Крипто милионери са направили опит да създадат утопия на круизен кораб, но той се е оказал неуспешен. Това става ясно от разследване на The Guardian.

Именно медията разкри пред обществеността за странния проект, в който богати ентусиасти са решили да закупят круизен кораб на отстъпка и да заживеят в открито море. Те го кръстили Satoshi в чест на създателя на Bitcoin и отплавали, за да живеят своя нов "морски" живот. Надеждата им била да революционизират концепцията за управление на света, но идеята бързо е пропаднала.

"Оказа се много трудно", споделя Грант Ромунд, един от съсобствениците на Satoshi.

Грандиозната визия за т. нар. морско движение (seasteading movement) се отнася до общност от хора, живеещи на лодки или на плаващи платформи, които биха били свободни да живеят и да пътуват, както сметнат за добре. Те са повлияни от силно романтизираната визия за открито море. Въпреки че океаните са едни от най-строго регулираните пространства на планетата, лидерите на морското движение виждат свободата на големите водни басейни като място за иновации в управлението.

Така или иначе, решението за закупуване на 30-годишен круизен кораб по време на пандемия и наемане на малки жилищни каюти без кухни не звучи особено логично. В резултат, корабът дори не е успял да завърши дори и първото си пътуване поради логистични и други предизвикателства. Корабът вече е собственост на друг човек и носи името Ambiance.