Ексцентричният собственик на милион биткойни (десетки милиарди в долари) Мирча Попеску се удави, докато плува на плаж в Коста Рика. Според местната спасителна служба, мястото, което Попеску е избрал, не е било предназначено за плуване.

Тялото на Мирча Попеску, собственик на 1 милион биткойни, е намерено на плажа Плая Хермоса в Коста Рика сутринта на 23 юни 2021 г., съобщи Trustnodes, позовавайки се на местния отдел за съдебни разследвания.

Според наличната информация, Попеску отишъл да плува рано сутринта, но бил отнесен от течението и се удавил. Смъртта на Попеску бе потвърдена в Twitter от неговия партньор в криптовалутния фонд Adamant Capital - Туур Деместер.

Пристигналите на мястото лекари се опитали да съживят собственика на милион биткойни, но без резултат. Местната спасителна служба отбелязва, че районът не е подходящ за плуване.

През 2012 г. Попеску стартира борсата за криптовалута MPEx, където регистрацията струва 30 биткойни. Близки до предприемача го нарекоха "злият гений на биткойн максимализма" и "бащата на токсичността около биткойн", тъй като той беше един от най-консервативните поддръжници на биткойн и протестираше срещу всякакви промени в протокола за криптовалута.

Попеску нашумя и през 2015 г., когато предложи един биткойн (по това време равен на 500 долара) за главата на разработчика Питър Уил, който се застъпва за автоматично увеличаване на размера на блоковете биткойн със 17% на всеки четири години. За да запази размера на блока биткойн на 1 MB, Попеску и негови поддръжници заплашиха да разрушат пазара, продавайки милион биткойни.

През март 2021 г. Попеску обяви, че все още контролира над един милион биткойни (при текущия обменен курс това са около 34 милиарда долара). В момента не се знае нищо за съдбата на ключовете за крипто-портфейлите на Попеску.