Гласовият асистент на Google вече ще помага и в координацията между хората в един дом или екип. Google Assistant получи функции за въвеждане на задачи и изпращането им към близки хора и приятели, съобщават от онлайн компанията.

Основната цел на услугата е да помогне на хората да се организират помежду си по-лесно. Командите може да са от типа: "Хей Google, напомни на Иван да купи хляб като се прибира". Задачите могат да включват точен час и местоположение. Те ще се изпращат до съответния потребител, който ще получава известие от гласовия асистент на своите устройства. Засега обаче тези команди ще работят само, когато са изговорени на английски.

Услугата тръгва постепенно през следващите няколко седмици във Великобритания, Австралия и САЩ. След това ще започне да си проправя път и към останалите държави. Тя ще може да се използва от всички устройства с Google Assistant, а от есента ще работи и с Google Next Hub Max.

За да работи, услугата изисква потребителят предварително да направи семейна група или да свърже Google профилите на близките си в едно устройство като умен говорител или Smart Display. Позволено е да се свързват и акаунти на деца под 13-годишна възраст, но само през Family Link. Всеки потребител ще има и възможността по всяко време да блокира получаването на такива задачи от менюто с настройки на Google Assistant.