Коментари - Как е изглеждала ранната Земя | IT.dir.bg
назад

Как е изглеждала ранната Земя

Изследователи на НАСА създадоха модел на един от най-древните и загадъчни периоди от съществуването на нашата планета.

Обратно в новината

Коментари - Как е изглеждала ранната Земя | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо просто не попитат Лили Иванова ?

Науката вече токова е зациклила, че се занимава с какви ли не простотии вече. И какво като го направихте модела, нещо ново научихте ли с него или само разцикахте поредния графичен тул, който е излязъл на пазара.

Геофизичните модели се правят от същите учени , които твърдят че Земята е на 4,6 милиарда години. Но те са само модели. Между модел и реалност има съществена разлика. Защо някой учените правят модели, а не изучават директно или индиректно реалността? Може би нямат възможност да изучават и затова създават теория , която търси доказателства посредством модели. Като този за големият взрив например. Който пък нарушава един куп други закони и ни кара да вярваме в чудеса.

///link

Какво разбираш под "директно"!? Има измерени възрасти по системата уран-олово в минерала циркон които показват 4.2-4.3 милиарда години. Има и възрасти определени в метеорити (т. нар. хондрити) образувани в първия етап от формиране на Слънчевата система, които показват 4.6 милиарда години. Ако това не те устройва, чети Библията (Битие) и вярвай на поповете, че Бог е създал Земята преди 6 000 години. Това си е твой проблем.

Проблема на системата за датиране уран-олово е, че тази техника няма сигурни данни за предварителното процентно съотношение на урана спрямо оловото в миналото, което изследва. Затова получените резултати не могат да бъдат валидни и са спекулация в чист вид. Аз нямам проблем да вярвам в божественото начало и в библията. Божията воля е откриваме навсякъде около нас. Аз нямам съмнение в това отношение. Приемам нещата такива каквито са. Тези които отричат Бог имат проблем, защото трябва да го докажат. Техните теории навсякъде се провалят от липса на логика и сигурни факти, установени с наблюдение.

Не знам колко човек може да се нарече образован и учен, след като говори за милиарди години съществуване на Земята? Земното ядро е магнит и скоро писаха че за последните сто години силата на магнитното поле е отслабнала с приблизително 5 %. Това е съвсем естествено, защото магнита им свойството да губи силата си в течение на времето. Въпроса е ако за 100 години губи 5% от силата си, то колко години е съществувала Земята? И след колко години то ще стане прекалено слабо за да ни защитава от йонизирани частици от космоса? Земята има и друг проблем. Спада на скоростта на въртене. Което е причина за добавянето на секунди към часовниците за компенсация на това явление. Интересно е да се предположи с каква скорост се е въртяла преди 4, 5 милиарда години и какви ветрове са бушували в резултат на кориолисните сили. Може би динозаврите са издухани от ветровете или са изхвърлени в орбита от центробежните сили. Нека учените се произнесат.

Добре, че и ти не си учен, че иначе съвсем щеше да ме е страм да кажа, че се занимавам с наука. Ако оставим настрана въпроса за периодичните колебания на магнитното поле (да, полето е сменяло няколко пъти посоката си), все пак остава въпроса, защо смяташ, че ако Земята е нямала магнитно поле, не е можела да съществува. А необходимостта от корекция на деня се дължи не само на забавянето на въртенето, но и на факта, че земният ден (има дори няколко дефиниции какво е ден) не е точно 24 часа.

Това, че "няколко" пъти Земята е сменяла ориентацията на магнитното си поле, като е обръщала магнитните си полюси е слабо казано. Земята прави това средно на около всеки 500 000 години. Т.е. за 4.5. милиарда години това се е случвало няколко хиляди пъти. Последната такава смяна е от преди около 700 000 години. Важен показател за предстоящо обръщане на магнитните полюси е намаляването на силата на магнитното поле на Земята.

Ка са установени магнитните колебания в случили се в миналото? Да приемем че науката има способ за тяхното определяне от стотина години, макар че може и да са по-малко.

Ка са установени магнитните колебания в случили се в миналото? Да приемем че науката има способ за тяхното определяне от стотина години, макар че може и да са по-малко. Забавянето на Земята се дължи на някой физични закони и въпроса е не дали се забавя, а с какво темпо.

Не знам къде си го чел това ама е доста съмнително. 5% за 100 години . хахаха. това означава 100% за 2000 години. Според теб преди 2000 години имало ли е магнитно поле?

Имаше статии. Аз не се занимавам с такива изследвания. Имаше статии скоро време. Процента може да е различен за различните точки от земната сфера, но действително е установена такава тенденция. Между другото е установено че луната се отдалечава от Земята със приблизително 300 м за хиляда години. Ако приемем че това отдалечаване е с постоянна скорост, то бои трябвало преди около милиард години да се е търкала в Земята.

Скоростта на забавяне на въртенето на Земята дава интересна информация и хуманистите вярващи в многомилиардното земното съществуване могат да почувстват леко неудобство някой данни. Допускам че именно поради това, тази информация не е много популярна в научните среди. Оспорва много масово приети необосновани твърдения.

