С настъпването на 90-те години на ХХ век се появява една нова форма на забавление и творчество. Това естествено са РС игрите, които в своите първи години се играят предимно от тинейджъри, а политиците, корпорациите и алчните за слава хора все още не са разбрали за появата им.

Нещата обаче бързо се променят, а редица игри се оказват виновни не просто за деградацията на някои индивиди, но дори и за убийства. Това естествено е смехотворно, но много политици и организации предимно отвъд океана решават да се възползват от създалата се ситуация и да получат своите 15 минути слава, като се направят на експерти по темата за насилието в игрите и колко лошо е то.

Postal
Няма как да не започнем с Postal - играта, в която масовото убийство е изведено на неподозирани висини. Оригиналът дебютира през 1997 година и веднага привлича вниманието на политкоректните маси - играта е осъждана не само от токшоу водещи и загрижени майки, а и от самия сенатор на щата Кънектикът в САЩ. Целта на играча е доста проста - да избие колкото се може повече от представителите на закона в тихото градче Парадайс, като за предпочитане е цивилните да не бъдат щадени много-много. Истинската перла обаче е втората част, която заменя изометричната перспектива с изглед от първо лице. В играта има множество политически некоректни моменти, а играчът може да извършва невиждани и досега във виртуалния свят гаври. Това кара Швеция, Германия, Австралия и Малайзия да забранят играта, а в САЩ да тръгнат множество дела против разработчиците Running With Scissors. Нужно е да споменем, че известният с бездарието си режисьор създаде филм по играта, който всъщност въобще не е толкова лош и дори би ви харесал, ако сте фенове на играта и си падате по грубия и политически некоректен хумор.

Carmageddon
Това е още една скандална игра, дебютирала през 1997 година. Геймката е вдъхновена от 70-тарската екшън-сатира Death Race 2000, като на пръв поглед в геймплея няма нищо толкова шокиращо - играчът се състезава с коли. Тогава защо Германия цензурира, а Бразилия напълно забранява играта? Много просто - защото освен да се състезавате вие може брутално да газите пикселираните тела на преминаващи по пътя пешеходци, като играта дори поощрява това поведение. За пореден път загрижени родители и "морални" политици поемат кампания против насилието в игрите, твърдейки в случая, че Carmageddon поощрява садистично поведение и може да допринесе за войната по пътищата.

Mass Effect
За мнозина присъствието на тази модерна класика би могла да е изненада. Mass Effect е ААА заглавие с уникална история, красива графика и доста добър геймплей. Е, според евангелистите в САЩ играта пропагандира содомия и други "антихристиянски" идеи. Причината за това е, че главният герой може да завърже романтични отношения с извънземната Liara T'Soni, като към краят на играта тези отношения могат и да се "изконсумират", макар и единствената "по-гореща" сцена да е свързана с бюстът на извънземна. Това е достатъчно за някои, да заклеймят играта като "порнографска" и "пропагандираща междувидови сексуални отношения". Върху играта се "упражняват" и някои жълти журналисти, но в крайна сметка те не успяват да опетнят класиката на Bioware.

Manhunt
От днешно време, тази игра не изглежда толкова скандално, но през 2003 година политиците във Великобритания явно са разсъждавали по коренно различен начин - Manhunt е първата игра, забранена в Обединеното кралство. За това помага и фактът, че през 2004 година 17-годишния Уорън Лебланк намушква и пребива до смърт с чук 14-годишно момче в парк в Англия. Убиецът твърди, че е бил подтикнат и вдъхновен именно от Manhunt. Медиите гръмват, макар и впоследствие да се оказва, че Лебланк не е притежавал или играл играта. Скандалното в Manhunt е, че може да задушавате противниците си с найлонови пликове, да забива ножове в лицата им, да разбивате черепите им с бейзболни бухалки и т.н. Въпреки това трябва да се отбележи, че в различни моменти ваши противници са сатанисти, неонацисти и педофили. Главният цензор на Нова Зеландия (да, такава позиция съществува) Бил Хастингс решава да забрани играта на територията на островната държава, като за притежанието й да се предвижда глоба. По-късно Хастингс помага за класифицирането на играта в Канада като... филм за 18+.

GTA
Поредицата е редовният обвиняем и трън в очите на различни "морални" организации. Отвореният свят и свободата, които играта предоставя не се харесват на феновете на политическата коректност. Последната пета част може да се смята за една от най-добрите игри създавани някога, но това не пречи на различни организации да отправят обвинения. В една от мисиите Тревър трябва да измъчва сравнително невинен персонаж, за да измъкне информация. Това не се харесва на някои депутати по света, като в Япония тези сцените са цензурирани. Различни феминистки организации пък твърдят, че играта пропагандира женомразство, защото отправя завоалирани критики към феминизма и политическата коректност. Мисиите, в които Тревър трябва да избива реднеци/хипстъри/чернокожи гангстери също са скандализирали голяма част от борците за политическа коректност. Всъщност, Тревър е проблемен персонаж още от първата си поява, свързана със секс и насилие. Съдбата на по-старите части също е подобна, като всяка една от тях е била обект на подобни критики. Grand Theft Auto III и Grand Theft Auto: Vice City са били наричани по CNN "симулатори на полицейски убийства" и игри "пропагандиращия престъпния начин на живот". Против поредицата са водени множество съдебни дела, като различни убийства са били "преписвани" на играта. Съдебните органи обаче не са толкова слепи - игра не може да е причина за убийство или друго насилствено поведение.

Resident Evil 5
Петата част от поредицата не се хареса на феновете, заради липсата на хорър елементи. Всъщност играта не бе толкова лоша, но някои "правозащитни" и "антиксенофобски" организации се бяха активизирали покрай играта. Причината - фактът, че в играта се избиват зомбита-негри. Както може да се очаква, "морализаторите" веднага обвиниха Resident Evil 5 в расизъм. Истината, както винаги, е далеч от обвиненията на критиците и псевдо защитниците на толерантността. Причината в играта да се избиват зомбита-негри се крие във факта, че действието се развива в... Африка, а там чернокожите са мнозинство.

Doom
Играта революционизирала екшън жанра също е била обект на много критики в САЩ. Религиозни фундаменталисти са обвинявали Doom в проповядване на сатанизъм, явно подминавайки факта, че геймплеят е свързан с убиване на... демони. Различни родителски организации пък са твърдели, че играта подбужда насилие. Пикът на тези обвинения е през 1999 година, когато наред с рок музиката, за главен виновник за трагичната училищна престрелка в Колумбайн е посочена играта. Някои водещи по известни американски телевизии бързо лепват етикета "симулатор на масови убийства" на Doom. Истината естествено е съвсем различна, а Doom, като и другите игри в списъка ни не са довели до нито едно убийство в света.

Внимание заслужават още Hatred, Hotline Miami, Kingpin: Life of Crime и др.