Добиването на Bitcoin изисква сериозни хардуерни ресурси, които от своя страна се нуждаят от електричество и охлаждане. Именно затова са предпочитани по-северните райони където е по-студено и електричеството е по-евтино. А Сибир се оказва идеална дестинация, съобщава CoinDesk.

От това се е възползвала компанията Hotmine, която предлага компютърни конфигурации за генериране на Bitcoin, който същевременно играят ролята и на радиатори за домашно отопление. Основателят на компанията Олес Слободенюк смята, че "копането" на криптовалути отново трябва да стане децентрализирано. Той си е поставил за цел да продаде 200 000 "радиатора" на жителите на Иркутск.

Отоплителните "копачи" на Hotmine генерират средно 7.20 долара на месец при сегашните цени на Bitcoin. Един "копач" се нужда от по-малко от 10 долара електричество на месец. Сегашните цени на електричеството в Иркутск са доста ниски, което позволява използването на Hotmine за генериране на отопление почти безплатно или за не повече от 2-3 долара месечно.

Компанията ще предложи 60 тестови бройки през ноември т.г., чрез които да провери интереса. Една бройка ще струва около 1050 долара, а целта на Hotmine е да продаде между 100 до 200 броя до края на годината. Hotmine ще предлага и услуга за управление на генерираните криптовалути и потребителите да получават парите си в банковата си сметка и да не се занимават с криптопортфейли и др. Това ще се предлага по желание, но Hotmine се надява постепенно потребителите да харесат криптовалутите и да ги разучат сами.