На пресконференция за TechCrunch Бил Гейтс се подигра с феновете на криптовалутите. По думите му биткойн и останалите "койни" са "100% базирани на теорията за големия глупак".

Съоснователят на Microsoft допълни, че това е стара идея. Според нея инвеститорите могат да правят пари от безполезни или надценени активи, стига хората да са достатъчно неразумни, за да искат да ги купуват на високи цени.

Милиардерът не пропусна да критикува и модерните NFT-та.

"Скъпите дигитални рисунки на маймуни наистина правят света по-добро място", коментира иронично Гейтс.

Вместо залагането на криптовалути, които бързо могат да загубят стойността си, Гейтс предпочита традиционните инвестиции.

"Свикнал съм да работя с активи, като ферма, където има продукция, или като компания, в която произвеждат продукти", каза той.

Коментарите на Гейтс идват на фона на сриващата се цена на криптовалутите.

Биткойн достигна най-високата си точка от $69 000 през ноември 2021 г. Оттогава най-ценната криптовалута в света загуби две трети от стойността си, падайки под $22 000.

Крипто борсата Coinbase обяви, че уволнява 18% от служителите си, тъй като пазарът на цифрови валути продължава да се разпада.

Гейтс е критикувал криптовалутите в миналото, казвайки, че те са доста опасна инвестиция за всеки, който не е милиардер. По думите му рискът от нестабилната им цена би могъл да стане причина мнозина да загубят спестяванията си.