Анализаторите на Canalys са подготвили своя традиционен доклад за пазара на смартфони в Северна Америка за първото тримесечие на 2022 година. Доставките на мобилни телефони в региона достигнаха 39 млн. устройства за три месеца, което показва увеличение от 3,7% на годишна база. Всички основни участници на пазара укрепват позициите си. Google успява да увеличи продажбите си с 380% в сравнение със същия период на миналата година.

В доклада се посочва, че делът на Apple на северноамериканския пазар е нараснал до 51% през първото тримесечие, благодарение на голямата популярност на iPhone 13. Южнокорейската компания Samsung притежава 27% от пазара, благодарение на новите си серии смартфони Galaxy S и Galaxy A, които покриват широк ценови диапазон.

Lenovo, която произвежда смартфони под марката Motorola, също отбелязва значителен ръст. През първото тримесечие на 2022 г. компанията е доставила 4 милиона устройства в сравнение с 2,6 милиона смартфона през същия период на миналата година. Това увеличи дела на смартфоните на Motorola до 10%. TCL с дял от 4% е на четвърто място в класацията, а Google затваря челната петица с 3% от пазара. В същото време Google демонстрира впечатляващ ръст, доставяйки 1,2 милиона смартфона, докато през първото тримесечие на миналата година компанията е доставила само 0,2 милиона устройства.

"Пазарът на смартфони в Северна Америка е подкрепен от силния растеж на Apple. През това тримесечие основният двигател беше голямата популярност на iPhone 13. Тъй като глобалното търсене стана по-нестабилно, Apple увеличи доставките на устройства в Северна Америка, докато през четвъртото тримесечие на 2021 г. компанията даде приоритет на други региони. Освен това, пускайки на пазара най-новия iPhone SE, компанията осигури възможности за закупуване на устройства на достъпни цени за всички лоялни потребители на iOS в Северна Америка" - заяви анализаторът на Canalys Брайън Линч.