Милиардерът Илон Мъск е поискал от Пентагона да финансира мрежата Starlink в Украйна, съобщи Си Ен Ен, като се позова на документи, с които разполага.

Откакто за първи път започнаха да пристигат в Украйна през пролетта, сателитните интернет терминали Starlink, произведени от SpaceX на Илон Мъск, са жизненоважен източник на комуникация за украинската армия, позволявайки ѝ да се сражава и да поддържа връзка, дори когато мобилните телефонни и интернет мрежи бяха унищожени във войната с Русия.

От началото на бойните действия Мъск е предал на Украйна 20 000 сателита Starlink. Наскоро Мъск заяви, че SpaceX вече е похарчила 80 милиона долара за изстрелването и поддържането на Starlink в страната.

Но тези благотворителни дарения могат да спрат, тъй като SpaceX уведоми Пентагона, че може да прекрати финансирането на използването на мрежата в Украйна, ако американските военни не отделят десетки милиони долари на месец.

Документи, получени от Си Ен Ен, показват, че миналия месец SpaceX на Мъск е изпратила писмо до Пентагона, в което се казва, че не може повече да продължава да финансира услугата Starlink по досегашния начин. В писмото също така се иска Пентагонът да поеме финансирането на правителственото и военното използване на Starlink в Украйна, което според SpaceX ще струва над 120 млн. долара до края на годината и може да струва близо 400 млн. долара за следващите 12 месеца.

"Не сме в състояние да даряваме допълнително терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време", пише директорът на правителствените продажби на SpaceX до Пентагона в писмото от септември.

Сред документите на SpaceX, изпратени до Пентагона, е и неотразено досега директно искане, отправено към Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валерий Залужний, за още почти 8000 терминала Starlink.

В отделно придружително писмо до Пентагона външен консултант, работещ за SpaceX, пише: "SpaceX е изправена пред ужасно трудни решения. Не смятам, че те имат финансовата възможност да предоставят допълнителни терминали или услуги, както е поискано от генерал Залужний".

Документите, за които не е съобщавано по-рано, предоставят рядко срещана разбивка на вътрешните данни на SpaceX за Starlink, като подробно описват разходите и плащанията, свързани с хилядите терминали в Украйна. Те също така хвърлят нова светлина върху задкулисните преговори, които са осигурили милиони долари за комуникационен хардуер и услуги в Украйна на малка цена за Киев.

Писмата се появяват на фона на неотдавнашните съобщения за мащабни прекъсвания на Starlink, докато украинските войски се опитват да си върнат окупираните от Русия територии в източната и южната част на страната.

Източници, запознати с прекъсванията, твърдят, че те внезапно са засегнали цялата фронтова линия на 30 септември. "Това се отрази на всяко усилие на украинците да пробият този фронт", твърди пред Си Ен Ен източник, предпочел да остане анонимен. "Starlink е основният начин, по който частите на бойното поле могат да комуникират".

Не е имало никакво предупреждение към украинските сили, казва втори човек, като добавя, че сега, когато Украйна освобождава даден район, трябва да се подаде молба за включване на услугите на Starlink.

Предположението на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, идва и на фона на нарастващата загриженост в Украйна относно отношението на Мъск към страната. Наскоро Мъск публикува в Twitter противоречив мирен план, според който Украйна трябва да се откаже от Крим и от контрола над източните Луганска и Донецка област, припомня Си Ен Ен.

"Украйна знае, че сегашното й правителство и военните й усилия са напълно зависими от Starlink", казва човек, запознат с дискусиите. "Решението дали Starlink да работи или не е изцяло в ръцете на един човек. Това е Илон Мъск. Той не е бил избран, никой не е решил да му даде тази власт. Той я има благодарение на технологията и компанията, която е изградил".

Въпреки че Мъск получи широко признание и благодарности за това, че е откликнал на молбите за обслужване на Starlink в Украйна точно в началото на войната, в действителност по-голямата част от 20 000 терминала са получили пълно или частично финансиране от външни източници, включително от правителството на САЩ, Обединеното кралство и Полша, се посочва в писмото на SpaceX до Пентагона.

Искането на SpaceX сметката да бъде платена от американската армия разгневи висшите ръководители в Пентагона, като един от високопоставените служители в областта на отбраната заяви пред Си Ен Ен, че SpaceX има "наглостта да изглежда като герой", докато другите са плащали толкова много, а сега им представя сметка за десетки милиони на месец.

Според данните на SpaceX, споделени с Пентагона, около 85 % от 20 000 терминала в Украйна са били платени - или частично платени - от държави като САЩ и Полша или от други организации. Тези субекти са платили и за около 30% от интернет свързаността, която според SpaceX струва 4500 долара всеки месец на устройство за най-модерната услуга. (През уикенда Мъск написа в Туитър, че в Украйна има около 25 000 терминала.)

В писмото си от юли до Мъск главнокомандващият на Украйна, генерал Залужний, е похвалил "изключителната полезност" на устройствата Starlink и е заявил, че около 4000 терминала са били на разположение на военните. Около 500 терминала месечно обаче са унищожени в боевете, твърди Залужний, преди да поиска още 6 200 терминала за украинските военни и разузнавателни служби и 500 терминала месечно занапред, за да компенсира загубите.

От SpaceX заявиха, че са отговорили, като са помолили Залужний вместо това да отнесе искането си към Министерството на отбраната на САЩ.

На 8 септември старши директорът на отдела за продажби на правителството на SpaceX пише на Пентагона, че разходите са станали твърде високи и наближават 100 млн. долара. Служителят иска от Министерството на отбраната да поеме новото искане на Украйна, както и текущите разходи за обслужване, възлизащи на 124 млн. долара до края на 2022 г.

Тези разходи, ще достигнат почти 380 млн. долара за цяла година.