Световните доставки на смартфони са напът да отбележат най-лошата си година от десетилетие през 2023 г., се посочва в доклад на "Кънтърпойнт рисърч" (Counterpoint Research), публикуван днес и цитиран от Си Ен Би Си.

Върху пазара като цяло оказва негативно влияние спадът на доставките за САЩ и Китай, но е възможно "Епъл" (Apple) тази година да се окаже най-големият играч в бизнеса със смартфони по обем на доставките, тъй като продажбите на "айФон"-и остават устойчиви, допълват експертите.

Тъй като са измерител за очакваното търсене, доставките като показател не са еквивалентни на продажбите и представляват броя устройства, които търговците на смартфони изпращат в мрежата за търговия на дребно.

Докладът прогнозира през 2023 г. доставките на смартфони да се свият с 6 процента на годишна основа до 1,15 млрд. устройства.

"Азия е една от основните пречки пред положителния растеж, тъй като насрещни ветрове спряха икономически обрат, който се очакваше за Китай в началото на годината, а по-широкият регион преживява засилващи се спадове на нововъзникващите пазари", посочва "Кънтърпойнт рисърч" в доклада си.

Покупките на смартфони в Китай, които във върховия си момент достигаха средно 450 млн. устройства годишно, са се свили до 270 милиона годишно.

Северна Америка продължава да ограничава световното възстановяване, с "разочароваща" първа половина на годината, която насочва региона към двуцифрен спад за цялата година, отбелязват експертите.

Премиум сегментът на пазара, в който са по-скъпите устройства, остава доста устойчив въпреки цялостния спад в доставите на смартфони.

"Епъл" се готви да пусне следващия си водещ модел - "айФон 15" (iPhone 15) през септември, което може да даде на компанията силни позиции в края на годината, според проучването.

Според "Кънтърпойнт рисърч" тази година американският гигант може да заеме лидерското място в световен мащаб по отношение на годишните доставки за първи път, след като през второто тримесечие на годината най-голям пазарен дял имаше "Самсунг" (Samsung).

Начинът, по който потребителите ще отговорят на "айФон 15" и растежът на компанията на неосновни пазари за смартфоните й ще определят дали "Епъл" ще изпревари "Самсунг" за цялата година, отбелязва експерт за Си Ен Би Си.