Земята се е сблъскала с бързо застудяване преди 133 милиона години

Причината се крие в спада на нивото на въглероден диоксид в атмосферата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Де бре, Гогов. Пак такова на метеното. К'ъв е тоя диоксид? Серен, въглероден, силициев. Вече подозирам, че си някакъв близък роднина на Моника, дето я спрягат шефка на тоя сайт, та те тъпят волю-неволю.

На 3 места ясно е написано "въглероден диоксид". Просто в "атмосферният въглероден диоксид" е изтървано "въглероден". Хайде да не си вадим кирливите ризи, масово правописът на "коментаторите" тук е на ниво под първи клас! Първо вижте себе си, после говорете за другите!

"Намаляване на нивата на атмосферния диоксид са довели..." === Гогов, какъв е тоя "атмосферен диоксид"? Още с началото на първото изречение отказваш читателите да изкарат до края на материала.

Вземете да се уточните, че вече не знаем какво да правим, да ограничаваме ли въглеродните емисии или да не ги пипаме!? ;)

Тава не е ли свързано със сблъска на Земята с метеорита, оформил мексиканския залив, сложил край на ерата на динозаврите? Ако е така, следва да се спомене и изместването на земната ос, в следствие на същия този сблъсък, довела до рязкото идване на ледниковия период...

В статията не се казва каква е причината, та се чудя дали редакторът е превел/копирал всичко. Колкото до CO2, това се е случвало и преди посоченият период. Преди около 2,7 млрд. години се е появила първата цианобактерия, която съществува и до ден днешен. Тогавашната обаче е била истинска машина за преработване на CO2, при което се освобождава кислород. Освен това се е размножавала с главоломна скорост. С течение на времето е "обработила" почти всичкият кислород в атмосферата. Поради липсата на CO2 не е имало парников ефект. Вследствие на това Земята замръзва, дори в екваториалният пояс температурите са били много под нулата и планетата се превръща в гигантска ледена топка. Това е първият ледников период в историята на Земята, който е продължил около 130 млн. години. През този период животът изчезва почти напълно и е цяло чудо, че е оцелял. Та на фона на всички тия проекти по улавяне на CO2 от въздуха и складирането му, както и идеята на Гейтс да затъмни слънцето си мисля, че няма да е зле екоталибаните да вземат да попрочетат нещо и да спрат да бълват налудничави идеи.

Всъщност идеята с контролирането на интензитета на слънчевия поток в посока земята си е мноо умно решение, стига да може да се контролира процеса.... По дискавърито даваха преди време едни маниачета които се заиграваха с подобна идея за микроспътници които дислоцирани между слънцето и земята да могат да намалят слънчевата светлина като бленда... Основния им проблем беше как да ги направят достатъчно издръжливи щото да издържат претоварването при изстрелване, че точно в този момент голяма част от джаджичките просто им се пръскаха стъкълцата..... Можеш ли да контролираш процеса обаче, не е проблем да нанесеш корекция ако си предобрил......