Тя дръзва да говори пред новото поколение за всичко онова, което дори и възрастните се притесняват да изрекат на глас. Николета Попкостадинова е първият гост в поредицата #Pioneers - рубрика, спонсорирана от Samsung - Galaxy S10+. 

В последните 4 години Николета върви по неотъпканата пътека на нуждата от сексуално образование и култура сред подрастващите. Няма драматична житейска история, която да я е вдъхновила за това начинание. Николета борави с факти и статистики, и може да презареди батериите ви, за да сте в крак с времето.

Онлайн платформата „LoveGuide” , която Николета създава, набира скорост с милиони потребители, използващи интересните, забавни истории, разказани на достъпен език от любимите музикални, кино и екранни звезди във видеоканала й. Дори в училищата Николета, LoveGuide и целият екип са приети радушно, за да разкажат на тийнейджърите как да обичат, но и да се пазят, да обсъдят с тях теми, които ги вълнуват и да си поговорят за приятелството, любовта и техните евентуални рискове. Някои казват, че уроците по сексуално здраве са далечна галактика за българското основно образование. И макар да звучи фантастично, децата са истински погълнати от платформата, като я следят по всяко време онлайн, чрез мобилните си телефони. Добавяйки към всичко това и новата апликация, върху която работят LoveGuidе, скоро ще имате и мигновена обратна връзка с екипа на Николета.

За да задавате въпросите си на тези, които имат желание да ви отговорят възможно най-добронамерено. Запознайте се с Николета и знайте, че в любовта няма срам.

"Срам те е да отидеш до аптеката да си купиш презервативи? Ако си готов за секс, трябва да си готов да идеш и да си купиш. Просто иди в супермаркет, на касата има изложени, никой нищо няма да те пита, нито ти ще трябва да кажеш скандалната реплика "една кутийка презервативи, моля". Дали сте на 15 или на 35 написаното по-горе ще ви накара да се усмихнете и да го запомните. Това не е виц. Напълно нормален отговор е в случай, че още се съмнявате дали купуването на презервативи е нещо срамно. Дали защото имате подобен опит с някой притеснителен младеж, или защото самите вие сте се чудили "как да го кажа" пред магазинерката - това ще остане ваша тайна. Но със сигурност пък няма да се замислите, ако ви се наложи да действате - аптека или супермаркет, няма значение. Такива забавни отговори и пояснения за любовта и секса, може да получите в сайта LoveGuide и едноименния канал в YouТube. A идеята е на една млада жена - Николета Попкостадинова - журналист, създател на платформата, вдъхновител и най-вече човек, готов да ви поясни съвсем без притеснение всичко за любовта, секса или и двете заедно. Улавям се, че близо 30 минути ровя из сайта, за да си отговоря на един от най-тривиалните въпроси.

"Какво е любовта?"

Отговорът, който получавам е до болка познат и елементарен, но сякаш имаш нужда да го прочетеш до края. И да му вярваш. "Любовта е силна, понякога разтърсваща емоция. Да обичаш някого е различно от това да си влюбен или влюбена. Да си влюбен е чувството, което изпитваш в началото на връзката, когато виждаш единствено положителните черти у другия и витаеш в облаците. Усещането може да бъде толкова интензивно, че да ти причинява болка - особено ако няма взаимност на чувствата. С времето чувствата, характерни за влюбените, се променят и стават по-дълбоки, по-устойчиви, изпитваш нежност и загриженост към другия - това е любов" Когато създава платформата LoveGuide преди повече от 4 години, Николета не подозира, че ще постигне зашеметяващите резултати от 4 милиона посещения и 36 хиляди абонати на канала й.

Заедно с екип от още около 10 души имат обща мисия - да информират тийнейджърите за промените в пубертета, за любовта и секса, как да комуникират помежду си, как да изразяват собствените си емоции, да зачитат чуждите и да не нараняват. Както и разбира се как да се предпазват от нежелани бременности и сексуално предавани инфекции. През 2017 г. Loveguide е обявен за проект на годината на фондация "Лале", получава и награда "Новатори в образованието", а Николета е посочена в проекта на Дарик "40 до 40" като един от 40-те млади българи, които променят статуквото, пълни са с идеи, мислещи и креативни са и носят предприемачески дух. През 2018 г. Николета получи отличие "Най-изявените млади личности на България" в категорията "Принос към децата, световния мир и човешките права", а Loveguidе стана "Вдъхновение на годината" в наградите "Човек на годината".

Снимки: Личен архив

"Нямам драматична или сърцераздирателна история, вдъхновила ме за създаването на Loveguide. По време на моята работа у нас и в чужбина - като журналист и активист за човешките права, забелязах една парадоксална тенденция. Според статистките, България е лидер в Европа по бременност на момичета между 14-19 години, сексуално предавани инфекции и сексуално насилие над жени, при условие, че при нас презервативите, контрацепцията и медицинските услуги са достъпни и на високо ниво. Все още няма стигма срещу тях - религиозна, обществена или културна, както за съжаление е в страни като Русия или Индия, или в някои щати на САЩ, напоследък. И на фона на тези възможности, свързани със сексуалното здраве, които на много места по света биха сметнали за привилегия, а ние ги намираме за даденост, проблемът е, че младите хора просто не са добре информирани колко важно е сексуалното им здраве и как да се грижат за него."

