Най-скъпото дигитално изкуство беше продадено за 69 000 000 американски долара.  Това е NFT.

NFT e и темата на разговор на днешния епизод. Ще си говорим за анимирани котки, КриптоПънкове, баскетболни "картички", корица на Форбс продадена за стотици хиляди и игри, от които потребителите могат да печелят пари. 

 

NFT e съкращение за Non Fungible Token.  В буквален превод на български това е незаменяема монета, която има своя уникална стойност. 

Незаменяема, защото не може да бъде директно сменена с нещо друго. В случая с парите, ако притежавате банкнота от 10 долара, тя може да бъде заменена за две банкноти по 5 долара и ще разполагате със същата сума. Представете си, че NFT е една картина. Мона Лиза на Леонардо Да Винчи. Тя е уникална сама по себе си и не може да бъде заменена от друга картина, реплика, снимка или плакат. 

Уникалното при тази форма на дигитална интелектуална собственост е, че работи на блокчейн.  Т.е. собствеността се гарантира чрез технологията, което осигурява сигурно прехвърлянето  и прави фалшификацията невъзможна. 

Идеята  за NFT съществува още от 2012-а година, когато един от създателите на Етериум мрежата Виталик Бутерин с концепцията "Colored Coins", но реално придобива голяма популярност покрай CryptoPunks и CryptoKitties през 2017-а година. 

CryptoKitties e игра, работеща на Блокчейн, в която потребителите могат да купуват, събират, отглеждат и продават виртуални котки. Всеки играч притежава уникална собствена котка, която е NFT , а развитието, собствеността и действията и се следят от Етериум мрежата. В момента една от най-популярните игри свързана с NFТ и възможност за изкарване на пари е Axie Infinity 

" Axie Infinity e дигитален свят с домашни любимци, където потребителите могат да продават героите си за реални пари, използвайки Етериум блокчейн мрежата. Играчите могат да развъждат своите домашни любимци и да създават вълнуващи нови комбинации. Животинчетата започват като яйца и имат нужда от внимание от собствениците им, за да пораснат. С изпълняването на всекидневни задачи, животинчетата трупат точки. С натрупаните точки героите стават по-добри в битките помежду си. Можете да търгувате животните си на пазара срещу криптовалути. 

Криптопънковете пък са аватари. Алгоритмично генерирани компютърни изображения на момчета, момичета, маймуни, зомбита и извънземни. Генерирани са еднократно и съществуват 10 000 уникални бройки, като повече от този вид няма да бъдат създадени. Вълнението в криптосредите около уникалните NFT е огромно, като най-скъпият продаден КриптоПънк е закупен за близо 8 милиона долара през март тази година. 

 

През последната година популярността на NFT-ата се засили в световен мащаб. Списание Форбс превърна една от своите корици в дигитално изкуство и я пусна на търг, след което беше осъществена продажба на стойност 333 0000 долара. 

Вече и големи институции, като световния финансов гигант Visa пък закупуват такъв тип дигитални ценности, което засилва вярата на обществото, че стойността на някой NFT-a ще се запази и покачва в бъдеще. 

NBA също влязоха в криптосвета, след като започнаха да продават дигитални баскетболни картички, по подобие на тези от миналото, но в изцяло дигитален формат. Емблематични моменти от мачове с уникални серийни номера се продават на цени от 5 до близо 400 000 долара, за колкото беше продадено отиграване на Леброн Джеймс. 

И тук стигаме до един философски въпрос. Какво би спряло някого да копира едно дигитално изображение и да го притежава - отговорът е нищо. Революционното решение на NFT е, че притежателят му има неоспоримо доказателство, че е собственик на оригиналната творба. Това може да бъде сравнено с колекционерите на изкуство, автографи, за които нееднократно в миналото са плащани милиони. Също така чрез NFT могат да бъдат уреждани по-честно и прозрачно авторски права, а вече има и възможност NFT-a да се отдават под наем и да носят пасивен доход на притежателя им. Има прогнози за създаване на музеи с виртуално изкуство и изключително демократично уреждане на авторски права, но времето ще покаже дали това ще се случи. Според мнозина NFT е балон, заради огромния интерес в последно време. Само за 2021 година пазарът се е увеличил с повече от 800%. Някой го сравняват с .com балона, но ако погледнем реално години по-късно интернетът е неизменна част от съществуването ни. 

В този епизод на "Crypto" решихме и да демонстрираме как се прави NFT. Превърнахме голяма част от епизода в дигитално изкуство, което вече е на най-голямата борса за търгуване на NFT в света - Open Sea. Началната цена е 100$, а средствата, за които ще бъде продадено това дигитално изкуство ще отидат към фондация "Битхоуп", която е първата неправителствена благотворителна организация в България, която приема плащания изцяло в криптовалути. 

Публикуваното NFT можете да видите ТУК >>