Американската Федерална администрация на авиацията (FAA) публикува официално предупреждение към собствениците на дронове. В него регулаторът напомня, че слагането на каквито и да е оръжия по летателните апарати е забранено и може да доведе до глоба от 25 000 долара.

FAA не дава конкретна причина за това иначе логично предупреждение. Според издания като CNET вероятно то се дължи на големия ръст на подобни опити от страна на американските любители на дронове. Някои американци се опитват да слагат фойерверки на летателните апарати, да ги преработват да носят дребни оръжия или дори да ги превръщат в огнехвъргачки.

Вижте какви оръжия могат да се прикрепят към дроновете >> >> >>

FAA изрично забранява добавянето на оръжия на дроновете, както и слагането на каквито и да е предмети по летателните апарати, които може да навредят на някого.

"Това може да доведе до сериозни щети върху човек и банковата ви сметка", предупреждава агенцията.

Пред последните години имаше доста инциденти с дронове. Лондонските летища Хийтроу и Гетуик имаха проблеми с дронове, които доведоха до спиране на полети. Същевременно тези устройства са полезни при наблюдения на горски пожари, земеделски култури, видеозаснемане и др. Очакванията се сегментът на дроновете тепърва да започне да се развива в области като куриерските услуги, състезанията и много други.