армията - супер си е за шапкари...

Гогов не е виждал как изглежда Уиндоус 98, това е от ясно, по-ясно.

технологичната импотентност на Русия вече започва да изглежда патологична и болезнена. И няма как да иначе след като "велики" болшевики са обавили кибернетиката и изчислителната техника за "ненаучни" теория и практика. вярно, това е история от началото на 50-те години на 20-ти век, но изоставането продължава и досега. в някои области с 20-ина години ( че и повече). Всеки, който е работк с Win98 знае че докато не се появи WinXP ( и то SP2 и SP3) нещата бяха доста жалки. Сега тия времена са забравни, но... не навсякъде. Някъде считат WinXP за голяма новост, непостижим връх. Е, след като още не са я докарали с компютър дето да работи на въглища значи има някаква надежда. Надежда говежда. И овча мечта.

трън в гъзъ на всичките сороси и псевдо ит специалисти,щото е различна от различните педеррасии на запада

Е, чак пък различна! хайде холан! Откъде толкова акл у руснаците та да иамислят нещо чак толкова различно. За някои технологично изостанали екземпляри и Norton Commander може да им се струва голяма работа, но то си е за тяхна сметка. Даже като интерфейс това не докарва и на Win98, а по-скоро на Win3.1. Аз им препоръчвам да пробват с DOS6.22. На много хора ще им се стори интересно. Пък и за руско-съветските бараки в стил 95 г. ще им бъде по-лесно да работят. На 16-битова ОС.

Кое му е различното бе, остарял линукс, нищо повече, щом и се инсталира на Интел и АМД.

изпърдян памперс,това да не ти телефона със шайба който си въртял през живота си,я у лево и поемай към оф клуба червендалест дебил

"Специалистите посочват, че руската ОС Елбрус се базира на модифицираното по различен начин Linux ядро" Специалистите казват едно, а някой тенденциозно ни връща в миналия век. Аман от подигравки... Всеки линукс е в пъти по-добър от който и да е WIN !

за твое сведение и Линукс и windows имат "първа" версия, които са малко жалки. Но истината е, че Линукс-а продължава да прогресира, докато Windows вече е в регрес. най-вероятно, щото на МС им се свиди да дават заплати на истински специалисти по ОС и са останали само тези дето продават.

драги ми Смехурко Линукса изобщо не е мислен да бъде и не може да бъде графична ОС

Драги ми Неосведоменико, нямаш представа за какво говориш. В Линукс имаш избор от над 10 графични среди, по-голямата част от които са с много по-добри графични възможности от тези на Уиндоус, да не говорим за това, че изискват много по-малки ресурси.

Ъхъ, липсата на RTOS (ако знаеш какво е това) не позволява много операции за GUI, a математиката при графиката е една и съща за всички машини и няма как Линукса да е оптимизиран за графичен интерфейс

графиката от доста време насам е в желязото, т.е. видеокартата и двете ОС имат интерфейс да я контролират. Едно време беше когато процесорът си дращеше в паметта и така се правеха прозорците.

"root", "1,2 ГБ free" - руснаците цепят мрака с русификацията. чудя се армейските шапкари и лелките в бюрокрацията как се оправят с единичните английски думи тук и там. А едно време българските компютри стартираха с "Правец" :) Е след това почти всичко беше на латиница де.

Писалият статията е НЕГРАМОТЕН. Въобще не прилича на Windows 95, а си е чист Линукс-ки десктоп. Писна ми от неграмотната пропаганда, която ни залива!

Не е неграмотност приятелю! Това е просто .... "фалшива" новина, както повечето които ни заливат. Да беше жив дядо Гьобелс щеше да му падне ченето и да му пресъхнат устата, а за ушите не знам. Сигурно щяха да опадат.

linux xfce4 - нищо старо, а доста модерно и ново!

Попрекалили са братушките със напъването и са ...получили ,,тва” !Копиране на възрастни американски ОС!

Дизайнът бил стар и приличал на Windows 98. Изобщо не прилича на Windows 98, това е Linux десктоп средата xfce4. За сведение на автора, това не е някаква остаряла десктоп среда, просто целта й е да бъде максимално изчистена и олекотена. Който не иска шаренийки и анимацийки си слага тази (макар че тя може и това) или LXDE, а някои потребители стигат до крайност и слагат iceWM (той всъщност не е и десктоп среда, а window manager), който е дори още по-спартански.

Естествено, че е максимално олекотена, иначе хай-енда наречен Елбрус въобще няма да го захапе.

Предлагам да го тестваме на нашенската платформа ... коя беше ?

Тази статия е писана от някой, който не е виждал никога linux и windows 98.........

Да, прав си моето PC е със Соларис,

Днес няма анимации с руско супероружие? ТАСС да не са в отпуска или преводача е болен? Дайте линк към тази руска ОС и команда на русофилите да си я инсталират! :)))

е недостъпна за краварските нещастия дето могат само да хакват бозавия уиндус

Споделете какъв е пазарния дял на това......нещо ? Или пак страна великая , огромная, ставай...

там пише че е за армията а не разни говедари на уиндус

всъщност американските военни не използват windows до колкото ми е известно. А са правили опити, но оня резил с windows NT 4 може и да е градска легенда

Към 2012 департаментът по отбрана на САЩ (DoD) използваше официално LINUX. Това е само за информация на всички познавачи и специалисти от Дира. Нищо лично просто факт. Американците го бяха декларирали на военното изложение "ХЕМУС 2012" в Пловдив. ОФИЦИАЛНО!!!!