Миналата седмица Илон Мъск даде няколко политически съвета, които предизвикаха смесени реакции и в същото време показаха готовността на потенциалния купувач на Twitter да използва социалната мрежа като своя платформа за комуникация. Ръководителят на Tesla и SpaceX смята, че конфликтът за Тайван е неизбежен, а последиците от него ще са тежки за цялата световна икономика. Междувременно китайските власти се противопоставят на стартирането на услугата Starlink за китайски клиенти.

Изказванията на Илон Мъск бяха направени по време на интервюто му за Financial Times. Най-богатият човек в света, за какъвто Мъск е смятан от редица бизнес издания, нарича конфликта около Тайван неизбежен, но бизнесменът е донякъде успокоен от факта, че в резултат на това ще пострада не само бизнесът му. Според ръководителя на компанията, Tesla ще бъде изправена пред негативните последици от всеки конфликт, но дори и китайската икономика да бъде изолирана, производителят очаква да продължи да продава сглобени в Шанхай автомобили на китайския вътрешен пазар.

Мъск добави, че "Apple ще се сблъска с огромни проблеми, това е сигурно". Освен това цялата световна икономика ще отбележи спад с до 30%, ако Китай се намеси в конфликта около Тайван, както смята ръководителят на Tesla и SpaceX. По-рано Мъск препоръча на потенциалните страни в конфликта да превърнат Тайван в отделна административна зона като Хонконг.

В един момент Tesla става единственият чуждестранен производител на автомобили, на когото е разрешено да сглобява своята продукция на територията на Китай без задължително създаване на съвместно предприятие с някои от китайските партньори. Но дори и тези преференции не спасиха Илон Мъск от недоволството на китайските власти. Според ръководителя на SpaceX китайски служители наскоро са го помолили да не разполага сателитна интернет инфраструктура Starlink в Китай.