Според вътрешна бележка до служителите на Huawei основателят на компанията Рен Жънгфей планира мащабно преструктуриране на китайския гигант, което ще отнеме 3 до 5 години, предава Mobile Bulgaria.

Целта е създаването на "желязна армия", която да помогне на Huawei да устои на американските атаки и в същото време да запази преднината си при безжичните мрежи от следващо поколение. Бележката е била видяна от Bloomberg, а съществуването й е било потвърдено от представител на Huawei.

Сериозната реорганизация е необходима, защото американските санкции, които блокираха достъпа на компанията до американски технологии, застрашават оцеляването на основния източник на приходи за Huawei, а именно нейния бизнес със смартфони.

Според Рен промяната в структурата е нужна, за да се отговори на извънредната ситуация, което ще доведе до премахване на тези части от Huawei, които са считат за ненужни. Засега няма повече подробности как ще се развие реорганизацията.

"Трябва да направим сериозна ревизия в тежки и трудни условия, за да създадем непобедима желязна армия, която да ни помогне да постигнем победа", се казва в писмото от 2 август.

"Непременно трябва да извършим тази реорганизация за срок от 3 до 5 години", посочва Рен Жънгфей.

Наскоро компанията обяви финансовите си резултати за първата половина на годината, които подсказаха забавяне в продажбите, което очакваме да се увеличи през следващите отчетни периоди. Въпреки обещанията на Тръмп, че американските компании ще могат да продължат да работят с Huawei, това все още не се е случило. Google също няма разрешение да продължи да доставя софтуер и услуги на компанията.

Преди дни Huawei представи своята операционна система Harmony OS, която в началото ще задвижва телевизори, умни говорители, автомобили, слушалки, часовници и IoT устройства, но по-късно може да се появи в компютри, смартфони и таблети.

Компанията отново изтъкна, че засега гледа на Android като на своя първи избор и ще помисли за друго решение, само ако нейния достъп до платформата бъде блокиран. Според Рен Huawei ще има нужда от време за изграждане на екосистема с приложения, което е важно за успеха в дългосрочен план.

В писмото си Рен посочва, че двата изстрела на САЩ към потребителския бизнес на компанията "за съжаление уцелиха резервоарите с гориво," което подсказва, че американските действия са оказали сериозно въздействие върху бизнеса на компанията и най-вероятно следващите финансовите резултати ще го покажат.

И все пак основателя на Huawei е оптимистичен за бъдещето като посочва, че САЩ не притежават най-напредналите 5G технологии и това може да ги остави назад в сектора на изкуствения интелект.