Китай е блокирал или закрил профилите в социалните мрежи на повече от 1000 критици на правителствената политика във връзка с епидемията от КОВИД-19, съобщи Асошиейтед прес.

Популярната в Китай социална платформа "Сина Уейбо" ("Sina Weibo") съобщи, че е разгледала 12 854 нарушения, в това число атаки срещу експерти, учени и медицински работници, и е издала временни или постоянни забрани на 1120 акаунта. Компанията "ще продължи да засилва разследването и премахването на всички видове незаконно съдържание и ще създаде хармонична и приятелска среда за повечето потребители", се казва в изявление на "Сина Уейбо".

Управляващата Комунистическа партия до голяма степен разчиташе на медицинската общност, за да оправдае строгите си мерки за затваряне, карантина и масови тестове, от които почти внезапно се отказа през миналия месец. Това доведе до рязко увеличение в броя на новите случаи, които подложиха на натиск здравната система на страната. Комунистическата партия не допуска пряка критика и налага строги ограничения на свободата на словото, отбелязва АП.

Днес започва т.нар. годишна масова миграция в Китай, когато милиони хора се прибират от големите градове при роднините си преди Лунната нова година. Масовите пътувания обикновено започват 15 дни преди празненствата по случай Лунната нова година, която ще настъпи на 22 януари.

Празникът обаче е помрачен от нарастващия брой случаи на заразени с коронавирус в азиатската страна. Световната здравна организация предупреди, че най-мащабната миграция на хора на планетата може да доведе до поредна инфекциозна вълна при липсата на ваксинации и други предпазни мерки.

Властите очакват пътническите курсове с автомобили, влакове, самолети и кораби да се удвоят спрямо същия период миналата година до два милиарда и сто милиона.

Министерството на транспорта призова хората да са внимателни, за да намалят риска от инфекции до минимум особено за възрастните хора, бременните жени и малките деца.

От утре в Китай отпада изискването влизащите в страната от чужбина да се карантинират.