През последната седмица новините около TikTok отново изобилстваха. Стана ясно, че президентът Доналд Тръмп е твърдо решен да забрани работата на приложението в САЩ, освен ако поне част от него не стане собственост на американска компания, предава technews.bg. В тази връзка Microsoft вече започна преговори с китайския собственик на приложението, но се оказва, че и други имат интерес към подобна сделка.

Според доклад на Axios, Apple също може да придобие част от услугата. Те се позовават на собствени източници, които смятат, че компанията би имала по-голяма полза от приложението, а и има опит в управлението на подобни проекти.

Интерес обаче изглежда имат и други ИТ гиганти. Припомняме, че предни няколко дни Fox Business обяви, че Google и Facebook са се интересували от TikTok нееднократно. Приложението за кратки и смешни видеа е собственост на пекинската технологична компания ByteDance. Именно неговият китайски произход поражда съмнения, че то може да следи гражданите, които го ползват или да се използва за шпионаж по други начини.