Намаляване на нивата на атмосферния диоксид са довели до голямо застудяване преди 133 милиона години, когато динозаврите са обитавали Земята, сочат данните от проучване, публикувано в "Нейчър комюникейшънс".

Международен изследователски екип, ръководен от професор Томас Вагнер от шотландския университет "Хериът-Уот", за първи път прави подробен анализ на екстремните климатични смущения по онова време, довели до изчерпване на кислорода в океаните, голяма криза сред биологичните видове и огромни промени в моделите на вятъра и валежите.

"Използвали сме най-съвременните възможности за моделиране и оценка на геоложките данни, които показват връзката между промяната на температурата на водната повърхност и нивото на атмосферния въглероден диоксид", казва Лиен Каваейро от университета на Милано.

Учените анализират дълбоководни седименти от Антарктида. Те дават данни за климатичните промени, настъпили в периода креда.

"Резултатите потвърждават, че е настъпило глобално охлаждане на повърхността средно с 3 градуса по Целзий, което се изразява в 40% спад на нивото на атмосферния въглероден диоксид", казва Себастиан Щайниг от университета на Бристол. Използваните при проучването модели показват, че подобни условия благоприятстват образуването на полярен лед в крайбрежните зона на Антарктида.