В понеделник кратките текстови съобщения, изпратени от интернет страницата на "Мегафон", бяха индексирани от популярната търсачка "Яндекс" и станаха публично достъпни, което доведе до вълна от недоволство сред абонатите на мобилния оператор. По-късно "Мегафон" направи изявление, че изтичането е станало по вина на външен администратор на уебсайта на компанията.

"Роскомнадзор анализира получената информация, за да бъде определено дали е имало нарушение на закона за личните данни", съобщи помощник-ръководителят на ведомството Михаил Воробьов.

Представители на "Яндекс" твърдят, че изтичането на изпратените SMS е станало по вина на "Мегафон". От търсачката поясняват, че софтуерът й индексира само "отворената част" на интернет, т.е. тези страници, които се отварят без въвеждане на потребителско име и парола. От друга страна, администраторите, които искат да не позволят на търсачката да вижда страниците им, трябва да използват специалния файл robots.txt. Той прави сайтовете им "невидими" за софтуера на "Яндекс".

В момента на индексация на сайта www.sendsms.megafon.ru този файл е отсъствал. "Доколкото ни е известно, администраторите на "Мегафон" вече са качили този файл на сайта си и в най-скоро време съдържанието му няма да се вижда от нашата търсачка", коментират представители на "Яндекс".

"Мегафон" от своя страна заяви, че само незначителна част от съобщенията е била публично достъпна и по никакъв начин не са засегнати SMS-и, изпратени от мобилните телефони на абонатите. Към този момент ситуацията е под контрол и търсачката вече не намира изтеклите съобщения.

Изтичането на кратките съобщения бързо стана гореща тема в руското интернет пространство. Потребителите се надпреварваха да споделят най-интересните и пикантни SMS-и в руските блогове и популярния сайт Twitter. "В търсачката на "Яндекс" беше възможно чрез търсене по определен начин да получиш достъп до SMS-ите и телефонните номера на абонатите. Това противоречи на руското законодателство, защото мобилните номера представляват идентификатор, по който може да бъде определен притежателят им", коментира Сергей Железняк от комитета по информационни технологии в руската Дума.

Комитетът вече е отправил запитвания към компетентните органи, от които е поискано да проведат разследване за причините за инцидента и да накажат виновните за изтичането на лична информация, ако има такива, посочи Железняк.