Ходенето на кино е едно от най-магичните моменти, които може да преживее човек. Голямата тъмна зала, осветеният от прожектора екран, както и мощният тътен на звука в салона. Още преди пандемията обаче ходенето на кино ставаше достъпно за все по-малко хора.

От една страна, в доста градове или няма кино, или има малък салон с техника буквално от миналия век. Художествената стойност на прожектираните филми - най-често холивудски блокбъстъри, както и невъзможността на много работещи хора да намерят време, доведе до отлив от киносалоните. Много често ми се е случвало да отида на филм и в залата да има само 7-8 човека.

Ситуацията се променя единствено по време на кино фестивали и премиери, но истината е, че модерният човек все повече е свикнал с комфорта сам да избира филма, който ще гледа от най-приятното му място - дома. Но какво става в този случай с магията на киното?

Истината е, че макар в домашни условия гледането на филми да е по-комфортно, то далеч не е толкова магично. Екранът на компютъра или телевизора не може да се сравнява с огромното бяло платно, осветено в мрака. Докато гледате филм в салона, е много по-трудно да бъдете разсеяни и изкарани от него. Не такава е ситуацията у дома, където мащабът е по-малък.

Всичко това ме накара да се запитам, дали все пак няма начин изживяването на най-магичните кино моменти да бъде именно вкъщи? Дали усещането от прожекциите в салона може да се пресъздаде напълно, запазвайки целия комфорт от гледането на лично избрания филм от дивана в хола?

За да отговорим положително на въпросите от по-горе, трябва да имаме изпълнени две условия.

Първото е свързано с намирането на достатъчно голям екран, който да има превъзходно качество, а размерите му да могат да ни "вкарат" буквално във филма. Второто е необходимостта от добра озвучителна система, която няма да позволи "изкарването" ни от преживяването.

И докато изборът на аудио системи е по-лесен, то спирането на достатъчно голям екран е свързано и с достатъчно голям бюджет. Но дали това е така?

В редовете по-долу ще видите, че може да имате над 100-инчова картина с кристално 4К качество, при това на достъпна цена, стига да имате "по-кинаджийски" подход към създаването на система за домашно кино.

Картината

Както знаете, в киното филмите не се излъчват от екран, а се прожектират върху бяло платно чрез много мощен проектор. Няма човек, който поне веднъж да не е поглеждал към лъча светлина в тъмната зала и да не го е проследявал до мястото, от където идва.

За един способен проектор е много лесно да осигури голяма картина с висока резолюция и наситени цветове на изображението. Цената на проекторите, предлагащи картина с диагонал над 100 инча, е много по-ниска от тази на 100-инчовите телевизори. Доскоро обаче на пазара нямаше продукт, който да осигурява необходимата резолюция и качество.

Като на премиера

Samsung е компания, която определено има специално отношение към ценителите на добро кино. Гамата от продукти на корейците е изключително богата и позволява направата на същински домашен киносалон.

Проекторът The Premiere обаче ви позволява едно наистина неразличимо от ходенето в салона изживяване.

The Premiere е лазерен проектор с много богата цветова гама и изключителна яркост на картината при максимален диагонал на екрана от 130 инча. Проекторът може да възпроизвежда HDR10+ съдържание, а резолюцията му е или 3840 х 2160 пиксела.

The Premiere проектира кадри с 4К резолюция

Снимка: Samsung

След като разпънете бялото платно, което преди това може да стои компактно прибрано, стаята ви ще се превърне в същинско кино. 130-инчовата ярка картина ви помага да се потопите в действието на филма и насладите дори и на най-малките детайли в кадрите.

Прожекторът LSP7T осигурява впечатляваща яркост от цели 2200 лумена, а по-върховия му вариант LSP9T има 2800 лумена яркост! Така дори в стаята-салон да влиза слънчева светлина, използването на плътни завеси или щори не е задължително.

Режимът FILMMAKER MODE е първият по рода си в света на проекторите и дава възможност филмът да бъде видян "през очите на режисьора".

Този режим предлага екранно изживяване като в кино - светлината, експозицията и цветовете остават във вида, в който са заснети на филмовата лента. Режимът осигурява перфектно качество през цялото време чрез оптимизирани изображения според изходния цвят и яркост на кадъра.

Може да разположите проектора буквално до стената

Снимка: Samsung

От Samsung са помислили и за геймърите, които могат да се възползват от функцията Game Enhancer. Тя оптимизира настройките така, че да напаснат формата на екрана спрямо спецификите на конкретната игра. С интелигентния потребителски интерфейс всеки геймър получава реалистични изображения на екран с големина повече от 100 инча и звук, който обгръща всичко наоколо.

