Аналитичната компания Strategy Analytics направи оценка на световния пазар на смартфони за второто тримесечие на тази година. Доставките на интелигентни клетъчни устройства намаляват за четвърто поредно тримесечие.

От април до юни включително са доставени общо около 291 милиона смартфона. Спадът на годишна база е приблизително 7%. Доставките през второто тримесечие на 2021 г. са били 314 милиона единици.

Лидер на пазара е Samsung с 62,5 милиона продадени смартфона и дял от около 21,5%. Южнокорейският гигант показа най-добри резултати в челната петица с 9,5% увеличение на продажбите на годишна база.

На второ място се класира Apple, която достави 47,5 милиона iPhone за три месеца, заемайки 16,3% от индустрията. Strategy Analytics посочва, че делът на Apple е достигнал рекорд (за второто тримесечие на годината) за последните десет години. Продажбите на годишна база са се увеличили с 3,3%.

Челната тройка се допълва от Xiaomi с 39,5 милиона доставени устройства и 13,6% от пазара. Продажбите на устройствата на компанията са се сринали с 25,2 % през годината. Китайските компании Oppo и Vivo също са в челната петица, като делът им е съответно 9,5 % и 8,6 %.