Група хакери твърдят, че са пробили защитите на охранителните камери на Verkada Inc, които осигуряват охрана на компании, болници, училища, затвори и полицейски управления, съобщава Bloomberg като се позова на анонимен представител на хакерската група, наречена Advanced Persistent Threat 69 420.

Според източника, който се идентифицира като софтуерен инженер Тили Котман, хакерите са успели да получат до над 150 000 видеокамери за сигурност, поддържани от компанията.

Хакерите са гледали видеозаписи от камерите на здравни клиники за жени, психиатричните болници и офисите на самата Verkada Inc. Някои от камерите, включително в болниците, използват технология за разпознаване на лица, за да идентифицират и категоризират хората, заснети на кадрите.

Пред Reuters Котман, който придоби известност и с други демонстрационни хакерски пробиви, които целят да привлекат внимание към различни проблеми, твърди, че хакерите са имали достъп до камерите на Verkada Inc през последните два дни. Сред жертвите има множество фирми, включително Tesla, както и много институции. 

Във видеоклип, видян от Bloomberg, камера на Verkada в болница Halifax Health във Флорида се вижда как осем болнични служители приковават към леглото мъж. Друго видео, заснето в склада на Tesla в Шанхай, показва работници на поточна линия. Хакерите твърдят, че са получили достъп до 222 камери във фабрики и складове на Tesla. Хакерите са имали достъп и до видео на живо от камерите в училища, паркинги, магазини, фирми, заведения, летища, дори църкви и домове.

Котман твърди, че Verkada е спряла достъпа на хакерите няколко часа преди Bloomberg да съобщи за случая. Самата компания е потвърдила пробива и коментира, че провежда вътрешно разследване и е уведомила полицията.

Пред онлайн изданието Motherboard на Vice Котман твърди, че хакерите са получили административен достъп до камерите много лесно. Просто намерили потребителско име и парола онлайн, което било достатъчно. "Това е потресаващо", коментира Котман.

Хакерите са открили и файлове, които показват способостите за лицево разпознаване на камерите. Те могат да проследяват движението на хората през различни камери в течение на времето. Има и филтри за търсене по пол, цвят на дрехите и др. Пред Motherboard Verkada коментира, че неоторизираният достъп е прекратен.