Виталик Бутерин, създателят на криптовалутата Ethereum, направи едно от най-големите дарения в историята, при това - с криптовалути. Той дари както дигитална валута, така и "меме монети" на стойност 1,5 милиарда долара за борбата с коронавируса в Индия.

Милиардерът прехвърли 500 ETH и над 50 трилиона SHIB (Shiba Inu или меме монета) на индийския COVID-Crypto Relief Fund. Сделката предизвика паника сред някои инвеститори, допринасяйки за над 35% спад в цената на SHIB през последните 24 часа.

Меме монетата, която "ухажва" инвеститорите на дребно в Китай и другаде след неотдавнашните скокове в криптовалутата доджкойн (dogecoin), успя да събере милиарди долари инвестиции през последните дни преди това събитие.

Дарението на Бутерин идва в момент, в който Индия се намира в истински ад, причинен от огромния брой заразени с коронавирус. Стотици хиляди хора в страната загубиха живота си заради инфекцията. По-рано милиардерът подпомогна и други организации с различни каузи.

През последните две седмици Индия отчита над 350 000 нови заразявания на ден и над 3500 смъртни случая. Втората вълна на коронавируса опустоши здравната система на южноазиатската държава, оставяйки безброй хора да се борят за болнични легла и медицински кислород. Десетки основатели на стартъпи, инвеститори и технологични гиганти се обединиха, за да помогнат на индийските здравни власти да се справят със ситуацията.