Факт е, че електромагнитните лъчения загряват тъканите на човешкото тяло, но именно благодарение на тези лъчения функционират нашите смартфони, които освен приемници за своя мобилен сигнал разполагат и с антени за 3G, Wi-Fi и Bluetooth.

Учените са провеждали редица проучвания, обезпокоени от нивата на радиация, изпускана от мобилните ни телефони, а доста често тези изследвания показват негативното влияние на смартфоните върху човешката психика и здраве.

Проучване на екип от израелския Технологически институт в Хайфа установи, че носенето на мобилно устройство в джоба на панталона само за един час на ден "сварява" сперматозоидите на мъжете, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.

Точно така, само час на ден със смартфон в джоба, влияе доста зле на мъжките репродуктивни способности.

Според проф. Марта Дърфелд електромагнитните вълни се отразяват пагубно на семенната течност и нейното качество.

Тя предупреждава мъжете да внимават за своето сексуално здраве и да не бъдат пристрастени към мобилните си устройства.

По време на тестовете били изследвани 106 мъже в продължение на една година.

47 на сто от тях били пристрастени към смартфоните и при всички тях била констатирана намалена жизнеспособност на сперматозоидите.

Активната сперма била в много по-малко количество, отколкото при останалите.

Що се отнася за радиацията излъчвана от смартфона, то тя е по-силна при по-слаб обхват, така че може би не е толкова добра идея да отивате в природата със своите устройства, въпреки че те могат да ви спасят от неочаквано възникнала екстремна ситуация.

От SAR Checke отбелязват, че редица от новите и "хитови" смартфони са доста близо до радиационните граници определени от нормите в САЩ.

На ръба на допустимото
попадат модели като iPhone 6, Samsung Galaxy S6 Edge+, Nexus 6, HTC One M7, както и някои от смартфоните на Microsoft.

Компаниите производители от своя страна твърдят, че мобилните им телефони са напълно безопасни за човешкото здраве.

Вестник Wall Street Journal припомня за дело против Motorola в САЩ, в което се твърди, че компанията е отговорна за появата на мозъчен тумор. Делото се води вече 15 години, а ищецът е починал.

Изгледите за приключване на съдебното производство са малки, а от вестникът цитират мнението на съдията по делото, който твърди, че "Науката все още не е в състояние да даде категоричен отговор, дали радиацията от клетъчните телефони може да причини рак или да има други пагубни ефекти върху човешкото здраве".