Германското мобилно приложение за проследяване на разпространението на Covid-19, използвано от милиони хора, за да ги предупреждава за потенциална среща с вируса, премина днес в "спящ режим", предаде ДПА.

Според министерството на здравеопазването мобилното приложение "Корона Уарн Ап" (Corona Warn App) вече няма да бъде актуализирано или разработвано допълнително до второ нареждане, след като договорите с доставчиците на услугата "САП" (SAP) и "Ти-Системс" (T-Systems) изтекоха вчера.

Предвид по-спокойната ситуация с пандемията от Covid-19 функцията за предупреждение за потенциална среща с вируса бе изключена още на 1 май. Въпреки това потребителите можеха да запазят и използват приложението на мобилните си устройства, например, за да продължат да използват запазените електронни сертификати за ваксинация.

Според разработчиците приложението е дало възможност на около 9 милиона души да задействат повече от 270 милиона предупреждения след положителен тест. След среща с човек, който е дал положителен тест, потребителите са получавали червен предупредителен сигнал на телефона си.

Съобщава се, че от стартирането му на 16 юни 2020 г. приложението е било изтеглено над 48 милиона пъти, а до 35 милиона от тях са го използвали активно.

Според министерството на здравеопазването приложението може да бъде "събудено", ако ситуацията отново достигне критични размери. Германският здравен министър Карл Лаутербах призова потребителите да не го изтриват от мобилните си устройства. "Може да се окаже, че трябва да го използваме отново във връзка с КОВИД-19. Но може да стане и така, че да продължим да го разработваме и за други инфекциозни заболявания", заяви той.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО