В този епизод си говорим за Етериум и Етър. Етър е втората най-голяма криптовалута след Биткойн, като пазарна капитализация.

 Когато през 2014-а Виталик Бутерин, заедно с група от крипто предприемачи стартира Етериум, идеята му е да създаде по-функционална блокчейн мрежа и криптовалута от Биткойн. Проблемите, които Бутерин вижда в Биткойн е, че e лимитиран при функционалността си. В интервю пред Бизнес Инсайдър той сравнява Биткойн с джобен калкулатор, който се справя перфектно с една задача, а Етериум със smarthphone, с множество приложения.

 Етериум е платформа за децентрализирани апликации, на която могат да се правят "умни договори", но за тях след малко. Преди това поглеждаме към Виталик Бутерин. Човек, който е определян за гений в криптосредите и е сред създателите на Етериум. Роден в Русия, израснал в Канада. Острият му ум му осигурява място в класовете за надарени деца в училище, печели бронзов медал на международна олимпиада по информатика, а когато е едва на 21 вече Етериум мрежата работи. Към днешна дата 27 годишният Виталик е милиардер, заради увеличилата се с повече от 400 000 % стойност на Етър от появяването му.

 Езикът, на който се пишат апликациите, работещи на Етериум мрежата се казва Солидити.

Целта на Етериум е истински да децентрализира интернет.

 Стигаме и до едно от основните приложения на Етериум мрежата - smart contracts или умни договори.

 Тези "умни договори" представляват компютърен код, който позволява да се извърши обмен между две страни - на пари, имущество, акции или какъвто и да е представител на стойност по един прозрачен, лишен от конфликти начин, без нуждата от посредник.

 Реално първата концепция за "умни договори" се появява още в края на 90-е години, но не е изпълнена. Тогава Ник Сабо, който е сред известните компютърни специалисти прави аналогия между "умните договори" и машините за напитки и храни. Потребителят пуска монета избира артикула, който желае, а машината със сигурност му го предоставя.

 Eтър е валутата, която се използва на блокчейн мрежата. Към момента на записване на това предаване, Етър е с пазарна капитализация или обща стойност на издадените монети в размер на близо 250 милиарда долара.

 Етърът може да се разглежда и като гориво, на което работят децентрализираните апликации на Етериум мрежата.

 Етериум мрежата вече има огромно приложение. В към настоящия момент има повече от 160 милиона уникални адреса, портфейли. Ако направим аналогия с банковата система, това са IBAN адресите в мрежата.

Транзакциите, които се случват вече също са във впечатляващи мащаби. За месец май на Етериум мрежата обема на транзакции се равнява на 665 милиарда американски долара.

 В епизода, в който си говорим за "умни договори" и децентрализирани апликации ви срещам с един човек, за когото лично оставам с впечатлението, че именно с ума си е постигнал много. Тунио Зафер е в сферата на технологиите от близо 20 години, като е и е бил част от екипа и създателите на редица успешни проекти. Сигурно сте чували за PCloud. Тунио е един от създателите на услугата за съхранение на данни в онлайн пространството, която към днешна дата има над 13 милиона потребители, а доказателство за сигурността и е предизвикателството на компанията от 2016-а година. Тогава PCloud обявява, че ще изплати 100 000$, ако някой успее да хакне системата. Е, криптираната система се оказва непробиваема и никой по света не успява да грабне парите. Разговорът ни за криптосвета и приложението започва от там какво бъдеще може да ни очаква благодарение на блокчейна, "умните договори" и децентрализацията с примери, част от които вече са реалност.

 "Какво е бъдещето? Всички знаем, че като се се започне от управлението на финансите до държавите, всичко се решава зад едни заключени врати. Някакви хора, които се събират 7-8-10 човека, които в крайна сметка влияят на живота на всички на тази планета. В един момент най-готиното нещо, което може да се направи е да се даде цялата тази възможност за вземане на решения и цялата сила на потребителите да се съберат и заедно да взимат решения. Да се даде инструмент, който лесно и просто да дава тази възможност. Използвайки блокчейн технологията се стига до идеята, че може да се разработят всякакви "smart contract" , които да взимат решенията автоматично, дава основата за нещо, което е супер сериозно."

 Още от Туньо Зафер и примерите му за това как "умните договори" и децентрализираните апликации могат да са част от бъдещето, вижте във видеото.