Драги ми Данчо или Дачно, доказано е, че Луната се отдалечава от земята с около 2,3 мм на година. Това прави около 360 000 км за 110 млн години. Тоест преди 110 млн години луната е обикаляла само на 5 метра над земята и именно тя е изтрепала голямите динозаври, а не центробежните сили или кориолисовите ветрове!!!...

Ахмед Доган

ам тия милиметри от цетърта или от периферията на репера на Гринуич ли се мерят или как? ;)

някои учени имат роднини зелени човечета , а други ходят на почивка в черни дупки ...... и така

900 мили астероид направо ще я разцепи на парчета. Или с парпшут е паднал?! Смешници

Мисля,че за учените по-интересно би трябвало да е,как ще изглежда късната Земя!

Ам'чи как -- тъжно.

sps_hrsf@abv.bg

напротив. Обезлюдена и в хармония с космоса. такиви неща кат хора и природа - шътдаун и КРАЙ! Най-накрая.

Сблъсъкът на Земята с голям астероид, който е причинил измирането на динозаврите, няма НИЩО ОБЩО с ранната Земя. Вервайте ми!

Естествено. В статията се говори за период от около преди 4,5млрд. години, а динозаври е имало преди около 150млн. години. Но журналистите са скарани с математиката.

-Представяте ли си, приятелю, един огромен метеогит, който би паднал тук, в Швейцария. Тогава на на мястото на Алпите щеше да има огромна дупка. -Не се плашете, швейцарците, каквито са ловки, щяха да скубят туристите и с помощта на дупка.

... докато ние си скубем космите около дупките :)

TИPAMИCУ

Те местните в Алпите от скубене на туристите, нямат време да си скубят космите по дупките ли, че нее разбрах нещо? Ти лично видял ли си или просто е само въображение или предположение?

Пак фантазии.

Поредният научен бисер. Как правят такива екстраполации милиарди години назад в миналото е пълна загадка. Има толкова много неизвестни , че полученият резултат не дава никаква действително полезна информация. Учените с гордост говорят за своите успехи в сферата на гадателството. Следващият път могат да спестят доста разходи като пробват с кристална топка вместо супер компютър.

Глей са! Нещата не стоят точно така, както ги представяш. Повечето учени си имат работа по разни университети, а в свободното си време за БЕЗ пари си правят любопитни размисли и интерполации. Ако им хрумне нещо оригинално, което се потвърждава от един или повече факти го публикуват в научни списания, което не е задължително да е 100% вярно. Самите учени имат интерес от публикации, защото това им влиза в характеристиката и им дава право на защита на по висша научна степен. Обаче в повечето случаи това не са лентяи, както постоянно ги навиквате.

Нещата не са така както и ти си ги предстяваш. Работата на учените в университетите в най-основната си част е научна а в другата също важна част е преподавателска. Първата е все пак по-основна, защото без нея "преподавателската" става "даскалска". А в научните публикации които учените правят, нещата трябва да се доказват. Такава е добрата практика и добрите учени я спазват. Но, както и в другите дейности и в науката има проституция и проститутки. С които обаче истинските учени се гнусят да общуват.

"други са били два пъти по-малки, а трети съвсем малки" A 1.5 пъти по - малки имало ли е? A 3 пъти? A 1.8 пъти?

Любопитно е също каква е била дължината на тия, най-големите, дето ширината им надхвърляла 900 километра. Щото може да са били като пръти , 6 трилиона километра дълги, с Фи 900, да речем...

Някой си е порисувал на някакъв продукт и е решил да го пусне онлайн.

В раздел "Наука" на Дир-а често има "хитове" на малоумието, но подобни пълни глупости не могат да се прочетат всеки ден! Ще коментирам само, че цирконът (Zr1y, REEy)(SiO4)1x(OH)4xy е акцесорен минерал, който се образува в магмени, метаморфни и вулкански скали без да е необходимо влиянието на никакви метеорити. Другите брътвежи в статията по-горе дори не си заслужава да се коментират.

Тези "хитове" често са преведени от още по-хитовски сайтове, чужбински!

Хм. По време на хадея все още е нямало водна повърхност и кислородна атмосфера. Как се намесиха тук динозаврите ... не знам?!

Споделям недоумението, колега. Това за динозаврите е вметка, предполагам че някой иска да покаже колко е начетен. Интересно е другото - кои са били тия жизнени процеси преди 4,5 милиарда години, на които така грубо са повлияли астероидите? Леле, дано не е превеждано едно към едно от сайта на НАСА. В противен случай би означавало, че вече ни имат за безмозъчна сган не само у дома.

Обяснението е много просто: нещо се е бъгнало с copy/paste

боже, тия нещастници не могат да схванат основни истини от сегашната ни заобикаляща среда, а тръгнали да ми говорят какво било преди милиарди години. Докога ще печелят на наш гръб тия гробници варосани?