IDC прогнозира, че доставките на смартфони са намалели с повече от 11% до 1,21 млрд. щ. долара през миналата година, което е най-ниското ниво от 2013 г. насам. UBS очаква доставките на смартфони да нараснат с 2,5% през тази година, но докато моделите с Android ще спечелят 3,2%, доставките на смартфони на Apple може да се понижат с 0,7% до 229 млн. броя, за първи път от 2019 г. насам.

Анализаторите на UBS очакват доставките на смартфони да нараснат с 3,5% през следващата година. За Apple ключовият пазар по отношение на продажбите на iPhone е Северна Америка, докато през тази година основният ръст на търсенето ще бъде в Азия, както очакват анализаторите, където продуктите на Apple не са толкова разпространени.

Това не пречи на UBS да препоръча акциите на Apple за продажба и да определи тяхна целева цена от 180 щ. долара, тъй като през последните години компанията агресивно преследва ръст на приходите в сегмента на услугите. Последният няма да може да компенсира напълно спада в търсенето на смартфоните на марката, но поне дава известна възможност за противодействие на негативните явления на мобилния пазар.