Мистериозна група хакери, която стои зад поредица от скорошни кибератаки, обяви, че е проникнала на сайта на американския Сенат, получавайки достъп до секретна информация.
Отговарящият за сигурността на Сената офицер потвърди, че е имало нахлуване в сървъра, обслужващ обществено достъпния интернет сайт, но не е била компрометирана важна информация, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Хакерската групировка, носеща името „Лулз сикюрити” (Lulz Security) обяви, че е направила пробив в мрежата на Сената. Хакерите публикуваха списък с файлове, които не изглеждат важни, но показват, че наистина е пробита защитата на сайта, допълва БТА.
„Това е малка, само за демонстрация, част от вътрешната информация от сайта на сената. Това обявяване на война ли е, господа? Имаме ли проблем?”, гласи съобщението на сайта на хакерите.
„Ние не харесваме особено американското правителство. А и сайтовете им не са много защитени”.
Коментарът им очевидно е насочен към изявленията на американски военни, че САЩ може да реагират с военна сила на кибернападения от чужди държави. Lulz на интернет език означава "смея се на глас".
Инцидентът идва след като в неделя известната вече група "Анонимните" хакна сайта на испанската полиция.
Преди това в петък испанските власти съобщиха, че са арестували трима членове на местния клон на "Анонимните", който атакувал корпоративни и правителствени сайтове в цял свят. Един от заподозрените притежавал сървър, използван при пробиването през април тази година на системата за сигурност на мрежата за онлайн игри "Плейстейшън" на японската компания "Сони", което позволи на хакерите да получат достъп до лични данни на 77 милиона потребители. Тримата не са участвали в новата атака.