Лятото започна, температурите се вдигнаха, време е за море и почивки, но не и в света на Крипто. Вече индикациите, че Крипто Зимата е дошла, мечките също.  

"Криптовалутите имат ужасна седмица, ужасна даже може да звучи оптимистично за мнозина. Някой наричат периода "Големият срив на Крипто" В сряда Биткойн се срина до 21 000 долара. Това е най-ниската стойност от 18 месеца насам. Най-голямата криптовалута в света е надолу със 60 %. От най-високата си цена от 68 000 долара за монета през ноември. Втората най-голяма криптовалута загуби една трета от стойността си. Сривът е с 25% до 1040 долара. " обощават чужди медии.

 

Getty Images

 Пазарът на Крипто като цяло направи огромен срив, нещо за което се чува и говори активно в последните седмици. През ноември миналата година цялата капитализация на пазара беше близо 3 ТРИЛИОНА долара , а в сряда пазарът падна под 1 трилион. 

 

 

Причините. Световната рецесия започна, инфлацията се повишава, а лихвите на централните банки се увеличават. Това влияе не само на традиционните пазари за активи, а и на криптопазара. Волатилността в криптопазарите често предизвиква паника сред голяма част от потребителите, които съответно продават, а както при всеки пазар, когато се продава много ,цената пада. 

 

Getty Images

 

Освен това има и други причини. Байнанс - най-голямата борса за Крипто, спря тегленията за няколко часа в понеделник , 13.06.2022. Обяснението беше, че транзакциите са блокирали. Coinbase пък обяви, че ще съкрати около 18 % от служителите си. Това е най-голямата борса за крипто в Съединените щати, като обем на търгуване. Всички тези събития със сигурност не връщат доверието към пазара на този етап. 

Celsius

Сривът на Де-Фи протокола Celsius също се отрази на криптопазара. Тук е моментът да отбележим, че мрежата на Celsius е до голяма степен централизирана, като има и други подобни платформи. До голяма степен това не кореспондира с първоначалната идея на Криптосвета, при която решенията се изцяло от всички потребители в мрежата. Има редица протоколи, които действат като банка за крипто с възможност за предоставяне на заеми и правене на депозити, които са децентрализирани.  Със срива на криптопазара Celsius дори замрази възможността за теглене и прехвърляне на активи, вероятно да не се стигне до изчезване на платформата. Загубите преди това да се случи за мрежата бяха 290 милиона долара. 

  

"Ден или два след като Луна изгърмя, Celsius обявиха, че са изтеглили половин милиард долара от парите на потребителите, с цел да ги защитят, преди срива. Това наистина беше странно, че професионалисти, които се занимават с оценяването на риска са се заигравали с очевидна схема на понци, като Луна, а и като допълнение да изтеглят средствата си ден преди срива. Та си мислих, ако правят това, какво друго могат да правят. Имаше хора, които правиха блокчейн проучвания и предполагаемо, защото няма начин да го потвърдя, но миналата година, те твърдяха, че са загубили 20 милиона при грешка, а не при хак, че са загубили някой от ключовете към портфейлите, а се оказва, че са били 120 милиона долара. Изгубиха и още 50 милиона при хакове. Участие във всичките тези много рисковани протоколи, в които Celsius продължаваше да слага парите на инвеститорите си, а това е сериозен знак, че нещо не е добре. След това поглеждаме към биографията на изпълнителния им директор, която не е такава, каквато той представя. Поглеждаме и към съмнителните обстоятелства при първоначалното предлагане на монетата им през 2017-а година. Връзките на целия има мениджърски екип с криминална група или синдикат в Израел. " споделя Кори Клипстън, изпълнителният директор на Swan Bitcoin 

  

Едно е сигурно, много внимателно трябва да се проучват проектите, в които се инвестират пари, а колкото и странно да ви звучи, именно ситуацията, в която се намира пазара в момента ще покаже до голяма степен на кои проекти може да се има доверие и кои ще изгърмят, защото са създадени единствено с цел бърза печалба.  Предстоят тежки дни за крипто любителите, като според мнозина специалисти може и да има и още сривове. Ако биткойн падна под 20 000$ това ще промени тенденцията. До момента най-голямата криптовалута не се е сривала до нива по-ниски от на-високите си в миналия цикъл на bull market.   *

Предаването е записано на 17.06. През уикенда 18-19.06, цената на биткойн падна под 20 000$ 

  

И в края на този епизод на Крипто поглеждаме към Илон Мъск. Както е известно най-богатия човек в света е сред личностите, които по-скоро подкрепят криптовалутите и децентрализацията. Знаете, че Мъск се опитва да купи Туитър за 44 милиарда долара. Според южноафриканецът ще е логично да се интегрират дигитални плащания в социалната платформа.