Снимки: Личен архив

Николета решава, че някой трябва да поднесе на тийнейджърите по подходящ начин как да са отговорни към себе си и към тези, с които общуват, когато става дума за секс и интимни отношения. "Както преди да си пуснем децата да ходят на училище сами, първо сме ги научили да пресичат правилно и внимателно улиците, да не говорят с непознати, да отключват и заключват вкъщи, дали сме им ключа и пр., така трябва да им се обясни и за интимните отношения. Обаче се оказа, че подрастващите тръгват да водят сексуален живот без да знаят какво ги очаква и как да се грижат за сексуалното си здраве. В училище няма такова образование - за въвеждане на такова решение е нужно сериозна инициатива на ресорното министерство, но към момента това не се очертава. По покана на училища в цялата страна правим часове в Час на класа, в които запознаваме децата с хигиената, промените в пубертета, отговорно поведение, а не само с контрацепция и предпазване от сексуално предавани инфекции и нежелани бременности.

Снимки: Личен архив

Другите теми, които са много важни са порното, безопасността онлайн" казва Николета. В момента тя и малкият й екип едва смогват да гостуват в училищата, които ги канят. Те са в цялата страна, а интересът сред подрастващите нараства. Затова имат и образователен канал в YouTube, в който имат 6 нови епизода всеки месец. Те са на различни теми, свързани със здравословните интимни отношения по забавен и цветен начин, но сто процента надеждни, със съдържание, проверено от гинеколози, уролози, дерматолози и терапевти.

"За съжаление едва 10-15% от учениците говорят вкъщи с родителите си по тези теми. И резултатите от всичко това са много тъжни статистики. И не става въпрос за рискови групи от ромски етнос или определена религиозна общност. Става дума за средностатистическите тийнейджъри в цяла България - тези от Механотехникума в Шумен, от Първа английска в София, от Банковата гимназия, от Икономическата в Благоевград. Децата, с униформи или без, с по-хубави от моя телефон, със собствени таблети лаптопи", обобщава Николета.

Снимки: Личен архив

По думите й пустият срам е станал традиция. Когато нашите родители не са говорили по тези теми с техните родители, когато ние станем родители, и ние няма да говорим с децата си.

"Всички от една възраст нататък правят секс, обичат секса и това е нещо естествено в човешкия живот, но са притеснени да говорят за това и оттук следват големите проблеми. Не говорим за предпазване от сексуални инфекции, нежелани бременности, от склоняването на някой да прави нещо против волята си. Точно това мълчане и срам по темата е в дъното на тъжната статистика", смята основателката на "LoveGuide".

Снимки: Личен архив

Помежду си децата и тийнейджърите доста говорят за секс. Почти през цялото време. Те са в хормонална буря и това страшно много ги вълнува. Само че историите, които си разказват са по-скоро митове и легенди.

"Мислех, че отдавна не съществуват, но те продължават да си разменят неверни твърдения и да се подвеждат едни други. Това води до големи бели. Нашият съвет е, че когато има проблем и физически дискомфорт се казва на родител - и тийнейджърите трябва да преодоляват този им наследен срам - и се ходи на лекар. Порочният кръг на неговоренето традиционно трябва да бъде прекъснат. Защото сексът е естествена част от здравето на всеки един от нас. Например, определението "срамни устни" винаги ми е било странно. Какво срамно има в тази човешка част? Въпрос на култура е да не се срамуваме, а да разсъждаваме. Сексуалното здраве трябва да е грижа като ходенето на зъболекар", смята Николета.

Избира онлайн представянето на платформата, защото работи 90% с тийнейджъри. Съдържанието е съобразено с техните разбирания и доста забавно дори за възрастните. То може да се ползва от учители, родителите и е в тяхна помощ за разговори с децата им.

"Стартирахме онлайн, защото там нашите ученици прекарват по-голямата част от времето си. Водим и часове в час на класа, съобразени с възрастта и по различни теми. Едно е да си пред 13-годишни деца, друго е пред 17-годишни тийнейджъри. Но онлайн най-ефективно достигаме до всички тях, защото те през цялото време са на телефоните си, на лаптопите и през цялото време гледат и следят видеа в YouTube, блогове, форуми. Това естествено правим и ние чрез YouTube - образоваме ги", казва Николета Попкостадинова.

Според статистиките на LoveGuide голяма част от децата гледат нашите видеоклипове през телефоните си. Качват се в тролея и със слушалки ги следят. Или когато си легнат вкъщи и са сами - тогава са спокойни, защото това е техният телефон, от който могат да задават анонимно и най-неудобните въпроси. А те никога не са неудобни и отговорите са много прости, свързвани с окосмяване и други промени в пубертета, как да заговоря някого, включително и как да кажа нещо на нашите, от което се притеснявам.