Да се намери място за един кино проектор не винаги е лесна задача, но The Premiere променя напълно това.

Заради своята технология с ултракъсо разстояние на прожектиране The Premiere може да се разположи много близо до стената и пак да изведе изключително качествено изображение на голям екран.

За прожектиране на екран с размер от 100 инча проекторът трябва да се инсталира на разстояние между 10 и 30 см от стената или платното. Това означава, че потребителите могат да поставят своя The Premiere директно пред избраната за прожектиране стена, което улеснява инсталирането и включването му. Ултракъсото разстояние на прожектиране прави проекторите The Premiere иновативни от технологична гледка точка и естетични от интериорна.

The Premiere е по-компактен от телевизор

Снимка: Samsung

Благодарение на вградените специални сензори, проекторът усеща, когато към него се приближат деца и реагира като автоматично намалява яркостта, за да предпази очите им.

За разлика от конвенционалните лампови проектори The Premiere е готов за работа веднага след включването си. Интерфейсът на устройството е толкова усъвършенстван, че възможностите му са като на смарт телевизор.

Само с един клик The Premiere може да стриймва съдържание от YouTube до Netflix и Amazon Prime Video.

С вградения AirPlay 2 можеш безпроблемно да възпроизвеждаш филми, предавания, музика и снимки на The Premiere директно от iPhone, iPad или Mac.

Без да преувеличаваме - лазерният 4К проектор The Premiere е като сбъднатата мечта за всеки киноман.

The Premiere прожектира изклюително живи и ярки цветове

Снимка: Samsung

Звукът

Както казахме, звукът е второто необходимо условие за пренасянето на магията на киното у дома.

The Premiere на Samsung определено има с какво да се похвали.

По-малката версия на проектора идва с вградена 30-ватова звукова мощност с 2.2-канален звук и кинокачество.

Върховият вариант пък има озвучение с мощност от 40-вата и 4.2-канален звук, благодарение на който потребителите могат да се насладят навпечатляващо аудио с кинокачество, което допълва завладяващото визуално изживяване на The Premiere.

Проекторът използва технологията Samsung Acoustic Beam и в тялото му са разположени общо 44 отвора, обърнати нагоре от двете страни, които генерират по-динамични звукови ефекти.

Само с един клик може да гледате любимите си сериали от Netflix

Снимка: Samsung

The Premiere може лесно да се свърже и със саундбар системите на Samsung. Те имат по-голяма мощност и могат да осигурят 5.2.1- или 7.2.4-канален звук, съобразен с акустиката на стаята ви. Саундбаровете от Q-серията предлагат адаптивен звук (Adaptive Sound). Технологията анализира съдържанието чрез изкуствен интелект и оптимизира настройки на звука за всяка сцена.

Така например чрез функцията Adaptive Sound моделите от Q-серията предлагат автоматично усъвършенстване на гласа при слаб звук, за да може дори и най-тихият диалог да бъде чут.

За потапянето в 3-измерния звук помага и технологията Dolby Atmos, с която моделите на Samsung разполагат. Корейците са създали моделите си така, че да не се оплитате в кабели, а свързването на системата да е детска игра.

Наред с това саундбаровете позволяват и безпроблемното свързване на видео източници с 4K и поддържащи HDR 10+, а както разбрахме именно такъв е проекторът The Premiere.

Свързването става чрез HDMI връзка и придава кристална яснота на звука, която отговаря на качеството на видеото.

Истината обаче е, че озвучаването на проектора е повече от перфектно и напълно достатъчно.

Предлагане

На пазара в България The Premiere се предлага в две версии - по-малката LSP7T и върховата LSP9T. Последната се характеризира с по-ярка картина и мощен звук, но и двата варианта ще ви гарантират истинско кино изживяване у дома. Разлика има и в максималния размер на картината, съответно 120 и 130 инча.

Устройствата включват множество иновативни технологии, които дебютират за пръв път. Така лидерството на проектора на Samsung в сегмента е безспорно.

Макар ценовата листа да не е оповестена, то възможността за 120-инчова ясна картина на платно или стена ще е сходна с тази на добър телевизор с двойно по-малък екран.

Така проекторът The Premiere се превръща не просто в най-добрия, но и в най-изгодния начин да превърнете хола си в кино.