Федералната комисия по комуникации на САЩ лансира законопроект, която забранява на притежателите на смартфони, мобилни компютри и рутери да заменят фърмуера и операционната система на своите устройства, съобщава technews.bg.

Документът е публикуван в правителствения ежедневник Federal Register.

Ако бъде приет, законът ще лиши потребителите от възможността сами да сменят операционната система с алтернативни Android и Linux решения.

Комисията предлага ограничението да бъде осигурено на техническо ниво от производителите на устройства – те трябва да определят кои части от софтуера могат да се заменят.

Юрисдикцията на Федералната комисия по комуникации на САЩ се простира само върху устройствата за връзка, т.е. с радиомодем.

Но практически, това са всички потребителски електронни устройства, вкл. лаптопите, с изключение на настолните компютри, в които липсва вградена функция за радиовръзка.

Законът може да окаже негативно влияние на общността на отворения код и нейните продукти – най-вече операционните системи с ядро Linux.

На притежателите на устройства ще бъде забранено да променят стандартния софтуер, доставян със закупените лаптопи, без разрешение от комисията.