"Когато започвахме платформата казахме, че ще е адаптивна, заради мобилния WiFi. Да могат когато те искат, когато им е удобно да гледат и слушат. Защото нашето портфолио от теми е огромно - от първия цикъл при момичетата до предпазването от забременяване, на пример. И забелязваме, че всяка година те преминават от тема в тема, с възрастта. В момента правим и приложение за телефон, чрез което ще могат да ни се задават въпроси и да им отговаряме. Имаме и интернет учебни пакети по няколко важни теми, които трябва да се обсъждат с родителите и учителите , когато са в пубертета. Защото се оказва, че тийнейджърите масово не знаят какво ги очаква, как се развиват телата им, кое е нормално и кое не", смята Николета.

Напоследък е акцентирала върху събирането на материали за онлайн безопасността. Профилите на повечето подрастващи, например, са публични и достъпни за непознати. А това може лесно да доведе до злоупотреби.

"Според последната статистика ¼ от тийнейджърите са се запознали с някой онлайн и са се видели с него на живо почти веднага след това. Притеснително, рисково, дори опасно е", алармира тя.

В LoveGuide има теми и по сложните въпроси, пред които се главоблъскат дори възрастните - поставянето на граници и защитаването им.

"Трябва да знаеш как и кога да кажеш "не". Как да говориш с вашите или учителите, че нещо не е наред. Точно за превенция и предпазване от по-тежки ситуации на сексуално насилие имаме отделен пакет учебни материали", казва Николета.

Отношенията между момичета и момчета, особено в пубертета имат своята специфика. Всички знаем как момчетата дърпат опашките на момичета, когато ги харесват в училище. Или как момичетата гонят момчетата с ритници, когато им се подиграват. Нито една от двете страни не предполага, че в дълбочината на цялата тази на пръв поглед агресия, се крие явна симпатия.

"Децата реагират различно. Няма два еднакви класа по време на лекциите. Обикновено първо им е много смешно и много забавно и в един момент се отпускат и започват да задават ужасно много въпроси. Другият вариант е да гледат с широко отворени очи. Цялото ни съдържание е просто, лесно и достъпно. Без медицински термини. Как да контролират това, което се случва с тях - искат го или не го искат. Всичките ни обучаващи са много по-близко до тяхната възраст - от 28 до 38 години", казва Николета.

Учениците решават, дали учителите да останат по време на лекциите. Все по-често се случва преподавателите да са в близки, дори приятелски отношения с класа. Тогава са допуснати. Момичетата обикновено са по-активни във въпросите. Но при тях рисковете са по-големи, те са по-уязвими, смятат от платформата "LoveGuide". Плановете на онлайн училището за здравословна интимност оттук нататък са концентрирани върху приложението за обратна връзка, което скоро ще е достъпно от мобилните телефони. Както и в генерирането на база данни с лекари, към които да бъдат насочени тийнеджърите и да са в сигурни ръце, когато имат нужда от специалист.

"Може би най-често тийнейджърите се интересуват не толкова от секса, колкото от любовта. Защото двете имат допирни точки. Сексът не се случва във вакуум. За да се стигне до него в повечето случаи отношенията са минали периоди на интимност, любов, сприятеляване и чак тогава секс. 50% от въпросите на младите са за отношенията, а не за самия полов акт. Първо са заедно като гаджета, чак после започват да правят секс. Съветваме ги да не бързат, сексът няма да избяга, още са толкова млади. Важно е и двамата да са наистина готови, узрели затова, както и да знаят как да се предпазват от сексуално предавани инфекции и нежелани бременности. Именно това е важното, за да имат сигурна и стабилна връзка. Как да кажа на някого, че го харесвам, как да подходя към някого, ако не го харесвам, без да го обидят и наранят, но и да е отчетливо и ясно и да продължи напред - това са основни въпроси, които вълнуват подрастващите", споделя Николета.

"Най-често младите питат кога да се целунат. След това дали е удобно да се държат за ръце. На тийнейджърите всичко им е много объркано и неясно, но им обясняваме, че с възрастта отношенията не стават по-лесни. Просто свикваме. Има всякакви случаи на отношения. Но всички искат да знаят кое е по-ценното - да са приятели или гаджета с човека, който харесват. Казваме им, че приятелствата са тези, които оцеляват. Ако с някой си приятел и те привлича същевременно - заложи на приятелството, а другото ще дойде постепенно и дори може да се окаже доста по-сериозно и пълноценно", казва Николета.

Може ли да съществува приятелство между момче и момиче? Има ли чисто приятелството? Може, разбира се! Още, в LoveGuide казват:

"Любовта преминава през различни етапи. В началото са страстта и сексуалното привличане, след това идва мечтателното и всепоглъщащо влюбване, а накрая се заражда и по-дълбока привързаност, която се развива с времето и може да продължи с години или цял живот. Възможно е дори да получаваш болка в корема. Не можеш да спреш да се усмихваш. Когато се срещнете не знаеш какво да кажеш или пък говориш прекалено много, защото се опитваш да направиш добро впечатление. Ако всичко това ти звучи познато, вероятно си влюбен!"