След по-малко от месец в Барселона ще се проведе за поредна година най-голямото телекомуникационно изложение MWC. През 2020 очакванията са за редица премиери от много марки, а информацията вече започна да изтича на порции.

Днес стана ясно, че HMD, отговарящи в момента за смартфоните на Nokia, ще обявят новите Nokia 8,2, Nokia 5.2 и Nokia 1.3 в рамките на Световния мобилен конгрес.

И въпреки, че появата на нов 5G смартфон на пазара, този път от Nokia, в лицето на 8.2 е новина, основният акцент за поредна година ще попадне по-скоро върху бюджетните модели, на които от HMD залагат много, за да направят по-голям пазарен дял и да върнат някогашната слава на компанията.

Nokia 5.2 е дългоочаквано продължение на средния клас апарати от финландците. Именно в този клас те реализират най-много продажби, тъй като цената на един подобен апарат е около 300 лв. Той ще работи с Qualcomm Snapdrgon 632 процесор, допълнен от 3 GB RAM.

Вградената памет ще е 32 GB, но според изтеклите вече данни, ще има и версия с 4 и 64 GB памет. Моделът ще има още 8-мегапикселова камера за селфита, както и двойна 16+8-мегапикселова основна камера.

HMD ще остане вярна на стратегията си и ще покаже и доста по-бюджетни модели. Един от най-евтините ще е моделът 1.3. Без да блести с особено високи параметри, но с цена от 150 лв, той ще се отличава с 6-инчов кран, MediaTek процесор, 1 GB RAM и 8 GB вградена памет.